Медицински университет - Тема 7

• 19 811
  • 446
  •   13
Отговори
# 435
  • Варненска клюкарка
Още преди 20 страници ви казах да не чакате места по договор в София. Идеята на проекта е да се  осигурят лекари там, където няма.

# 436
Между другото в Силистра има доста млади педиатри, но работят по кабинетите извън болницата. Никои не иска да дава дежурства през нощта и в почивни дни. В детското отделение има и три специализантки, които за съжаление ще трябва да прехвърлят специализацията си другаде. И незнам дали после се върнат пак в града.

По въпроса с доктори от Добрич - ще дойдат, ще поработят и ще заминат. Тук населението е толкова озлобено и все обиждат и налитат на бой. Незнам кой родител, а и млад лекар ще е съгласен да работи под стрес. Малко населението си заслужава съдбата - нека походи по други болници и да прави сравнение. Но във Варна или Русе си чакат реда без претенции и без заплахи.
По моя информация миналата година има момиче, което се е възползвало от договор и учи в МУ Варна.

# 437
Миналата година имаше 1 място за болница в София, но това не е редно.

Само да допълня, че има един куп стратегии и стратегически документи, които правят анализи и на тяхна база УЖ се дават приоритети. Възможно е да ги гледат и тях, като определят болниците.

В момента се сещам за 2, но може да са повече:
1. Стратегията за интелигентна специализация (ИСИС), един от 5-те приоритета е "„Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“ - влизат и медицински и дентални услуги. Тя обаче е по области, а не по градове.

Може да е от полза на медицински специалисти (сегашни и бъдещи), защото в тези области на БГ имат по-голям шанс да получат евро-финансиране, примерно за ново оборудване с вграден ИИ и т.н.

2. Имаше и някаква "карта" къде има недостиг на различни лекари по специалности. И уж там отпускат повече специализации.

# 438
  • Бургас
Може ли някой да сподели, колко струва издръжката на студент в София за месец. Разбирам, че може много да варира. Говорим за по-скромно харчене. Хранене на стол. Живеене на ощежитие. Колко струва обяд/вечеря в стола (горе-долу)? Имат ли отстъпки в стола студентите платено обучение като студентите платено? Говорим за МУ София. Време е за бюджетиране Simple Smile

Ние превеждаме 600 евро. С тях си плаща общежитието (около 60 евро), картата за транспорт 15 евро, транспорт от/до София - Бургас 40 евро  , ако реши да се прибира. Доколкото знам дори и му остават, но не съм се интересувала точно колко 🙂.
Да отбележа, че нашият човек не е много много по излизането, както и е от злоядите. В началото на годината му взехме малък Еър фрайър, след което сподели, че финансово му се отразява позитивно на баланса в сметката.
*В началото на годината само купуваме отделно учебници, а в хода на обучението в случай че нещо потрябва се оправя с месечния приход.

# 439
Димис то не, че добричлии са по-различни. Скандали, претенции , обиди. Чудя се на хората в болницата как издържат. Новият директор ( от 4-5 години) никого не връща. Много млади лекари, специализанти, стажанти. Мъчат се …. Има добри условия, ремонти. Е нищо общо с Варна, но все пак се справят изключително добре даже и с тежки ситуациии. Сега поредния случай на познато дете, счупен череп при падане. Еми няма време за транспортиране, в Добрич няма детска хирургия, камо ли неврохирургия. Еми спасили са го, оперирали са…. Дано се възстанови напълно.

# 440
Да попитам за социалните помощи-важат ли, ако детето учи в родния си град, но е на квартира? С баща му решихме, че е най-добре за него да е самостоятелен и от няколко месеца поемаме този разход, който наред с това, че се храни отделно и там всички режийни, не е малък. Дори съм сигурна, че в друг град щеше да ни е по-евтино, тъй като най-малкото щяхме да пробваме общежитие.

# 441
каран в Силистра идва неврохирург от Варна при необходимост и оперира. Две имена се споменават в пространството. Изпращат се образите и разчета от скенера и се организира екипа за операция. Понякога и вечер късно. Добри резултати има. Да живеят технологиите! Дано пациентите го оценят!
Има случаи обаче се транспортират във Варна.

# 442
каран в Силистра идва неврохирург от Варна при необходимост и оперира. Две имена се споменават в пространството. Изпращат се образите и разчета от скенера и се организира екипа за операция. Понякога и вечер късно. Добри резултати има. Да живеят технологиите! Дано пациентите го оценят!
Има случаи обаче се транспортират във Варна.
И в Добрич идват за консулт , обаче ако няма време нашите действат. Ще става по-зле в прованса ……

# 443
Като гледам списъка има хубави болници, Например УМБАЛ Тракия, УМБАЛ Бургас, УМБАЛ Канев, УМБАЛ Медика, УМБАЛ Бургасмед,

МБАЛ Здраве Пазарджик също може да бъде окей защото специализация може да се води съвместно с Пълмед/Софиямед.

Това са все сравнително големи или даже доста големи университетски болници с много и разнообразна патология. Ако го устройват човек локациите няма да сбърка да е с договор в някоя от тях.

Иначе социалната помощ се полага на всеки без доходи. Мисля, че можеш да притежаваш и максимум едно жилище. Аз получавах помощтаа като студент, въпреки че си живеех вкъщи и имам и имущество на мое име, така че няма никакви ядове стига да не получаваш доходи от заплати, наеми, аренди, стипендии.

# 444

Иначе социалната помощ се полага на всеки без доходи. Мисля, че можеш да притежаваш и максимум едно жилище. Аз получавах помощтаа като студент, въпреки че си живеех вкъщи и имам и имущество на мое име, така че няма никакви ядове стига да не получаваш доходи от заплати, наеми, аренди, стипендии.

Кога се подават документи за тази помощ? При записване или след започване на учебната година
и колко време се получава?

# 445
Като започне учебната година. Мисля, че се пада септември. Получава се докато си студент в специалност, която се учи само редовно и нямаш достатъчно доходи, че да те дисквалифицират. В Пловдив университета издават документ, че не получаваш стипендия със срок всеки семестър. А социалните искат актуален такъв когато изтече стария. Можеш до края на 6ти курс като цяло, стига да не почнеш да получаваш доходи от някъде.

# 446

Кога се подават документи за тази помощ? При записване или след започване на учебната година
и колко време се получава?

След като започне учебната година, се взема уверение от учебен отдел и оттам при социалните се подава заявление.

Общи условия

Активация на акаунт