Секцио или по естествен път бихте искали да родите и защо?

• 28 677
  • 513
  •   1
Отговори
# 375
  • Плевен
С риск да се повторя (от друга тема) всяко раждане крие своите рискове. Примери има много и са коментирани дори тук във форума. Всеки решава сам за себе си. Някои казват, че секциото е за предпочитане. Аз съм раждала по този начин, но не съм очарована. При мен нещата се усложниха (с детенце всичко беше наред) и първите месеци не можех да се грижа пълноценно за детето си, винаги имаше някой до мен, за да ми помага, за което съм им много благодарна.

# 376
Поне първата година няма да ти е до секс, ама изобщо  Wink
    Уверявам,че това не важи за всички!
    Влез в отчетните форуми на скоро родили майчета,ще видиш!
    Доста жени твърдят,че секса след раждането(вагиналното имам пред вид) става по-хубав!

# 377
Поне първата година няма да ти е до секс, ама изобщо  Wink
    Уверявам,че това не важи за всички!
    Влез в отчетните форуми на скоро родили майчета,ще видиш!
    Доста жени твърдят,че секса след раждането(вагиналното имам пред вид) става по-хубав!

Не само, че не важи за всички, но и подобно твърдение е изцяло невярно. Покрай мен повечето ми близки са раждали децата си нормално и никога не е ставало въпрос за цяла година. Дори аз не мога да си представя, как на оперирана жена ще й бъде до това напр. четири седмици след операцията, докато в този случай това е напълно възможно.

# 378
Не само, че не важи за всички, но и подобно твърдение е изцяло невярно.

При мен обаче беше вярно  Wink

# 379
Според специалистите един месец е достатъчен. Ако след това има проблеми- обърнете се към лекар, явно има нещо, което не е наред: болки, кървене, гнойно течение, недобре зашито място, разкъсване /имам близка с такова нещо, наложи се оперативна интервенция, след което всичко си дойде на мястото/ и т.н. В противен случай общото правило е, че след около месец до около шест седмици след раждането нещата следва да се нормализират.

# 380
  • София
Дори аз не мога да си представя, как на оперирана жена ще й бъде до това напр. четири седмици след операцията, докато в този случай това е напълно възможно.

На 20-я ден след секциото, че даже и малко по-рано ми беше до секс и правих.
В началото малко ме болеше, но си беше хубаво. Това, че бях  оперирана не ми попречи, напротив...По бих се притеснявала да правя раждала вагинално. Peace

# 381
  • при Arctic Monkeys
Не само, че не важи за всички, но и подобно твърдение е изцяло невярно.

При мен обаче беше вярно  Wink
и при мен Tired
не искам да раждам повече, благодаря.
родих със секцио поради седалищно разположение на плода. болката никога няма да я забравя (колкото и да съм изчела тук, че на мига забравяш всичко, като си видиш бебето). остана ми кървавочервен релефен белег около който нямам чувствителност никаква.  Cry
не знам как е при нормалното, ама като ги слушах майките една нощ как крещаха и се деряха, не бих го предпочела...

# 382
За  СЕКЦИО. Имам 1 раждане ,но и друго да имам пак ще искам да е секцио. Вече съм на 33 г. второ дете още не сме планирали,но представяте ли си на 37г  жена да се пъне за нормално....
 Sick и след още някоя година като започне да се изпуска,току виж дошъл въпроса ''А защо така?'' Rolling Eyes
А относно секса имаш ли желание става.  bouquet

# 383
Това за изпускането не е много медицински оправдано според мен, за да се стигне до изпускане трябва да има системно отслабване на мускулите, а не еднократно, от което се възстановяваш.
Всъщност кегеловите упражнения са типичен пример, с тях например може да се предотврати изпускането в края на бременността , просто защото мускулният тонус  е по добър. Така поне твърди моята лекарка, нямам основание да се съмнявам.

Докато раждах нормално и аз крещях в края на всяко напъване и контракция. В ушите ми звучеше като вика на футболист, след като е отбелязал гол. Може и тъпо да ви се струва, но всяко физическо усилие, което правех, ме приближаваше към бебето ми и бях горда че се справям.

Иначе отговорът ми по темата е: бих искала да родя така, както ми препоръчат лекарите. Този път беше нормално.

# 384
Аз пък не крещях въобще, нищо не усетих с упойката, беше си цивилизовано и чудесно, за мен, изживяване. Преди не можех да си представя, че раждането наистина може да бъде и удоволствие. Чаках с любопитство да видя сама как се ражда бебчо и три часа след това да си го видя, да стана, да ходя, да пия кафе, да съм добре. В къщи съм сама, т.е. таткото е на работа, баби около себе си нямам и ми беше необходимо да мога да ходя и да върша домакинската си работа сама още от първия ден. Затова не бих рискувала с операция.
За протокола- раждат и 37 годишни жени нормално, нищо че аз не съм на  толкова. И то по тяхно желание раждат така и не се изпускат задължително после. Laughing Чувала съм, когато съм била в болницата, че лекарите казвали на всяка навършила 35 години майка- първескиня, че не било добре, но моята близка пък не са я съветвали да се оперира. Така че доколко е задължително секциото с оглед на възрастта не знам.
Доколкото разбрах по принцип темата е за избор на начин на раждане, затова на няколко пъти изрично изключвам секциото по медицински показания, за него не говоря изобщо.

# 385
В къщи съм сама, т.е. таткото е на работа, баби около себе си нямам и ми беше необходимо да мога да ходя и да върша домакинската си работа сама още от първия ден. Затова не бих рискувала с операция.
...
Ходих си, вършех домакинската работа и си гледах бебето сама още от 1-та минута на изписването т.е 7-я ден след операцията! Без баби и гледачки!
Нямах право на избор, принципно съм привърженик на естествения процес, но се дразня когато описват жената като инвалид след секциото!
Възстановяването на организма е абсолютно индивидуално независимо как си родил  Peace моя приятелка и двата пъти след нормално раждане влиза в болница на 2-рия ден след изписването, така че гаранция няма  Peace

# 386
Моя приятелка след секцио не можеше да отиде до магазина, добре че беше майка й у тях. Въобще никой не описва жената като инвалид след секцио, поне аз не го правя.
Аз нямам майка, нито свекърва в къщи, не искам да живея заедно с родители.

# 387
Избрах да родя нормално по три причини:
1. Никой от лекарите, с които се консултирах, не ми го препоръча - нямаше причини.
2. От това, което изчетох по въпроса, стигнах до извода, че при липса на медицински показания за секцио това е по-добрият вариант и за бебето, и за мен.
3. Беше ми много трудно да си представя как цяло бебе минава оттам, откъдето минава  Confused, но повече ме беше страх от това да ми режат корема Sick.
Определено не съм от хората, които се превъзнасят на тема бременност и раждане. За мен това бяха две твърде неприятни, но необходими стъпки към най-хубавото нещо на света - да си имам бебе. И все пак... Моментът, в който усетих как момиченцето ми излиза от мен, беше много специален. Не се наемам да го опиша, просто беше нещо, което си струваше да изживея на сто процента.
А мъжът ми, когато преди години си говорехме чисто хипотетично за деца, беше категоричен, че ще раждам със секцио, за да не се разширя. Но когато ме попита вече бременна как ще раждаме Laughing, аз му обясних защо смятам да раждам вагинално и той ме подкрепи. Даже когато разни хора ме питаха защо няма да раждам секцио, той ме изпреварваше и започваше разпалено да обяснява предимствата на естественото раждане пред секциото. Изказваше се толкова компетентно и категорично, все едно ТОЙ е раждал и по двата начина. Joy

# 388
Моя приятелка след секцио не можеше да отиде до магазина, добре че беше майка й у тях. Въобще никой не описва жената като инвалид след секцио, поне аз не го правя.
От поста ти става ясно,че си със способност да се справяш самостоятелно,да носиш отговорност-за себе си и детето си.Раждането ти е минало с минимум проблеми и вероятно това е определящо за заеманата от теб позиция.Много жени обаче имат свои причини да изберат раждането с операция/без медицински показания/ и това не ги прави по-малко майки или глезли.Вероятно някои са съжалявали от избора си,други не-едни са се възстановили по-бързо,други по-трудно.Явно умееш да отстояваш позицията си и да я аргументираш с много факти,но понякогав стремежа си да си убедителна, започва да звучи нападателно,дори обвинително,към хората раждали по друг начин или смятащи да го направят.

# 389

Joy Това каква връзка има с темата?

След като минаха 8 часа от операцията ми, вече си бродех по коридорите, за да си виждам бебето и да го снимам. А на другата сутрин ходих да пия кафе с колегите ми в кафенето на болницата. Абе, изобщо много бързо се възтанових. И когато се прибрахме вкъщи сама си се грижех и за детето, и за домакинството. На 20-я ден и секс правихме.
Не знам...всичко си е до нагласа и мобилизация.

Общи условия

Активация на акаунт