За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 3 063
  • 78
  •   5
Отговори
# 45
  • Sofia
За чийзкейк без печене добре ли е смес от заквасена сметана,скир и маскарпоне?Ще се стегне ли?
Трябва ли да се сложи желатин ?

# 46
Аз за всеки случай слагам 1 ч. л. желатин, разтворена в 50 мл студена вода. И да стегне, за чийзкейк ми се вижда недостатъчно, не е като в торта с блатове, които частично поемат от влагата на крема и го стабилизират допълнително.

# 47
  • Русе
Скрит текст:
За чийзкейк без печене добре ли е смес от заквасена сметана,скир и маскарпоне?Ще се стегне ли?

Подържам Кубратова, сложи.
На 850 г продукти -  заквасена сметана, сирене Маскарпоне и подсладена сгущенка /кондензирано мляко/ слагам  5 г желатин.

# 48
  • Sofia
Ще стегне,  както са от хладилника продуктите стегнати, а и блата ще поеме течността.. С желатин не е чийзкейк, а парфе.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 22:31 от Morena

# 49
Препоръчвам този на Peich

# 50
Здравейте.
Някой "консервирал" ли е буркани с месо във фурната?
Предстои ни пътуване и се чудех дали идеята е добра - подготовката да е като за месните буркани при стерилизация в казан/тенджера, но вместо това ги "опека" във фурната за 3-4 часа на 120-130°. Ще се изядат в рамките на седмица, ако има значение.
Благодаря предварително.

# 51
  • Sofia
За пореден път не ми се изпекоха черупките за еклери 🤨
Не знам вече къде бъркам..
Надуха се и спаднаха след 1/2ч
Сигурно ги правя за 20-ти път и може би съм имала само 5-6 пъти да са сполучливи 🫣
Може ли да се ползват все пак за нещо?
Този път ги правих с масло и прясно мляко.
Предишните с олио и вода ставаха понякога.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 12:32 от Doli

# 52
Нещо с печенето?
Кажи на каква фурна и как печеш.
Можеш да ги оползотвориш - или ги нареди в някакъв съд/форма ред черупки (може да ги понакъсаш или разрежеш), ред крем или ги нарежи и ги объркай с крем пак във форма. На мен само веднъж преди години ми се случи да спаднат (пекох ги в една стара фурна, която трудно регулирах на температура) и ги направих по този начин. Ако не са добре изпечени (допускам, че е така, за да спаднат), дозапечи ги още малко, колкото да нямат тестена част вътре и действай.   

# 53
  • Русе
Скрит текст:
За пореден път не ми се изпекоха черупките за еклери 🤨
Не знам вече къде бъркам..
Надуха се и спаднаха след 1/2ч
Сигурно ги правя за 20-ти път и може би съм имала само 5-6 пъти да са сполучливи 🫣
Може ли да се ползват все пак за нещо?
Този път ги правих с масло и прясно мляко.
Предишните с олио и вода ставаха понякога.
Скрит текст:

По тази рецепта винаги получават и не ми спадат. Не бързай да ги вадиш от фурната. Когато са готови просто я изключи и открехни леко вратата.  След няколко минути 7-8 ги извади.

# 54
  • Sofia
Спазвах градусите от рецептата.
Изпечени са,дори май ги препекох леко.
Фурната е 3-4годишна Горение/никак не я харесвам/,напоследък не пече равномерно,но тези дни пекох погачи,баници и ставаха ок.
На вентилатор все пека.
Ако пусна горен и долен реотан пак бучи и ми се струва че е по-бавна в печенето 🤔

Пейч,не слагаш ли малко сол и захар в началото?
Не отварям фурната по време на печене и изстиват вътре 👍🏻

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 12:53 от Doli

# 55
Опитай да печеш без вентилатор, на второ ниво на фурната, нищо, че е по-бавно.   

# 56
  • София
Doli, случвало ми се е. Щом няма сурово тесто вътре, няма проблем. Пълня ги с шприц, без да ги срязвам. От налягането се издуват перфектно.

# 57
  • Sofia
Тези няма как да се напълнят.
Спаднаха доста и нямат място за пълнеж.

Варя домати,пасирах ги и искам да напълня в бурканчета.
Да слагам ли сол,олио?
Трябва ли да ги сваря за вакуум после?

# 58
  • София

Варя домати,пасирах ги и искам да напълня в бурканчета.
Да слагам ли сол,олио?
Трябва ли да ги сваря за вакуум после?
Доли, не може да не стават еклерите, виж тази рецепта, страхотна е и никога нямам провал, обърни внимание на печенето , времето и градусите на фурната
ФРЕНСКИ ЕКЛЕРИ С КРЕМ КАФЕ И ДЕКОРАЦИЯ ОТ МАСКАРПОНЕ
Скрит текст:
ФРЕНСКИ ЕКЛЕР
Скрит текст:
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search?q=%D0%B5%D0%BA%D0%B … D0%B5%D1%80%D0%B8

За доматите не бих слагала сол , а олио още по-малко. Варят се да хлътне капачката, не повече от 10 минути

# 59

Аз бих ги ползвала като блатове за торта/руло.

Общи условия

Активация на акаунт