Секцио или по естествен път бихте искали да родите и защо?

• 28 612
  • 513
  •   1
Отговори
# 465
Преди година и два месеца родих нормално, без упойки, като след това 40 дни на легло, скъсана вътрешна устна, т.е липсваща(уж била хвръкнала при раждането), секс след седмия месец и т.н. Сега съм бременна пак и се замислях за секцио, но като прочетох всички страхотии и за него, май няма да родя

И след това което си преживяла , се замисляш пак за нормално раждане  #Crazy #Crazy #Crazy?

# 466
Преди година и два месеца родих нормално, без упойки, като след това 40 дни на легло, скъсана вътрешна устна, т.е липсваща(уж била хвръкнала при раждането), секс след седмия месец и т.н. Сега съм бременна пак и се замислях за секцио, но като прочетох всички страхотии и за него, май няма да родя

И след това което си преживяла , се замисляш пак за нормално раждане  #Crazy #Crazy #Crazy?

Травмите (и физическите и тия на душата) не са нещо неизбежно. Поне една голяма част от тях.
Тази голяма част е резултат от липсата на адекватна подготовка за предстоящото майчинство (в частност и за самото раждане).
Всъщност е малко по-дълъг процесът - става дума за липса на адекватно възпитание - много често, особено в по-затворени среди на момичетата се насажда от малки идеята за раждането като ужасно събитие, неимоверно страдание едновременно с едно друго насаждане - че "женското" в цялост - било то "женска" работа, "женско" мислене или други специфични за жената отговорности са нещо второстепенно, по-маловажно от "мъжките" такива....Особено ако такова възпитание е съпроводено от физически наказания, които все още са неразделна част от пейзажа... Confused

В резултат на това много жени не ценят достатъчно възможностите на тялото си. На много дълбоки несъзнателни нива се получава нещо като несъзнателно пренебережение към собственото тяло, което се изживява като "животинско", сиреч по-долно.
Още един резултат - връзката с това тяла се губи, нежелателна е.
По време на раждане връзката е много необходима, вслушването в тялото е ключов момент.
Когато я няма идва ред на травмите.
Не искам да абсолютизирам, разбира се че има и други фактори, но мисля че е добре да се обсъждат и такива.

# 467
Колкото да проф.Матанова, бих поговорила ако имам възможност с нея по този въпрос, въпреки че тя не е ориентирана психоаналитично в работата си.

Поговори Peace Предполагам, че ще е интересно - от нея има много да се научи Peace За психоаналитичното разбиране на родовата травма - благодаря за обясненията, предполагам, че ще са далеч по-полезни на бъдещите родилки тук, отколкото на мен Grinning Ако ти е интересна темата, погледни тук и отдели особено внимание на Фоудър. За "родова травма" и "родов канал" - разбирам за какво говориш, но съвсем съзнателно ти посочвам линк към нови психоаналитични теории, за да видиш обвързването на травмата и конкретното раждане Peace

За силите на жената да преодолява страховете си и да се научи да релаксира и пр. съм съгласна, но това отново са индивидуални решения, в които психологът само може да движи жената към нейния избор. Както вече писах - не съм склонна да се обвързвам с едно разбиране за нещата и съм убедена, че това е правилният подход. Психолозите, от своя страна, имаме роля на всеки един етап - от подготовката до следродовия период, независимо какво е било родоразрешението и с особено внимание на периода след раждането.

# 468
В резултат на това много жени не ценят достатъчно възможностите на тялото си. На много дълбоки несъзнателни нива се получава нещо като несъзнателно пренебережение към собственото тяло, което се изживява като "животинско", сиреч по-долно.
Още един резултат - връзката с това тяла се губи, нежелателна е.
По време на раждане връзката е много необходима, вслушването в тялото е ключов момент.
Когато я няма идва ред на травмите.
Не искам да абсолютизирам, разбира се че има и други фактори, но мисля че е добре да се обсъждат и такива.

Ведра, много ме впечатли поста ти - наистина вслушването в тялото е ключов момент и си напълно права - укрепването на връзката с тялото и пробуждането на неговите възможности е съвсем постижимо. Разбира се, че този фактор заслужава внимание - така се мотивират да работят в тази посока жените, които имат склонност, ресурси и най-вече желание да се учат. Постът ти е много вдъхновяващ Hug Hug Hug
Не всяка жена обаче е в тази група и това е обяснимо, приемливо и нормално. Peace

# 469
Сега съм бременна пак и се замислях за секцио, но като прочетох всички страхотии и за него, май няма да родя

Малко офф-че, но това ми напомни за случай с една ромка, която насред раждането рекла "
А, ама то много боли!Отказвам се!" и станала да си ходи... Joy

mamayani, никакви препратки към теб, да не се засегнеш  GrinningПросто малко се опитвам да поразведря темата, че стана една...
Иначе , слушайки някои от твърде крайните позиции , изразени тук , наистина ти идва да се "откажеш" Laughing

# 470
Абе раждайте си както си прецените, аз съм си казала мнението в предишен пост - секцио бих родила още 10 деца, но нормално раждане - никога, никога, трябваха ми 16 години за да се реша да забременея с второ дете, само заради ужаса изпитам по време на първото "нормално"( ужасно, отвратително ) раждане.
Като е напреднала толкова много медицината, не разбирам мазохизма, който струи от някои постове - гледайте си кефа бе момичета, гледайте без болка да мине всичко, да сте свежи като краставички, да нямате проблеми с половия живот.
Тиквени медали никой няма да ви даде!
Буболина, мисля че не  проблема дали секцио или вагинално колкото ужаса който си преживяла  bouquet
Според мен каквото препоръча лекаря.  Peace

За да няма друго разбиране на думите ми е че първо лекаря трябва да е на място и тогава всичко е празник. И двете ми деца са вагинално 4200кг и 3990кг, планирано с епидурал-ПРАЗНИК беше!!!! Но с епидурал,не бих избрала без PeaceНикога Peace а относно секцио-то-ако всичко е наред не виждам голяма разлика във възстановяването по опит на мои приятелки-моге би 24-30 часа повече ги държат в болницата и после "тичат" Peace Така че за мен важното е 1. Доктор и одобър обслужващ персонал на място и 2. Чудесата на 20 век-като епидурал например Laughing
Не не искам да изпитвам истински родилни болки-после имам години нред да се доказвам каква майка съм Naughty

Последна редакция: чт, 19 юли 2007, 00:31 от Lana2004

# 471
Искам да ви питам нещо, което могат да ми отговорят със сигурност тези, които са раждали секцио. Вярно ли е, че при планувано секцио, по желание с определена дата като те приемат в болницата за операцията задължително те вклчват на система за преждевременно раждане и чакат да получиш разкритие до 4см за да то сложат упойката(спинална), преди да започне операцията. Това ми се струва доста нелогично.

# 472
Оф, човек като я чете тази тема и ще се откаже да ражда изобщо, независимо по какъв начин. Аз докато бях бременна като преглеждах подобни теми, си мислех, че раждането е най-големия ужас, който може да преживее човек, че никога няма да родя здраво дете или най-малкото после аз ще съм на смъртно легло. Представете си как отива да ражда една бременна жена след такава подготовка.  Sick

Точно така  мисля и аз. А пък да прибавим и стреса за избор на болница защото се четат страхотии и за различните болници кашата е пълна. Човек иска да е информиран но и многото информация не е на добре.   newsm12

# 473
преди да родя по естествен начин секциото ме плашеше повече,но като почнаха силните контракций молех за секцио.За второ ако се престраша задължително секцио Stop

# 474
На 10.01 родих със секцио по мое желание и изобщо не съжалявам. Болката беше за много малко и още в същата вечер станах от леглото. Днес ми е 7 ден от операцията и слава богу,нямам никакви болки-ходя си нормално и даже днес си направих първата разходка навън.  Simple Smile

# 475
  • Монреал
Искам да ви питам нещо, което могат да ми отговорят със сигурност тези, които са раждали секцио. Вярно ли е, че при планувано секцио, по желание с определена дата като те приемат в болницата за операцията задължително те вклчват на система за преждевременно раждане и чакат да получиш разкритие до 4см за да то сложат упойката(спинална), преди да започне операцията. Това ми се струва доста нелогично.
Не съм чувала подобно нещо.

# 476
  • София, Младост 2
Не е вярно. Че те слагат на системи като подготовка за раждането и ти вливат окситоцин е вярно, но не чакат разкритие. Това е подготовка за операцията, за да се неутрализира спадането на кръвното от упойките и да се помогне на матката да се контрахира после, така че по възможност да се избегне голяма кръвозагуба.
Иначе за бебето е по-добре да има няколко часа родилна дейност, преди да се направи секциото - затова на доста места съветват секциото по желание да се прави след начало на спонтанна родилна дейност. Но това бърка графиците на докторите, а и понякога не трябва да се допуска (при определени медицински показания на майката), така че обикновено не се прави.

# 477
На мен пък Попмарков в ТК ми каза, че не е добре секцио да се прави когато жената вече се "разражда". Това става около термина. Така ми обясни защо секцио се прави поне 5 дни преди термина...

# 478
Нямах никакви медицински причини за сакцио, освен голямото бебе, но и тазът ми не е малък. По естествен път, защото така е естествено.

# 479
Не знам дали в тази тема е пускан линкът; извинявам се, ако има дублиране. Това са статии за естественото, активно раждане и разкази на майки от бг-мамма. Ако ви се чете, заповядайте! http://www.estestveno.com/index.php?pageid=2&langid=0

Ако нямате много време за четене, препоръчвам тази статия: http://www.estestveno.com/index.php?pageid=2&langid=0&it … 1005&cid=1021

и този разказ: http://www.estestveno.com/index.php?pageid=2&langid=0&it … 1005&cid=1037

Общи условия

Активация на акаунт