20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 31 395
  • 723
  •   33
Отговори
# 705
  • Варна
Не съм виждала професионална гимназия с интензивно изучаване на език и с възможност за езикова диплома.
Едва ли и учат разказвателни предмети на езика.
Освен това ако после искат да учат в чужбина е възможно да не могат да изберат примерно медицина или медицински специалности, а само в областта, в която им е средното.
Не говоря за езикова диплома. Говоря за изучаване на език! И в МГ не дават езикова диплома. Защо реши, че всеки иска и се нуждае от такава? По тая логика и аз мога да кажа "В ЕГ дават езикова диплома, ама нито имат професия, нито нищо, само единият език" hahaha
И какво точно пречи после да учат в чужбина? Искаш да ми кажеш, че може да се запише висше в чужбина с диплома от езикова гимназия, но не може с диплома от професионална? Доообреееее.
Велма,
рисува 5 години, за да има ПРОФЕСИЯ. Никой не е казал, че тая професия ще е доживот. И сега хората си сменят професиите по няколко пъти, чувала съм за лекари, които стават счетоводители и за хора, които на 35-40 решават да станат лекари. Тях питаш ли ги "защо са рисували толкоз години"? Ми щото са решили, че нещо друго им е по-интересно. Това може да стане и на 18, и на 48 години. Ако след завършване на ЕГ решат, че ще учат право, счетоводство или медицина, ще ги питаш ли за чий са учили език 5 години като няма да го използват?
Има професионални паралелки и интересът към тях расте. Опитваме се да ви обясним съвсем обективно защо е така, вие си знаете вашето...
Синът ми е в професионална паралелка. Учи се език ИНТЕНЗИВНО. Включително и език по специалността, т.е. английски с терминологията по специалността.
От мен толкоз по тоя безумен спор.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 12:30 от Месечинка виторога

# 706
  • До морето
Ми, не знам, Bocho chic, при нас мина доста спокойно  този седми клас. Даже детето, каза, че в шести е учило повече😀
Признавам си, пробни правеше само в училище и то на двата модула поотделно, учителите даваха стари НВО по БЕЛ, -  6-7 на брой общо му  бяха пробните. По МАТ, каквото си беше преценил учителят като задачи и бланки. Втори модул по Мат го решаваше без проблеми, но никога не му стигаше времето да довърши всички задачи, отказа да тренира допълнително за по-бързо решаване, каза, че му е все тая. То и аз така му казах, също.
Накрая си влезе по първо желание без да се  е нито стресирал, нито презорил. Второ, трето, пето и така до десето желание му бяха също толкова желани - да учи в тези паралелки. Все пак в София има доста училища. Във Варна може би е по-различно.

П.П. За частните училища с гимназия - знам много добре как обработват родителите относно НВО.
Еее, ми кажи, че целият разговор е да се похвалиш, че детето ти влязло по първо желание на първо класиране и даже без да се стресира и озорва.
По - глупавите и те влязоха, ама се притесняваха заради всички неясноти около матурите.

# 707
Познавам трима завършили Техникум по електроника (Джон Атанасов сега) - знанията да създават електрически вериги, ел. инталации и др. са от постоянна помощ в ежедневието, дори и да не станат ел.техници на заплата. След това продължиха в ТУ - станаха компютърни специалисти и тримата, но можеха да останат с професия и да я практикуват, едно време това не беше странно или недостатъчно. Същото и с двама познати от Попов - единият си изкарваше прехраната на доста по-късна възраст като връзваше аларми на втомобили (когато това беше модерно) и го правеше отлично, много го търсеха.
И техникум за двигатели с вътрешно горене да завършиш, пак ще имаш умения за личния ти живот, които най-малкото ще ти спестят пари и майстори.

# 708
  • София
Ми, не знам, Bocho chic, при нас мина доста спокойно  този седми клас. Даже детето, каза, че в шести е учило повече😀
Признавам си, пробни правеше само в училище и то на двата модула поотделно, учителите даваха стари НВО по БЕЛ, -  6-7 на брой общо му  бяха пробните. По МАТ, каквото си беше преценил учителят като задачи и бланки. Втори модул по Мат го решаваше без проблеми, но никога не му стигаше времето да довърши всички задачи, отказа да тренира допълнително за по-бързо решаване, каза, че му е все тая. То и аз така му казах, също.
Накрая си влезе по първо желание без да се  е нито стресирал, нито презорил. Второ, трето, пето и така до десето желание му бяха също толкова желани - да учи в тези паралелки. Все пак в София има доста училища. Във Варна може би е по-различно.

П.П. За частните училища с гимназия - знам много добре как обработват родителите относно НВО.
Еее, ми кажи, че целият разговор е да се похвалиш, че детето ти влязло по първо желание на първо класиране и даже без да се стресира и озорва.
По - глупавите и те влязоха, ама се притесняваха заради всички неясноти около матурите.
Абсолютно🤣🤣🤣🤣🤣
Но нямах предвид по-глупавите, а по-притеснителните и опитващи се да достигнат някакъв максимум - техен си. При нас половината деца си бяха глътнали граматиката на изпитите, имаше и такива спряни от училище в последните месеци, за да решават задачи и пробни НВО по цял ден - изпушили бяха напълно.

# 709
Ами не, не можем да се съгласим, че висшето е по-зле от средното, нека не обобщаваме така. Има много професии, които без съответното висше не можеш да ти работиш. Лекар и адвокат, архитект без висше няма. И понеже е много слабо образованието там, затова е пълно с чужденци.
Изредила си специалности, в които все още се преподава и учи, които са изключението, което посочих. Но вярвай ми, и в тях не е това ниво, което беше едно време.

По другите университети, всякаквите там измислени специалности са пълна скръб на квадрат. Как се минава на изпити - няма устни изпити, няма писмени... шляпнат ти един тест да си ограждаш верните отговори с кръгчета и айде бегай да си играеш. С изненада установих, че има дисциплини с текущи оценки, не държиш изпит по тях, а контролно през семестъра.

И тази тема е доста обширна, няма смисъл да я нищим, щото нищо не зависи от нас, а сме само нейни потребители, уви.

# 710
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Слава Богу, няма реално ограничение да завършиш професионална гимназия и да продължиш с образованието си към нови висини Simple Smile
Знам много добре какво е общото мнение за среда, мотивация от околните и т.н. За мен това също е предизвикателство, пред което се изправя детето и ако реши - може да го преодолее.
Ако има заложбите, желанието, любознателността - знанието е на една ръка разстояние, особено сега, когато са улеснени с всичките му технологии, безкрайните източници на информация - не на последно място - достъпността ѝ от всяка точка, което слава Богу е улеснение и за хората, чиято локация е в ущърб. Защото, нека да си го представим -  и там се раждат светли умове Simple Smile
За езици има достатъчно школи.
В професоналната гимназия, в която ще учи синът ми виждам устрем в голяма част от учителите да дадат от себе си - пък който иска - може да граби с шепите.

# 711
  • Варна
Кава   е тази  безполезна  суха  теория...  Когато в   ПГ  в 11 и 12  клас  акцентът  е  върху  специалните  предмети,  в  другите  гимназии има  профили и те са  солидна  подготовка  за унито в  повечето случаи, избрал  си  ги  в края на  10  клас
Изобщо не давам пример с ТУЕС, дори не знам какво е това, от Варна съм.
Именно това написах. Учат се специални предмети и това е предимство. Дали специални по специалността от професионалната гимназия или от профилиращата паралелка - все тая. Отговарям на поста "в проф.гимназии нито се учи език, нито общообразователни като хората". Зачудих се какви са тез толкоз важни общообразователни предмети и защо е чак толкоз важно да се учи език като в езикова. Сякаш останалите профили нямат значение, ако не си изучил език на ниво Це не знам какво си.

Велма,
Не кандидатстваме в гимназия с бал 200, при положение, че нашият е 400+, защото е важна и средата, а и така или иначе балът ни стига за по-реномираната гимназия. Ако не стигаше - щяхме да кандидатстваме за тази с 200. Елементарно е.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 12:40 от Месечинка виторога

# 712
Ами не, не можем да се съгласим, че висшето е по-зле от средното, нека не обобщаваме така. Има много професии, които без съответното висше не можеш да ти работиш. Лекар и адвокат, архитект без висше няма. И понеже е много слабо образованието там, затова е пълно с чужденци.
Изредила си специалности, в които все още се преподава и учи, които са изключението, което посочих. Но вярвай ми, и в тях не е това ниво, което беше едно време.

По другите университети, всякаквите там измислени специалности са пълна скръб на квадрат. Как се минава на изпити - няма устни изпити, няма писмени... шляпнат ти един тест да си ограждаш верните отговори с кръгчета и айде бегай да си играеш. С изненада установих, че има дисциплини с текущи оценки, не държиш изпит по тях, а контролно през семестъра.

И тази тема е доста обширна, няма смисъл да я нищим, щото нищо не зависи от нас, а сме само нейни потребители, уви.
Всъщност... И тук има две мнения. В много европейски университети е възможно ТО. От личен опит (имам си и доста солиден опит с висше, в което въобще няма възможност за освобождаване) мога да споделя, че има предимства. Ако не е проформа и е добре направено, даже има по-голяма добавена стойност. Не е 1 тестче през семестъра, а поне няколко, че даже е всяка седмица по 1, всяко върху материала от седмицата. Последното определено осигурява научаването на целия материал. Отделно освобождаването е само при мин. 80% от тестовете, взети с положителен резултат (обикновено над 5.00). Който не успее, ходи на изпит. Естествено, има и проформа, което е жалко. Има и твърде много измислени специалности. Факт е, че и на много места буквално "избутват", "изтеглят" и какво ли не студентите, заради финансирането.

# 713
  • у дома
За професионалните също се лишава от възможност за още едно дзи,което да ти даде оценка за кандидатстване и също лек проблем за кандидатстване в чужбина.
Винаги могат да държат 3и даже и 4то ДЗИ по каквото искат,даже и ооп и пп.

# 714
  • София
...

Татко Врабчо, много добре се изрази по повод тежестта на всеки коефициент при правене на статистиката. 200 деца са и само 1.62% по-малко от 2025 г, но са едно цяло СМГ и едно НПМГ ( математически паралелки) взети заедно:)
С първата част на поста съм съгласен. За този абзац - малко пояснения:
Целта ми беше да подчертая как се концентрираме върху едни конкретни детайли, а в същото време изтърваме някои други привидно несъществени, но при определени обстоятелства тези изтърваните може да се окажат от голяма важност. Но това е вероятно от претоварваането ни и като интензивност, и като брой задачи/дини под една мишница с които сме се награбили. Tunnel vision му се казва на този ефект на прекомерна концентрация/фиксация върху 1-2-3 елемента, които считаме че са най-важни ,а важността им може да си е такава - по-лошото е нашата фиксация върху тях в следствие на което губим "цялостната картинка". В този пример може би такъв важен елемент е  колко от тези 11442 деца са се прицелили в СМГ/НПМГ  и отнесено към 3то класиране колко от 500те некласирани ще заявят желание за СМГ/НПМГ, също и колко от другите 10900 класирани вече са готови да загубят/рискуват мястото си и биха пожелали СМГ/НПМГ ..... И др. под., и др. под. ....
Много сложно ми идва на мене и за това давам превес на интуицията си ( не че не гледам въобще статистики ). Просто си признавам, че аз самия не умея да боравя добре с този инструмент - статистиката. Това е - нямам желание да натрапвам някому моят възглед, нито живея с мисълта, че аз съм най-правия. Но в моя случай това мисля е оптималното решение.

# 715
Татко Врабчо, с примера исках да покажа, че винаги има различно мерило и показателите са важни, когато са съотнесени към нещо!

Санака, зная че обичаш да хапеш, но не ми пречи. Това, че имаме различни позиции не е задължително повод за присмиване😅

# 716
  • София

Синът ми е в професионална паралелка. Учи се език ИНТЕНЗИВНО. Включително и език по специалността, т.е. английски с терминологията по специалността.
Коя е тази паралелка ако не е тайна?

# 717
  • Варна

Коя е тази паралелка ако не е тайна?

Не зная детето на Месечинката къде учи, но големият ми син завърши професионална паралелка в МГ Варна. Учиха  английски език интензивно, учиха и език и по специалността. Смея да твърдя, че подготовката е била достатъчно добра - и по професията, и по английски.  Завърши първата си година като студент във Великобритания отлично.

# 718
В НТБГ имаше паралелки с интензивно изучаване на език. На моя позната детето учи в такава.

# 719
Вече са разширено. Повечето станаха разширено дори и по профилите различни от Чужд език.

Общи условия

Активация на акаунт