Отговори
# 615
  • София
Уважаема г-це Матева, много е полезно да се публикува помагаща информация в темата, а и който го интересува ще се възползва, но ЛС - не.
Когато си получил непоискано съобщение (рекламно или полезно) от потребител с точно 1 публикация във форума (при това идентична с полученото) първо е подозрително, после е дразнещо.
Естествено, че не можете да задължите никого да клика (по-долу е защо). Ориентирали сте се във форума, щом изпращате ЛС, но е против правилата му да се спами.
Имате PR, можехте да селектирате получателите, а който се е насочил към Карслруе, твърде вероятно е да е "срещал" KVMK.
Не всички пишещи в тази темата с бъдещи първокурсници са с такива в Карлсруе или в Германия.

mtz, от основните правила за Интернет безопасност е на линкове от непознат не се клика (то и от на познат може да са толкова безопасни), а няма разликата между мейл и ЛС, или незнайно къде из мрежата.
Не искаш да знаеш какви могат да бъдат последиците.

Essentiall, Русалка няма вече, но тя е твоя човек.
Иначе "имам" приятелче на синът ми, ако имаш нужда ще препредам въпроси и отговори.
Скрит текст:
До миналата година беше там, но по обмен в момент е извън Германия.

# 616
  • София
Има и настоящи  студенти  в  Нюрнберг  в темата  (техни  родители,  де). За мен  това е история, но близка  до  сърцето, че  там е красиво,  уютно, там ми беше  първият личен  опит  със студент в  Германия,  първата  раздяла  с дете.. После свикнах  с второ, трето.  Добре че нямам  повече.. Wink Та  ако  мога  да  помогна  с нещо,  на  линия  съм.  Сега тъкмо си кацнах оттам,  където е бившата  възпитаничка на  ФАУ  Ерланген-Нюрнберг. Тя  при  всяка  отворила й  се възможност  пътува при  приятелите  си там.

Десем, момичето  сигурно  е  селектирало  потребители  за личните,  понеже  аз  примерно  нямам  съобщение.  Ако  по ключова дума Карлсруе/КИТ е търсено в по-нови  постове, твоите  я  съдържат  при  питанията  ти за  FDIBA на ТУ.  Аз  лично не  виждам  проблем с  едното мнение във  форума, все пак  децата нямат масово акаунти в  такава платформа, че  да имат  брой мнения, вдъхващ  доверие у майките  тук. За мен  е похвален  трудът/инициативността на  децата  в тези сдружения,  не  само  в  Карлсруе. Помагат на  зайци в  ориентацията,  организират  събития  за  бг празници,  осъществяват екскурзии до съседни  градове/държави и  сие.  И нищо  лично,  но  първоначалният  замисъл/основният  акцент на  тази  тема,  съществуваща  вече сигурно към  15 години,  са  точно немските унита.  Факт е, че винаги  е  имало/има  родители  с деца в  Австрия,  Швейцария  и въпросните винаги  са повече  от добре  дошли и  тук, и на  сбирките,  разлика никой не прави, но  ако нещо не  ги  касае/интересува,  могат просто да го  пропуснат.  За  тях  може  да е ненужно,  за  други обаче да  е изключително важно.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 21:46 от Просто русалка

# 617
Уважаема г-це Матева, много е полезно да се публикува помагаща информация в темата, а и който го интересува ще се възползва, но ЛС - не.
Когато си получил непоискано съобщение (рекламно или полезно) от потребител с точно 1 публикация във форума (при това идентична с полученото) първо е подозрително, после е дразнещо.
Естествено, че не можете да задължите никого да клика (по-долу е защо). Ориентирали сте се във форума, щом изпращате ЛС, но е против правилата му да се спами.
Имате PR, можехте да селектирате получателите, а който се е насочил към Карслруе, твърде вероятно е да е "срещал" KVMK.
Не всички пишещи в тази темата с бъдещи първокурсници са с такива в Карлсруе или в Германия.

Все пак темата има заглавие "Университети в Германия и други немскоговорящи държави" и въпросните лични съобщения (наистина, може би ненужни) са свързани с нея. Докато Вашите, г-жо Desem интерпретации на понятия като спам и правила за безопасност в интернет не са. А на мен, и предполагам още други, ни се налага да ги четем, защото внимаваме да не изпуснем полезна информация за нашите деца.

# 618
  • тук-там
И аз не съм получила ЛС. И в линковете е видно, че това са инстаграм и Фб групи.

# 619
Заставам зад Desem и нейната позиция. Забележката й е напълно коректна. Публикувано в групата е напълно достатъчно.  Допълнително изпратено на лични се трактува като спам в смисъла на платформата и не само. Не бих цъкнала на линк изпратен в личен формат.  Бих се подразнила.    Никой в никакъв случай не критикува инициативата, само начина, по който се предлага помощта.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2026, 14:15 от _re_ge

# 620
  • София
Не знам,  може  би нещо ми  убягва. 
Скрит текст:
ОК,  детето е  попрекалило с изпращането на  същите  линкове  и на  лични  (явно все  пак след някаква  селекция предвид  това, че не всеки  е  получил  съобщение).Някои са се издразнили.  ОК е и това. Аз  лично не  бих,  ако бях  получила.  Щях  да видя, че е същото и  да го отсвиря. Но на мен  ми се  стори излишно наблягането на това колко поста  има  момичето,  какви  съмнителни намерения може  да се крият  зад  включването на такъв  човек,  акцентирането и на това,  че темата все пак се чете  и  от родители на  деца, нямащи  интерес ни  към  КИТ, ни към  Германия.  И какво  от това?  Как всички  сме  следили  седмокласни  теми и  сме  чели или пропускали  при желание  тонове  постове, касаещи  училища,  които не  представляват никакъв  интерес  за  детето ни? Човек  може  да следи/чете  избирателно.  Една  потенциална  ситуация - даже не е потенциална,  понеже се е случвала неведнъж.  Потребители с малко мнения, примерно за Баварската  фенка  се  сещам  в тази  тема конкретно, в  даден  момент се  включват, за да  са  полезни,  въпреки  че не са  въобще от  пишещите  активно.  Водещ  е бил импулсът да  помогнат и се регистрират  за  целта. Е,  да,  де, ама  тя още с  първото си мнение  тук беше  много полезна  с опита  си  покрай  кандидатстването/записването/ борбата  с Щудиренденверк/свършването после на  задачите на място в  Нюрнберг  (Еssentiall, жокер дадох  кого да попиташ). И  тогава какво  -  трябваше да  я  нападнем, че  линковете и  информацията  й  са ненадеждни,  защото  мненията й  във форума не се  броят  дори  на  пръстите и на  едната ръка?  Просто  девойката  и без  много  критика щеше  да  разбере,  че  личните  съобщения,  дублиращи  пуснатото  тук, не  са  били  уместно  решение  и  толкова.  Аз  съм  голям  критикар на  децата  си,  винаги  все намирам  за нещо  да ги  "посека",  дори и сега,  когато  са големи и  реализирани  хора (даже  преди малко понаместих  чакрите на  едната в  чата, ха ха), но винаги  съм  приветствала  желанието им  да  помагат,  пък  дори и с някоя  грешна стъпка/залитане  (особено  когато  въпроснато на никого няма да навреди).

ПП Някога Grant  Heart  специално  се беше  регистрирала, за да  отговори  на  въпросите  ми за медицина тук  в темата  година  и нещо  преди  дъщеря ми да кандидатства  ( не е  да не бях чела,  просто  имах неясноти). Не  съм  забравила  този  жест. Човек  с първо мнение  във  форума в един  дълъг  пост направи  така, че да  разбера от  раз кое, как и защо се случваше  при  старата  схема на  хохшулстарт  за прием на медици. Не  може  всички да са с по  10 - 20 000 мнения,че да заслужават доверие и благодарност.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2026, 12:15 от Просто русалка

# 621
  • FRANCE
Здравейте,  да ви се оплача. Почти щяхме да станем жертва на мошеници.  Дъщеря ми още няма жилище (Мюнхен). Писала е на много обяви. Преди два дена една жена почна да и пише на мейла за точно определен апартамент от immowelt.  Предлага и да направи резервация през spotahome.de (наема за един месец +гаранцията) за да получила ключът да можела да види апартамента (уж собственичката е в Испания) и ако не и харесва можела да се откаже. Не познавам немската система за даване под наем, но това ми звучи странно. Плюс банкова сметка в Испания Frowning1  Някъде може ли да се провери и сигнализира това? Благодаря

# 622
  • София
О, да, приятели изгърмяха така в Берлин преди години. Детето следваше принципно в Нидерландия, но намери място за задължителната си практика в Берлин. Пиха една студена вода с кауциона и първия наем..
Лично на мен ми изглежда като оплакване на арменския поп такава жалба, едва ли някой ще реагира, но знам ли.

Просто трябва да се внимава. При евентуални оферти може човек да помоли приятел/ познат да отиде на оглед вместо него.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2026, 09:37 от Просто русалка

# 623
  • На планетата Земя
Това е стара измамна схема, явно не се случили да прочетете за нея в нета. Искат се пари, само за да се вземе ключ и да се види апартамента. И винаги има някой, който е болен, много зает, извън града, липсващ по някаква причина. Дъщеря ми имаше два такива мейла, когато търси квартира в Цюрих.

Ако трябва да изкажа мнение - не съм съгласна с Desem. Критиките са прекалено силни за ползите и грижата, които се предлагат с поста в темата. Аз нямам получено лс. Който има и го дразни/притеснява, нека отново на лс да дискутира с изпращача, не тук.

Моето момиче започна практика! Щастлива и горда майка съм! Как минаха 3 години, не мога да повярвам!

# 624
Здравейте,  да ви се оплача. Почти щяхме да станем жертва на мошеници.  Дъщеря ми още няма жилище (Мюнхен). Писала е на много обяви. Преди два дена една жена почна да и пише на мейла за точно определен апартамент от immowelt.  Предлага и да направи резервация през spotahome.de (наема за един месец +гаранцията) за да получила ключът да можела да види апартамента (уж собственичката е в Испания) и ако не и харесва можела да се откаже. Не познавам немската система за даване под наем, но това ми звучи странно. Плюс банкова сметка в Испания Frowning1  Някъде може ли да се провери и сигнализира това? Благодаря

Здравейте,

Искам да споделя една много странна ситуация, която ни се случи. Търсихме квартира във Фрайзинг.
Дъщеря ми кандидатства по обява в WG-Gesucht.de за стая в споделен апартамент. Изпратиха ѝ снимки — жилището изглеждаше напълно ок. Все още не беше обзаведено, но собственикът беше написал, че ще бъде обзаведено.
Не знам как да го обясня, но нещо сякаш изведнъж ме накара да проверя снимките и да се разровя. Така попаднах на обява за продажба на същото жилище в сайт на агенция за недвижими имоти.
Свързахме се със собственика и го попитахме за обявата. Той ни каза, че е закупил жилището преди две седмици и че обявата все още не е свалена от сайта на агенцията, защото брокерът бил заминал на почивка.
Дъщеря ми писа имейл и на брокера, но не получи никакъв отговор.
На мен лично цялата ситуация ми се стори доста странна. Особено това, че става въпрос за обява за стая в споделен апартамент, а в същото време същото жилище е обявено за продажба.
Разбира се, напълно е възможно всичко да е било наред и наемодателят да е казвал истината. Просто за нас ситуацията беше достатъчно странна, за да се усъмним, и в крайна сметка решихме да се откажем..

# 625
  • София
Mileto, браво  Simple SmileНека й е  приятно и  полезно в  едно!  Така  е, времето  лети.  Снощи,  докато  пишех  за жеста на  Грант година и нещо  преди кандидатстването на  медичката,  осъзнах, че  говоря  за  2018-та.Laughing  Все едно вчера беше.  Но това е  за нас отстрани.  За тях  едва  ли времето  толкова бързо е минало..

Последна редакция: ср, 02 сеп 2026, 10:03 от Просто русалка

# 626
Mileto, много късмет и щастие на детето! ❤️ Успешно и приятно стажуване! Годините летят, а родителските вълнения не се променят. Все има за какво да мислим, да се притесняваме или да се радваме за децата. Това е смисълът на всичко! ❤️

# 627
# 628
  • столицата
https://www.facebook.com/share/p/1P2B7epk3Q/  от фейса ВГ Карлсруе

# 629
  • София
Mileto, реагирах (с точно "нещо сте объркали", ако има значение), но няма да реагирам на новото ЛС от следващия (дори не ми е любопитно какво съдържа, но името ми говори).
Признавам сбърках, че се подразних и реагирах на второто видяно, вместо да кликна няколко пъти, както бих постъпила, ако ги бях видяла в обратен ред.
Сега ми е важно да ми се получи изнервящата задача тип Тетрис - как n*X+1 куфара, по скоро n*X+3, да се напъхат в багажник с обем n*Х без да включвам в решението втора кола, ремарке или tuhle (липсват последните две), както да се транслираме благополучно и навреме с едно влизане в бокса от т. А до т. Б с "контрабандата" по мъжО (нищо незаконно или извън разрешеното дори извън ЕС), докато едва си сдържам сълзите.

Успех на девойката, дано ѝ хареса и попадне на всеотдайни колеги.

Русалке, споменавала съм Карлсруе и KIT много пъти -  реално единствения университет (и конкретния факултет) до който сме се докосвали предварително и в пряк, и в преносен смисъл, споделих за грешката на фирмата за условията (не признаха, не им казах и за отговора от KIT, за който писах тук), търсила съм помощ за здравен проблем на "наше" дете, при FDIBA на ТУ ни замисли още една специалност, която не бе към KIT (не знаехме за нея, чудехме се как да ги подредим, а университета бе неизвестен за нас), но се и похвалих, че няма да имаме студент в Германия .
Свиваше ми се сърцето, четейки в темата за объркани оценки, от чисто любопитство се чудя дали и при "нас" е имало проблеми, но не съм виждала съобщенията за приема, казаха, че ще ми ги пратят като се получат, "за спомен", на моето "не се занимавайте с това, избрано е".
Сега се споделя за проблеми с общежитията (това беше една от причините и да се разпилеем в кандидатстването), при това за градове, за които ми бяха споделили, че се подобрява положението или че се намира (не обещават, но има)... дано всички търсещи си намерят място, което не просто да ги приюти, а да е тяхното.

baba pena, spam е нежелано цифрово съобщение.

mtz, не си комбинирала Карлсруе и кандидатстване тази година, аз - да, е, има и "няма да е Германия", но не помогна.

Общи условия

Активация на акаунт