Едва ли и учат разказвателни предмети на езика.
Освен това ако после искат да учат в чужбина е възможно да не могат да изберат примерно медицина или медицински специалности, а само в областта, в която им е средното.

И какво точно пречи после да учат в чужбина? Искаш да ми кажеш, че може да се запише висше в чужбина с диплома от езикова гимназия, но не може с диплома от професионална? Доообреееее.
Велма,
рисува 5 години, за да има ПРОФЕСИЯ. Никой не е казал, че тая професия ще е доживот. И сега хората си сменят професиите по няколко пъти, чувала съм за лекари, които стават счетоводители и за хора, които на 35-40 решават да станат лекари. Тях питаш ли ги "защо са рисували толкоз години"? Ми щото са решили, че нещо друго им е по-интересно. Това може да стане и на 18, и на 48 години. Ако след завършване на ЕГ решат, че ще учат право, счетоводство или медицина, ще ги питаш ли за чий са учили език 5 години като няма да го използват?
Има професионални паралелки и интересът към тях расте. Опитваме се да ви обясним съвсем обективно защо е така, вие си знаете вашето...
Синът ми е в професионална паралелка. Учи се език ИНТЕНЗИВНО. Включително и език по специалността, т.е. английски с терминологията по специалността.
От мен толкоз по тоя безумен спор.