Професия учител - 25

• 3 766
  • 89
  •   2
Отговори
# 60
За учител по ИТ, ако нямаш завършено висше образование в същото направление, не може СДК, аз преди години също се интересувах. Можеш да запишеш магистратура, мисля че е 3 семестъра.

# 61
Колеги, има ли сред вас хора, които работят в училища с голям процент ученици от малцинствен произход? Как се справяте? С какви издателства работите? Имат ли изобщо учебници след осми клас? Всякакъв опит ще ми е полезен.

Скрит текст:

Работила съм в такова училище, но само три месеца и избрах БГ учебник. Надцених много средата и ми беше трудно, защото те нямаха учебници, а аз правех работни листове, които все им бяха трудни… Бяха 80-90% малцинства.
Но сега си поддадох документи в СУ с 30% такива ученици и търся информация.

# 62
  • Добрич
Tulip🌷, учебниците вече са безплатни. Каквито са поръчали от училището, това ще ползват учениците.

Нашите ученици масово отказват да вземат учебници вкъщи... Ползваме ги в класната стая.

# 63
Остава седмица докато титулярът трябва да се върне или ако не се аз ще остана. В отпуск съм от месец и никой от ръководството не ми се е обадил, за да ми каже връща ли се или не.
Това обичайна практика ли е да се казва в последния момент?

# 64
# 65
Да, преди години, когато бях още по заместване, на мен ми казаха, че титулярът се връща на годишния съвет, като няколко дни преди това бяхме говорили с ръководството и имах уверение, че титулярът няма да се връща, ще си ползва и натрупания отпуск. През септември пък се очакваше колежка да се пенсионира и един вид няма да имам прекъсване даже и ще ме назначат на постоянен договор. Само че, титулярът за 2-3 дни си сменил мнението и мен ме изненадаха "приятно" за края на годината. Малко се скарахме с директора...
В крайна сметка отидох на борса, като директорът така и не ми каза в прав текст, че ще ме вземе септември, когато се пенсионира колежката, увърташе до последно, но все пак се очакваше. Колежките също ме подкрепяха, включително и пред него и постоянно го питаха кога ще се върна на работа. През лятото говорихме по телефона, началото на септември ходих до училище пак да говорим и уж щях да почвам септември, но колежката, която щеше да се пенсионира пък реши да остане до декември и така ме въртяха всеки месец, като междувременно аз не си бях подавала документи на друго място. Въобще, такава сага беше, докато ме назначат на постоянно място, че не искам и да си спомням. Rolling Eyes

# 66
Преди час ми се обадиха, да ми кажат, че титулярът си е пуснал неплатени за 6 месеца и после още 5 месеца щяла, защото щяла да използва на мъжа си 5 месеца неплатен. Това последното не успях да разбера каква е връзката, но въпросът ми е може ли да си прекъсне неплатените и изобщо сигурен ли е този вариант за този период?

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 16:36 от Mishinkaa

# 67
Преди час ми се обадиха, да ми кажат, че титулярът си е пуснал неплатени за 6 месеца и после още 5 месеца щяла, защото мъжът ѝ напуснал работа. Това последното не успях да разбера каква е връзката, но въпросът ми е може ли да си прекъсне неплатените и изобщо сигурен ли е този вариант за този период?

Може да си ги прекъсне, сигурен вариант няма. Моят съвет е да не спираш да търсиш постоянна позиция, заместващата е много неизгодна и постоянно ще си под напрежение какво може да решат титуляра и директора от днес за утре.

# 68
Да, продължавай да търсиш постоянна позиция, ако не се получи тази учебна година, ще си продължиш по заместване, щом няма да се връща титулярът все още.

# 69
  • Добрич
Mishinkaa, титулярът може да размисли по всяко време.

Давам пример със себе си. След сериозна диагноза и голяма операция, за която ми се полагат минимум 6 месеца болнични (а с разрешение от ТЕЛК може да стигнат и година), реших, че ще се върна на работа след четвъртия месец, защото се чувствам добре. Лекарката от комисията написа, че болничният се прекъсва по желание на пациентката.

Със сигурност на колежката, която ме замества, не и беше приятно. Тя успя веднага да започне заместване на друго място, но извън града. Не зная после какво се е случило с трудовия и път.

Изключително много и помогнах в началото на учебната годината. Тя нямаше никакъв педагогически стаж. Предоставих и всички разпределения, всички входящи равнища, а после и текущите контролни, които трябваше да прави. Отговаряла съм на всичко, което ме е питала, но... се върнах по-рано на работа...
След цялата история, у мен остана да се усеща една "горчивина"...

Не визирам теб по никакъв начин. Просто излагам друга гледна точка.

# 70
И на мен ми беше много неприятно, когато се върнах след майчинство и освободиха момичето, което ме заместваше почти две години … Sad
Не спирай да си търсиш постоянна работа. От голям град ли си? При нас (провинция) всичко е с ужааасни връзки….
Търся и аз, но тази година само две места в РУО за моя предмет и на едното място си имат човек от миналата година..

# 71
И на мен ми беше много неприятно, когато се върнах след майчинство и освободиха момичето, което ме заместваше почти две години … Sad
Не спирай да си търсиш постоянна работа. От голям град ли си? При нас (провинция) всичко е с ужааасни връзки….
Търся и аз, но тази година само две места в РУО за моя предмет и на едното място си имат човек от миналата година..
От провинцията съм, да.
Ужасно е това с връзките. На мен настоящото училище ми е първо, аз и миналата година завърших, но видях за какво става въпрос при кандидатстването. Трябва да си човек на човека, даже и по селата стана така. За жалост е една "гавра" с хората, които наистина искат да го работят това.
Да, ще си продължа тук, но със сигурност ще продължа да търся и постоянно място.

# 72
Поне после борсата ти ще е дълга.

# 73
Колеги, предполагам, че не съм единствената в това положение. Работя на два трудови договора по 4 часа в две детски градини. Според новите промени, които предстои да бъдат гласувани, се обсъжда отпускът на работещите на половин работен ден да бъде намален наполовина. Възможно ли е и ние да бъдем засегнати от тези промени?

# 74
  • София
Сега говорят, че се оттегля предложението. Тия не правят нищо освен да наплашат хората сутринта, за да се правят на ощипани вечерта.

Общи условия

Активация на акаунт