Отговори
# 720
  • Deutschland/HE
Да, и D ticket също си закупихме с револют, което ми напомня, че трябва да си махна абонамента преди да влезнем в следващия месец.

До 10то число на предходния месец. До 10ти октомври, за да прекъсне от 1ви ноември.

# 721
Балгодаря за споделеното.
Прочетох отново договора с общежитието за застраховка, нямат такива изисквания. Предполагам че ако имаха изисквания,  щяха да наблегнат на този факт в деня на реално подписване на договора и настаняване.

Имам въпрос относно въпросния D-tisket- което изчетох че е своеобразна карта за транспорт различна от семестриалния билет, с какъвто моят син няма да разполага, защото университета му е влиза в онзи списъка на АВО ( така мисля че беше , извинявам се ако греша в изписването). Какво трябва да направи един студент с адресна регистрация (документи за представяне)  за събскрибшън в АВО и съответно, за получаване на право да си закупи /  този Д- билет.

Другият ми въпрос е относно таксата която трябва да се заплаща помесечно за радио-телевизия. Съвсем не ми е ясно как трябва да става.

# 722
  • Къде ли не
_Re_ge, D ticket може да си купи всеки. Когато е студент( сега разбирам, че има изключения) има отстъпка и картата става 45 евро. Редовната цена е 63 евро и регистрацията и закупуването отнема десет минути. Ние с мъжът ми си купихме, защото е супер удобно и със сигурност ще ни излезне по - евтино предвид плануваните няколко пътувания в рамките на месец- два.
 П.С Редактирам, защото за всяка провинция отстъпката била различна. За Баден Вюртемберг е 18 е, е Барвария била 20 например.
Застраховката на синът ми също е от Feather.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2026, 15:37 от enimna

# 723
  • Deutschland/HE
re_ge, всеки може да си купи такъв билет, не е необходимо дори да имаш адрес в Германия. Изтегля си приложението на ДойчеБан, регистрира се и се абонира за такъв билет. Стандартната цена е 63евро, за студенти е 48-9евро. Дъщеря ми в началото се мъчеше със студентски, но се отказа. То заявяваш в началото на семестъра, някакви потвърждения се чакат, единия път така и не дойдоха и купувахме редовни билети... То това може би беше проблем на комуникация между подразделението на ДойчеБан (RNV) и УниМанхайм. Сега си купува стандартен и е спокойна.

# 724
  • София
В Нордрайн-Вестфалeн не  е така, обаче.  Билетът  си е ИЗЦЯЛО  включен  в  семестърбайтраг-а.  Някой  оттам да не  се излъже да  поръча и  Дойчландтикет със  студентската  отстъпка в  добавка.  В  противен  случай  ще  плати  два  пъти за  едно и също,  Затова и сместриалната  "такса"  в Мюнхен  примерно е   макс  стотина  евро  (но  си  купуваш  билета  допълнително), в  Аахен  примерно е   почти  400  (но не  купуваш нищо).  И освен,че  могат да  си кръжат из  цяла  Германия аахенските  студенти,    унито запази и правата  им  по старата  схема с него да се придвижват спокойно и в цялата съседна нидерландска провинция Южен Лимбург (до Маастрихт и  Хеерлен). Някога  можеше и донякъде  в  Белгия, към момента - не  знам  дали  още може, по-скоро май само  по една  линия  до Келмис остана бонусът.

ПП  Дами,  до някъде  10-15  октомври  ще са  се настанили вече из  Германия,  Австрия и  Швейцария  всички зайци,  ще са си  тръгнали вече и  отпочиналите  си тук студенти в по-горни курсове,  ще са  се прибрали и  придружителите на  първокурсниците насам  (тоест  вие), та  е  време да  подканя  за среща.  Предлагам някъде след  25.10, че преди  това ще имам  гости  в пълен  комплект  (тотална  рядкост),  които ще  си  дойдат за кратко за семеен празник.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2026, 02:44 от Просто русалка

# 725
Благодаря на колибри и енимна.
Аз тотално се обърках. Тогава каква е тази месечна карта обявена на сайта на BVD за 113 евро зона АВ.
Аз си мислех че тя е решението за всички простосмъртни. А другото (д-тикет-63 евро и онова другото дето е 74 от VBB) е възможност  вървяща в комплект с някакви заслуги.

# 726
  • Deutschland/HE
Да търси в приложението на BVG D-Ticket

https://www.bvg.de/de/abos-und-tickets/alle-abos

Другите им карти са някакви само за Берлин или нещо в близост, но не са изгодни. Може да се придвижва из цяла Германия, без ICE, IC.

# 727
Поръчах на девойката до DHL пощенска станция една пратка от амазон, която пристигна, и една от склад на тему в Германия. Тему обаче се оказа, че доставят с DPD, което не беше написано преди това, и не са я доставили, щото не намерили адреса. Няма опция да я пренасоча към техен склад. Не мога да разбера дали защото пакетът е 25кг или поради някаква друга причина. Имате ли представа защо?
От Амазон никой не доставяше до Аахен този артикул и затова го поръчах от склада на Тему.

# 728
  • София
Дъждец, в DHL  кутия няма  как да  доставят DPD пратката.  Жълтите Packstationen в Германия са притежание на DHL / Deutsche Post. DPD няма как  да им отвори клетката. А  в същото време няма как ти да я  пренсочиш пратката  към  техен офис, защото:
https://www.dpd.com/de/de/faq/wie-schwer-darf-mein-paket-maximal-sein/
Може би ако дадеш адрес на  човек в  Аахен, да.  Самият  адрес на  девойката  пак не  става,  понеже е на  чужда  територия.
Предполагам,  че накрая ще  върнат  пратката  в  Тему склада  в Германия и  ще  ви възстановят  парите.
Интересно е обаче  как са приели  поръчката, знаейки, че не  може  да  бъде  доставена ни  до клетка на  DHL, ни  до офис/склад на DPD заради теглото.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2026, 11:37 от Просто русалка

# 729
Много благодаря, Русалка! Аз мислех, че не са клетки, а нещо като офис, защото пишеше да носи ID.
Дано ми възстановят парите.

# 730
  • Къде ли не
Аз искам да попитам родителите на ветераните Simple Smile как уреждат финансовия въпрос с децата си? Как са преценили колко пари да им превеждат? Разбира се, че ако не му стигнат ще преведем, но все пак е добре да има някакъв месечен бюджет, към който да се придържа. И оставяли ли сте им някакъв кеш "за всеки случай"?

# 731
  • varna
Според мен издръжката на студент в Германия и София, ако е на квартира е една и съща.

# 732
  • София
Според мен издръжката на студент в Германия и София, ако е на квартира е една и съща.
Зависи от града  все  пак, не бих  обобщавала  за  цяла  Германия.  Не е  все едно дали става  дума за  Мюнхен примерно или за Бохум  (проозволно избрани  са  представителите  за скъп и  приемлив  за наеми  университетски град). В  източните  провинции наемите пък съвсем не  следва  да  се  сравняват с  тези в  Западна и  Южна Германия.  За мен  специално издръжката   може да се  доближава  до  тази в  София  само на  определени места в  Германия, но на  повечето я  надвишава  (къде  с малко,  къде  с повече)  именно заради квартирата  (ако  говорим за  подобна).

Последна редакция: сб, 19 сеп 2026, 12:51 от Просто русалка

# 733
  • Къде ли не
Общежитие, карта за транспорт и всичко необходимо за обучението е друго перо. Обаче как да се изразя, той е младеж с предпочитания както към количеството ( спортува активно) така и към качеството на храната. Simple Smile Дрехи и обувки може да си купи от всякакви разпродажби, но за храна е готов да даде повече. Та хем не ни се иска да кара само на дюнери, хем пък да не вземе да яде само по ресторанти. Или пък веднъж познал свободата да почне да пренасочва средства за барове. Simple Smile За сега не вярвам да започне активно да използва собствената си кухня освен за закуска може би.
Града е Улм в Баден Вюртемберг и когато бяхме там не ни се стори по - скъпо от София. Вечеряхме на сред центъра, без да се съобразяваме и сметката ни беше 58 евро.

# 734
  • тук-там
Моята дъщеря сега ще е 4-та година в уни Улм. Първите години се оправяше с 500 евро на месец, последната година 550 евро. Поработва в клиниката по малко и си изкарва пари за пътувания. Отделно плащаме квартира и режийни. Също спортува много и не се лишава от пазар.

Общи условия

Активация на акаунт