Секцио или по естествен път бихте искали да родите и защо?

• 28 611
  • 513
  •   1
Отговори
# 480
Първият път родих вагинално,но бях на системи с окситоцин,някакви обезболяващи ми пуснаха после,бях като пияна,не бих го нарекла естествено.Сега мечтата ми е водно раждане Simple Smile

# 481
Пак бих избрала естествено раждане,само че този път няма да се правя на смела и ще искам упоика.

# 482
нормално

# 483
  • Earth
вечната тема...

раждам - естествено раждане

секцио - операция по медицински показтели

И тъй като не бих желала да имам медицински показатели за операция, искам и второто си дете да родя естествено  Peace

# 484
Вечна, но и стара- някъде от преди една година.

# 485
  • София - Дианабад
По естествен път.

# 486
Родих естествено и бих желала когато забременея втори път, пак да е така. Секцио бих избрала само ако има медицински съображинея за това- все пак това е тежка коремна операция с трудно възстановяване.

# 487
по принцип трябваше да раждам секцио,но родих нормално,дори и без упойка,защото нямаше време.ако трябва да избера мисля НОРМАЛНО,защото е по добре т.е.по бързо се възтановяваш.

# 488
Относно споровете за степента на риска при вагинално раждане и при цезарово сечение. Аз четох доста по въпроса, защото след около 8 седмици живот и здраве ми предстои да раждам. Мислех да е естествено с епидурал, но след като лекарят ми каза, че очаква бебето да е над 4 килограма, когато се роди и имайки предвид, че не съм първа младост (на 34 съм), започнах да се замислям за възможността да си поискам секцио. Та на въпроса за рисковете. Статистиката е интересна наука и много често се използва за чистопробна манипулация от хора, които по една или друга причина са много запалени да защитават определена теза.
1. По-висока смъртност при секцио. Да, при секцио имало по-висока смъртност, но всъщност статистиката включва всички случаи на секцио, огромният процент от които се налагат, поради сериозни заболявания на майката, сериозни усложнения на бременността, малформации на плода или по спешност поради излязла или заплашваща да излезе от контрол ситуация по време на вагинално раждане. В САЩ процента на ражданията със секцио е около 25% - от тях само 2-2.5% са планирани по желание на пациента. Всъщност по-високата смъртност се дължи на усложенията, поради които е препоръчано секцио или на неуспех в опита да се овладее критичната ситуация, а не на факта, че е раждането е било със секцио.

2. Повечето случаи на проблеми в респираторната функция на бебето след секцио се получават, когато процедурата се извършва преди 37-мата седмица.

3. По-лесното възстановяване след естествено раждане - абсолютно валиден аргумент, обаче в тая статистика противниците на секциото по желание по някаква причина включват само неусложнени раждания без сериозни разкъсвания. Останалите минават в графа - асистирани или усложнени раждания - това включва разкъсвания над определена степен, епизотомия, форцепс или вакуум. Лошото е, че човек няма как да знае предварително как ще протече вагиналното раждане - леко или тежко, с усложнения или без.

Като цяло - планираното секцио по желание без медицински проблеми на плода и майката е също толкова рисково, колкото нормалното неусложнено раждане. Само дето като тръгваш на нормално раждане, не знаеш какво точно ще се случи. И тъй като е планираното секцио е по-контролирано и предвидимо много жени и лекари го предпочитат.

Май и аз натам клоня...

Последна редакция: нд, 10 фев 2008, 10:21 от Homesick

# 489
  • София
Homesick, разсъждавах по абсолютно същия начин като теб. Очаквах дъщеря ми да е над 4.5 kg, а имах примера на сестра ми, която се опита да роди едно огромно бебе нормално и не успя. Плюс убедеността ми, че в България не ръководят вагиналните раждания както на мене би ми се искал, плюс това, че ужасно много мразя варианта "Дай да пробавме, пък ще видим какво ще стане". По тези причини, плюс личните ми предпочитания да се справя с "коремната операция", вместо с несигурността на есетственото раждане аз предпочетох да раждам със секцио.
Не препоръчвам обаче на никого този начин. Всеки сам има глава на раменете си и може да предценява какво е най-добро за него. Универсални рецепти няма.

На мен пък Попмарков в ТК ми каза, че не е добре секцио да се прави когато жената вече се "разражда". Това става около термина. Така ми обясни защо секцио се прави поне 5 дни преди термина...
Dante, моето секцио по стчение на обстоятелствата се превърна в такова по спешност. И операторът ми, и моят личен гинеколог по-късно, твърдяха, че така било най-добре за майката и за бебето.  newsm78 Ха сега?

# 490
  • София, Младост 2
На мен пък Попмарков в ТК ми каза, че не е добре секцио да се прави когато жената вече се "разражда". Това става около термина. Така ми обясни защо секцио се прави поне 5 дни преди термина...
Dante, моето секцио по стчение на обстоятелствата се превърна в такова по спешност. И операторът ми, и моят личен гинеколог по-късно, твърдяха, че така било най-добре за майката и за бебето.  newsm78 Ха сега?
Няма никаква причина да е вредно или опасно да се прави секцио, когато майката се разражда - обясни ли ти някаква конкретна, реална причина, а не само такова голо твърдение? За бебето е по-добре да тръгне само и да има няколко часа контракции, това подготвя и бебето, и организма на майката за предстоящото раждане и прави нещата по-лесни за тях. За оператора може да не е много удобно, но за майката и бебето е най-добрия вариант. още повече, че секциото по спешност си се прави в хода (а нерядко и към края) на едно раждане - и това ли не е добре Rolling Eyes
Вероятно има ситуации и състояния на майката, когато не трябва да се допуска стартиране на нормално раждане, защото това увеличава рисковете за нея - обаче това далеч не означава, че всички планирани секцио-раждания трябва да минават по този знаменател Rolling Eyes
Homesick - референции, моля. По този начин поднесени, с абстрактното споменаване на `изследвания` (кои? какви? метаанализи? за да не се допуска избирателно представяне само на изследвания, които му изнасят на човек в дадена ситуация?), твърденията ти са абсолютно голословни. Освен това пропускаш нещо много съществено - при вагинално раждане може да нямаш никакви или само повърхностни шевове, докато при секцио носиш пълните рискове на коремна операция, които при всички случаи надвишават тези на едно раждане (не уточнявам начина на протичане) и няма начин да ги избегнеш. Не отчиташ изобщо възможните рискове при следваща бременност за майката и за следващото бебе и т.н., а сравняваш само 2 от нещата, които очевидно най-силно те вълнуват. Обаче - информирано решение значи да вземеш предвид пълната картина, което е трудно дори за лекарите, предвид че и те си имат своите пристрастия в зависимост от това какво са наблюдавали или личните им преживявания.
Един интересен и доста подробен поглед над нещата с пълна библиография на изследванията, въз основа на които е направено изложението има тук:
http://childbirthconnection.org/article.asp?ck=10166

Последна редакция: нд, 10 фев 2008, 10:52 от hedra

# 491
  • Разград
И двата пъти родих нормално и без никаква упойка / не се наложи /.
Секцио бих избрала ако се налага и не може по друг начин.
Според мен така е създаден човек и това е нещо естествено - а и възстановяването е по-бързо.

# 492
Аз родих секцио- сама си го избрах и не съжалявам. Вярно е, че е операция но се възстанових доста бързо и от самото начало се грижа сама за бебето.

# 493
  • В заешката дупка
Да, при секцио имало по-висока смъртност, но всъщност статистиката включва всички случаи на секцио, огромният процент от които се налагат, поради сериозни заболявания на майката, сериозни усложнения на бременността, малформации на плода или по спешност поради излязла или заплашваща да излезе от контрол ситуация по време на вагинално раждане.

Дори и да е вярно това, което казваш, а именно, че статистиката включва всички случаи на секцио без оглед на причините довели до него, това само по себе си пак НЕ доказва, че при планираното секцио по желание (без мед. проблеми на майката и плода) смъртността не е по висока от тази при вагиналното раждане, освен  ако експлицотно няма проучвания, които го доказват. Истината е обаче, че има проучвания, които сравняват смъртността при секцио по желание ( т.е. изключени са случаите със секцо в резултат на усложнения по време на ваг. раждане, секци поради мед. причини и т.н.)  и смъртността при тях пак е по-голяма отколкото при вагиналните раждания.

Повечето случаи на проблеми в респираторната функция на бебето след секцио се получават, когато процедурата се извършва преди 37-мата седмица.

Не е коректно твърдението. Вярно е, че рисковете преди 37 седмица са по-големи. Но това не означава, че рискове след 37 седмица няма. Иначе, колкото по-късно, толкова по-добре.

Лошото е, че човек няма как да знае предварително как ще протече вагиналното раждане - леко или тежко, с усложнения или без.

Но има много голям шанс нещата да протекат добре, особено ако имаш нагласата и подготовката, докато при секциото доброволно се подлагаш под ножа и си поемаш рисковете, които носи то като  операция.

Като цяло - планираното секцио по желание без медицински проблеми на плода и майката е също толкова рисково, колкото нормалното неусложнено раждане.

Освен, че не са съвсем коректни нещата, които вече изброи, ти не разглеждаш рисковете, които секциото носи за една последваща бременност и за другото бебе, ако майката има намерение да има повече деца. Тук нещата даже са още по-еднозначни в полза на вагиналното раждане.

# 494
Бих искала със секцио. За щастие така се и случи /по медицински показатели/. Страшно се радвам, че ми се размина естесвеното раждане. Изпитвах неустоим, умопомрачаващ и животински ужас от това. Всъщност, заради това, че родих първото дете със секцио и беше задължително да родя и второто по същия начин, изобщо се навих за второ дете.

Общи условия

Активация на акаунт