Трудно хранене и изоставане

• 739
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
Всеки родител преценя. Аз не давах нищо готово, гастроентерологът ми беше обяснил, че това увеличава шансовете алергията да се израсте. Не знам дали ако не бях толкова стриктна да ѝ готвя специално всеки ден и да се придържам към съвета, дъщеря ми щеше да се оправи след две годишна възраст или щеше да ѝ повлияе.

# 16
  • UK

Не, досега са я гледали 4 пъти на ехограф само. Следи ни детски гастроентеролог Миглена Георгиева от Варна. Скоро бяхме на консултация при нея и  я попитах дали не  се съмнява за някой генетичен  синдром или нещо друго сериозно защото аз вече си мисля такива неща , но каза, че  за нея детето е напълно симетрично и не изглежда да ѝ има нещо.

Генетичните синдроми не се установяват с измерване на симетрия, а с генетичен тест. Безумие е лекар по външни белези само да преценява.

Бих завела детето на по-качествени специалисти за наблюдение и то не само на гастроентеролог, а при специалисти по ранно детско развитие заради двигателното изоставане.

# 17
  • Sofia
Доколкото се вижда от първи пост, детето не е било само при гастроентеролог, ами е прегледано още от трима невролози (които не са открили нищо) и ходи на рехабилитации.

# 18
А как е с готвената храна? Приготвяйте му вие всеки ден различна храна, може да го запишете и на кухня. От 10тия месец млякото спокойно остава само веднъж на ден, или 200 мл на ден разпределени на порции, ако ще ви е по-лесно да го изпива.
До годинката най-много и махайте млякото, щом е с рефлукс, то само ви затормозява. Сега е сезонът на разнообразие на плодове и зеленчуци, гответе му, месо или риба и яйце се опитвайте всеки ден да яде, както и мазнини, масло, зехтин. Хляб може да давате, попара, кус кус, разни рецепти има за бебешки палачинки.

# 19
При алергия към белтъка на кравето мляко масло, яйца, пиле, риба са забранени. Кухнята за такива деца е само частна, държавната няма меню.

# 20
Яйца, пиле и риба какво общо имат с кравето мляко?

# 21
И аз не мога да кажа какво общо имат, просто са изключени от диетата при АБКМ.

# 22
Това за пръв път години чувам и ми изглежда като приумица на някой си

# 23
  • Sofia
Яйцата и рибата са алергени. И затова се избягват при вече доказана някаква хранителна алергия.
С пилето не знам какъв е случаят.

# 24
Добре може би не тези, но някакво месо трябва да се дава. И аз не виждам логиката един алерген да изключи всички останали завинаги.

# 25
Аз за пръв път чувам такова нещо, а познавам деца с АБКМ. Единствено знам, че алергията към соя може да е свързана с АБКМ

# 26
  • Sofia
Добре може би не тези, но някакво месо трябва да се дава. И аз не виждам логиката един алерген да изключи всички останали завинаги.
Логиката е, че веднъж като е отключило алергия към нещо, означава, че е предразположено и може да отключи алергия към още нещо.

И доколкото знам, не е завинаги. Нямам опит, но в близкото обкръжение имахме детенце с АБКМ и с времето го израстна.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 16:34 от Brin de muguet

# 27
Ами то това да се избягват алергените с цел превенция е отдавна отречено. И да, АБКМ се израства обикновено

# 28
Това дете нали има нужда от пълноценно хранене за да расте. Не става само с плодове, зеленчуци и мляко.

# 29
  • Sofia
В частните детски кухни (е, може би не във всички, не съм ги проверявала) менюто е съобразено с нуждите на алергичните деца и също така е доста разнообразно.

Общи условия

Активация на акаунт