Секцио или по естествен път бихте искали да родите и защо?

• 28 731
  • 513
  •   1
Отговори
# 300
Хедра, съгласна съм с написаното от теб   bouquet.

Джуди, не ставай крайна (не всички със секцио сме интелигентни шивачки  Mr. Green) и не обобщавай  Peace. Не всеки го е страх от болката - мен не ме плашеше (аз и нямах кой знае какви болки, както ми ги описваха жени с опит преди това) - плашеше ме точно липсата на контрол  Confused.
И разбира се, че на първо място жената трябва да послуша лекаря си - той е този, който е длъжен да определи какъв е най-добрият за нея вариант.

# 301
Добре, защо никой не коментира това, което и azaf е цитирала?

"Роди се, разбира се, секцио. Детето е чакано 12 г. и е много желано, затова не трябваше да рискуваме!".

Защо момичето, с което бяхме заедно в стаята беше със сецкио по повод на предходни 3 спонтанни аборта в големи месеци, и това така чакано раждане се извърши оперативно с думите на лекаря :"Не може да си позволим да се объркат нещата." ?

Защо повечето ( а може би и всички, не знам) бебета заченати "ин витро" идват на бял свят със секцио?

# 302
Я в тази връзка, има ли майка родила нормално, после секцио и после пак нормално?

Питам информативно, защото не се знае как ще се извъртят някой ден нещата и как ще се наложи да раждам Номер 3 - колкото и да искам секцио, да си имам и едно на ум.

...Защо момичето, с което бяхме заедно в стаята беше със сецкио по повод на предходни 3 спонтанни аборта в големи месеци, и това така чакано раждане се извърши оперативно с думите на лекаря :"Не може да си позволим да се объркат нещата." ?
...

Това беше причината и мен да ме определят за секцио още в началото на бременността (преди да се появят допълнителните индикации, които го направиха задължително) - шефката на родилно каза, че не може след "подобна случка" да допусне да изпусне 2 бебета. Още повече, че от протичането на това раждане зависеше дали изобщо някога ще имам деца.
Аз затова се замислих върху цитата. newsm78

# 303
Чудно ми е, също така, ако няма показания за необходимост от операция бихте ли си махнали апандесита, да речем, или сливиците- на вас, на вашите деца? Аз съм чувала отдавна за профилактично отстраняване на апандисита в САЩ, ей- така, за всеки случай, ако нещо стане пък нямало лекар наблизо. Звучеше ми меко казано странно.
Точно така ми звучи и секцио без медицински показания за необходимост от него. За тези, които се страхуват от болката си има други, по- добри методи, макар че ако може да се избегнат и те не би било зле. Те също са вмешателство, макар и не така радикално, като операцията.

Апропо, защо професията "шивачка" да е обида? Laughing Просто това /с шивачките, предполагам не сте го схванали буквално/ е точно толкова абсурдно, колкото изказването, че интелигентните /или еди какви си жени/ предпочитали този вариянт. Примерът е даден именно за да покаже колко е абсурдно другото твърдение.
 И не съм срещу операцията въобще, просто когато трябва- трябва, това е ясно за всички, не мисля, че някой е тотално против операциите, когато те са необходимост- в случая когато естественото раждане застрашава живота или здравето на майката или детето.

# 304
Случайно попаднах на темата. Тъй като съм раждала първо със секцио/по медицински причини/ на 18 год. и второ нормално на 26 год. и двете раждания са минали леко. Сега пак съм бременна, но никога не бих избрала да ме оперират, ако не се налага, защото прекрасното изживяване и лекия следродилен период при нормално раждане не могат да се сравнят  със секциото.

# 305
Я в тази връзка, има ли майка родила нормално, после секцио и после пак нормално?

Питам информативно, защото не се знае как ще се извъртят някой ден нещата и как ще се наложи да раждам Номер 3 - колкото и да искам секцио, да си имам и едно на ум.

Има, в темичката на многодетните мами имаше и такъв случай.

# 306
Чудно ми е, също така, ако няма показания за необходимост от операция бихте ли си махнали апандесита, да речем, или сливиците- на вас, на вашите деца?

Дали ще си махна апендикса и как ще избера да родя дете мисля са две несравними неща.

# 307

...Защо момичето, с което бяхме заедно в стаята беше със сецкио по повод на предходни 3 спонтанни аборта в големи месеци, и това така чакано раждане се извърши оперативно с думите на лекаря :"Не може да си позволим да се объркат нещата." ?
...

Това беше причината и мен да ме определят за секцио още в началото на бременността (преди да се появят допълнителните индикации, които го направиха задължително) - шефката на родилно каза, че не може след "подобна случка" да допусне да изпусне 2 бебета. Още повече, че от протичането на това раждане зависеше дали изобщо някога ще имам деца.
Аз затова се замислих върху цитата. newsm78
Ето, прочети написаното от мен, аз съм такъв случай. Има и доста като мен.

# 308
  • София
толкова абсурдно, колкото изказването, че интелигентните /или еди какви си жени/ предпочитали този вариянт. Примерът е даден именно за да покаже колко е абсурдно другото твърдение.

Точно това исках да кажа , абсурдно е. Но аз по-точно исках да разгледам нещата от друг ъгъл:
  • за правото на личен избор
  • за това колко неправилно е да се поставят етикети на хората
Нека помислим върху това, после да стигаме до крайни твърдения от рода на "Само естествено", "Само секцио", "В никакъв случай памперс" и други такива.

Поздравления за смелостта да отглеждаш толкова деца, направо ми скри шапката, мисля, че това е по-голямо геройство от това да родиш по какъвто и да било начин. Едното минава и заминава, но всеотдайността и неизчерпаемите сили, които трябва да имаш за пет деца... Hug

# 309
...Ето, прочети написаното от мен, аз съм такъв случай. Има и доста като мен.

Имах предвид първо и по двата начина (при това в рамките едва на година), а после още веднъж.
Въпросът е, че при мен е имало силно натоварване на матката (отделно е "недоразвита" или както там са медицинските термини) - все пак в рамките на 2 последователни години преживях единична бременност, нормално раждане, кюртаж, гинекологична операция, бременност с близнаци и накрая секцио.
Самата бременност отново ме притеснява - твърдо планираме дете, което да се появи в рамките на следващите 2-3 г. и се притеснявам за последствията. При теб, все пак между първото и второто раждане са минали повече години, а и секциото ти е било на "млада възраст" - т.е. организмът е имал повече възможности да се възстанови.
Желая ти и третото бебче да родиш лесно, бързо и леко!

Ведра, ще намина към многодетните да проуча въпроса.  bouquet

# 310
  • София, Младост 2
Добре, защо никой не коментира това, което и azaf е цитирала?

"Роди се, разбира се, секцио. Детето е чакано 12 г. и е много желано, затова не трябваше да рискуваме!".

Защо момичето, с което бяхме заедно в стаята беше със сецкио по повод на предходни 3 спонтанни аборта в големи месеци, и това така чакано раждане се извърши оперативно с думите на лекаря :"Не може да си позволим да се объркат нещата." ?

Защо повечето ( а може би и всички, не знам) бебета заченати "ин витро" идват на бял свят със секцио?
Определено не всички бебета инвитро се раждат със секцио. Имам приятелка в Холандия, която няма тръби на яйчниците след операции - инвитро е единствения начин, по който би могла да има деца някога. Момченцето й се роди нормално преди година, дори планираха да се роди у дома поради липса на всякакви проблеми с бременността (и защото това е обичайна практика в Холандия), но в крайна сметка тя реши, че ще се чувства по-спокойна в болница и роди нормално там. Сега правят опити за второ инвитро бебе и опцията секцио без показания изобщо не седи на дневен ред нито според лекарите й, нито според нея и съпруга й.
Надявам се да успях по деликатен начин да изразя коментара си по повод `разбира се, със секцио, не можем за рискуваме` Laughing

# 311
мама Зайка, ти самата още в постинга, в който даваш примера си си предупредила, че твоето отношение не е такова. Аз иронизирам не теб, а лекарят, който е направил странните си изводи.
дикси, и в двата случая става въпрос за това, че да се прави операция, която не е нужнах и е най- малкото излишна.
Тук никой не ти заповядва как да си родиш детето. Ако искаш го роди, ако искаш дори недей да раждаш, ясно е, че никой от нас не прави избора на другите.
Въпросът е, че доста бъдещи майки просто се страхуват от един естествен процес, като раждането, от болката, която го съпътства и за която се носят легенди сигурно от как жените раждат, дори често се позва и като заплаха- "Ще видиш, като вземеш да раждаш!" "О, ти нищо не знаеш!" "Жена, която не е раждала" и т.н.  На тези женици обаче не се обяснява, че секциото си е чиста операция с всички рискове, които носи една операция и с всички последици. За тях мога да пиша много, има достатъчно материал, но не това е целта тук. Също така жените за съжаление не се запознават с протичането на този процес и с възможностите за обезболяване- било психически, било посредством медикаменти. В коя женска консултация у нас се говори за дишане, за ходене по време на раждането, правят се упражнения, запознават те с обезболяващите и техния ефект, подготвят те как да си активна и да подпомагаш сама раждането си? Сигурно е, че не са много, единици са. И жениците избират /когато става въпрос за избор, а не за необходимост/ секциото- "Нищо няма да видя, нищо няма да усетя, няма да ме боли, както майка ми ми е разказвала.". Дори много от тях се срамуват да си признаят, че при тях е въпрос на избор /работила съм с много такива, с някои от тях сме имали общ гинеколог/. Измислят си причини, някои определено смехотворни /тесен ханш, който като го погледна си е баш като моя, който пък е всичко друго, но не и тесен- чували нещо си там, решили да го ползват/. Има и други, по- откровени, които направо са споделяли- "Ами страх ме е! Не искам да ме боли!" /това обикновено са тези, които не са раждали още и се плашат от самия процес, от неизвестното/.

# 312
дикси, и в двата случая става въпрос за това, че да се прави операция, която не е нужнах и е най- малкото излишна.

Абе, никак не съм съгласна  Grinning

1. Аз избирам да си махна апендикса, защото съм си наумила, че може нещо да ми стане ако няма лекар на близо.
2. И аз избирам да родя детето си със секцио , за да не стане нещо непредвидено с него.

За мен си има разлика.
Родила съм със секцио не защото ме е страх от физическата болка, а защото ме беше страх за детето. Това е. Пълна съм с примери за неприятни последци от нормално раждане за детето, но нямам такъв от секцио.

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 13:41 от дикси

# 313
Чудно ми е, също така, ако няма показания за необходимост от операция бихте ли си махнали апандесита, да речем, или сливиците- на вас, на вашите деца? ...

Не виждам връзка. Все едно да отида в болницата да ми правят секцио, но да не съм бременна newsm78

Всъщност като се замисля за апендикса не е толкова безсмислено. Моя го махаха, когато съм била на 3 г., на бунгала на море сме били, спасили са ме на косъм.

# 314
  • София
мама Зайка, ти самата още в постинга, в който даваш примера си си предупредила, че твоето отношение не е такова. Аз иронизирам не теб, а лекарят, който е направил странните си изводи.

Разбрах те, просто исках с цитата ти да подчертая думата АБСУРДНО. Peace

Все пак аз избрах секцио и не съжалявам, но не защото съм "интелигентна". Твърдо се противопоставям срещу това да ме обявяват за такава.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт