Секцио или по естествен път бихте искали да родите и защо?

• 28 617
  • 513
  •   1
Отговори
# 450

Според мен повечето лекари в Бг предлагат секцио за собствено удобство- по-бързо, по-лесно и с по-малко рискове. Изведнъж повечето жени станаха с тесен таз, ниски, дебели и т.н.

Това на каква мисъл ви навежда?
лично мен, че рисковете са по - алко за лекаря, не за родилката. .........

# 451
  • Гърция

Абсолютно Wink.

# 452

Според мен повечето лекари в Бг предлагат секцио за собствено удобство- по-бързо, по-лесно и с по-малко рискове. Изведнъж повечето жени станаха с тесен таз, ниски, дебели и т.н.

Е, какви са рисковете за лекаря?

# 453
  • В кошера...
Голяма дилема, мамчета!
Всичко е толкова индивидуално, че спорът е безмислен.
Аз родих нормално, но с епидурална. Самото раждане беше бързо - 3 часа и пак ме болеше/прагът ми на болка е нулев/, добре , че поне шиенето не усещах. Но какво усещах после...цял месец не можех да седна, 4 месеца не правих секс и като правя сега е друго, и до днес съм психически травмирана от престоя си в болницата, и при всяко кихане се изпускам.../разбирате ме нали?/. Детето ми беше 2 дни под кислородна палатка, не защото лекарят беше некадърен, просто не може да очакваш, че една майка, щом е такава, ще се справи винаги с положението - ми не ми се отдаваше много напъването. Затова съм за секцио - медицината е стигнала до тук-защо да не се възползваме. По същата логика - не ползвайте никакви нейни нововъведения и открития. Нека си умираме, защото е естествено...
Както казах - спорът е безсмислен.

# 454
И с ръка на сърцето ще кажа, че ако имам избор бих избрала собственото си удобство и душевен комфорт, пред това на бебето. Говоря САМО за конкретния случай - раждане.
Извинявам се, че го коментирам, нотова ми прозвуча тъжно  Confused

# 455
  • София
Оф, човек като я чете тази тема и ще се откаже да ражда изобщо, независимо по какъв начин. Аз докато бях бременна като преглеждах подобни теми, си мислех, че раждането е най-големия ужас, който може да преживее човек, че никога няма да родя здраво дете или най-малкото после аз ще съм на смъртно легло. Представете си как отива да ражда една бременна жена след такава подготовка.  Sick

# 456
  • София, Младост 2
Вчера говорих с гинеколожката си. Обсъдихме евентуално бъдещо раждане. Споделих й, че съм по-склонна на секцио и тя ме подкрепи с две ръце. И изтъкна причината, от която мен винаги най-много ме е било страх: смъквания и разкъсвания. Разказа ми такива случаи, от които ми настръхнаха косите, включително за жени, които се изпускат, дискомфорт при секс и т.н. Жената няма да има никаква материална изгода от едно секцио. Доцент е, но не извършва такива операции. Склонна съм да й повярвам.
А ти считаш ли, че въпросната доцентка е изпълнила задължението си като лекар - да ти даде ясна, безпристрастна информация за предимствата и недостатъците на двата начина за раждане, за да можеш да направиш информиран избор? От постинга ти не личи такова нещо.

# 457
  • Гърция
Аз родих нормално, но с епидурална. ............Детето ми беше 2 дни под кислородна палатка, не защото лекарят беше некадърен, просто не може да очакваш, че една майка, щом е такава, ще се справи винаги с положението - ми не ми се отдаваше много напъването.

Говорила съм с гинеколози и казват, че епидуралната упойка води точно до този проблем, родилката не чувства кога и колко да напъва. За това често води до усложнения, само че не разбирам защо не го казват на всички Thinking.

# 458
Всъщност не искам да ми дава ясна и безпристрастна информация, защото за себе си съм решила. Доцентката само ме подкрепи в това ми решение. Освен това ме лекува от  5 години и е наясно с всичките ми проблеми. Имам основание да й се доверя.
И да, за евентуално раждане ще избера собствения си комфорт, колкото и тъжно да звучи.

# 459
  • София, Младост 2
Хубаво е, че си направила собствения си избор - и е добре лекарят ти да те подкрепи, за да се чувстваш спокойна и уверена. Но някак не е редно това да става с цената на заклеймяване на алтернативния начин на раждане и допълнително наплашване. Жената може да е чудесен специалист, просто поведението й в този случай не е това, което би било редно. Или пък моите изисквания към професионално и отговорно поведение са доста високи... знам ли newsm78

# 460
Преди година и два месеца родих нормално, без упойки, като след това 40 дни на легло, скъсана вътрешна устна, т.е липсваща(уж била хвръкнала при раждането), секс след седмия месец и т.н. Сега съм бременна пак и се замислях за секцио, но като прочетох всички страхотии и за него, май няма да родя

# 461
  • София
Преди година и два месеца родих нормално, без упойки, като след това 40 дни на легло, скъсана вътрешна устна, т.е липсваща(уж била хвръкнала при раждането), секс след седмия месец и т.н. Сега съм бременна пак и се замислях за секцио, но като прочетох всички страхотии и за него, май няма да родя
Grinning точно така, стискай  Grinning.

# 462
скъсана вътрешна устна, т.е липсваща(уж била хвръкнала при раждането)...

#Crazy #Crazy #Crazy

Боже мили...

# 463
Шехина,родова травма и родов канал също не са свързани понятия,поне в психоаналитичното разбиране за това,разглежда се като фактор предразполагащ към тревожност,вследствие прекъсване на връзката с майчината утроба/което не зависи от начина на раждане,поне според психоаналитиците/.Става дума за факта на раждането.Колкото да проф.Матанова,бих поговорила ако имам възможност с нея по този въпрос,въпреки,че тя не е ориентирана психоаналитично в работата си.

Що се отнася до психологическите ползи от естественото раждане/когато няма предписания- медицински за секцио/,то има такива повече за родилката-изследвания доказват,че родилката способствайки със собствени сили за появата на детето си,се чувства пълноценен участник в процеса,докато при някои майки родили с операция има чувство на вина,че нещата се случват без нейно участие.Когато раждаш по естествен път,предимно от теб зависи как ще протече самото раждане-бременната посещава училище за родители,където се учи на начини на дишане,способност за контрол на болката,именно чрез психологически техники.Учат се на методи на релаксация и контрол над страха,който много жени изпитват от раждането.Точно тук е ролята на психолозите-да помогнат да се преодолее прекалено силния страх от естественото раждане.Психологическите изследвания в тази посока сочат,че процентът на следродилна депресия при жените родили нормално е значително по-нисък,като виновник за това е именно окситоцинът.Всеки избира начина,по който да роди,това което е по-важно е да осъзнае мотивите,които стоят зад този избор и ако става дума за страх от болката примерно-то тук е ролята на психолозите.
Бъдещите майчета да прочетата темичката"Смешно ли е раждането"-действа страхотно и се бори със страховете.Леко раждане на всички!

# 464
Хубаво е, че си направила собствения си избор - и е добре лекарят ти да те подкрепи, за да се чувстваш спокойна и уверена. Но някак не е редно това да става с цената на заклеймяване на алтернативния начин на раждане и допълнително наплашване. Жената може да е чудесен специалист, просто поведението й в този случай не е това, което би било редно. Или пък моите изисквания към професионално и отговорно поведение са доста високи... знам ли newsm78
Е, на нея работа й е да оперира и е пристрастна. Наясно съм с това. Знимава се с бременни жени само в частния си кабинет. От тази гледна точка съм склонна да я оправдая. Mr. Green
Това за мен няма значение, тъй като ако не ме беше подкрепила и беше тръгнала да ме убеждава в противното, бих се отдръпнала. Не коментирам лекарската й етика, въпреки, че от имам наблюдения и върху тази част от нещата.
Всъщност, съмнявам се, че ако не бях казала, че съм твърдо за секцио, щеше да реагира по този начин. По-скоро, във връзка с един проблем, ми намекна , че е възможно да се наложи секцио, но го определи като "резервен вариант".  Съобразява се жената и обяснява плюсове и минуси, но аз доста я "насърчих" да си излее душата.

Общи условия

Активация на акаунт