Реформата за отпуските на договорите на 4 часа

• 1 094
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
На мен цялото нещо ми звучи като бавни и неудържими стъпки да се редуцират, най-добре премахнат подпомагания, обезщетения, пенсии и каквото още социално плащане се сетите, което държавата би могла да дава някому на база стаж. Накратко - не очаквайте току-така да пуснат, щом веднъж са захапали.

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 19:16 от Нарцùса

# 16
Сабрутев днес каза, че ще сезират КС заради някаква промяна, която от ПБ са направили - ако някой подаде сигнал, че ТЕЛК-ът ти е фалшив, ти го спират веднага. Докато не докажеш, ме не си виновен. Което противоречи на презумпцията за невинност.

# 17
  • София /Абсурдистан
Поредните малоумия.

# 18
  • София
За каква реформа пак говориш Бюти? Каква ти е драмата, като нито работиш в БГ, нито отпуска ползваш, нито данъци плащаш.

Реформа не се прави с някакви скрити зад бюджета промени, а с цялостна концепция. Кодексът на труда е сложен нормативен акт по който страни са работодатели, работещи и държавата.

# 19
Редно е да се прави разлика между трудов и оигурителен стаж. Също така е логично всичко да се смята спрямо реално отработеното време. Иначе с какво моите придобивки са по-добри като работя на 8 часа? И защо някой който работи на 4 часа ще получава добавка за стаж еднаква като моята, пък аз съм на 8?

# 20
И сега се прави разлика, осигурителният стаж не е равен на трудовия. Тези на 8 часа получават на час точно толкова, колкото и тези на 4 часа.
И защо се смята, че тези, които са на 4 часа по презумпция или лъжат или са мързеливи.
А, ако работя 2 години на две места по 4 часа, ще ми се зачетат за 1 година трудов стаж.

# 21
Редно е да се прави разлика между трудов и оигурителен стаж. Също така е логично всичко да се смята спрямо реално отработеното време. Иначе с какво моите придобивки са по-добри като работя на 8 часа? И защо някой който работи на 4 часа ще получава добавка за стаж еднаква като моята, пък аз съм на 8?
Не е съвсем същото. Ти вкарваш в хазната едни пари, този на 4 часа вкарва половината от твоите, а вероятно и по-малко. Като и ако изобщо дойде време да ‘ползва’ вкараното, няма да получи същото като теб.
Впрочем, много хубава демонстрация как се насъскват едни хора срещу други.

# 22
Затова казвам да се отчете разликата. За пенсия ти е важен осигурителния стаж. Трудовия влиза в други сметки.

# 23
Тази промяна би довела до намаляване на класа за прослужено време.Той може да стигне 1% за всяка година трудов стаж. За хора с много трудов стаж това може да е 20-30 % от заплатата. Справедливо е за тези на 4 часа да е наполовина. И така наистина ще се спестят пари в ДА. За отпуската мисля, че не е правилно да се намали.

# 24
Точно това казвам и аз - добавките за стаж са еднакви независимо от часовете.

# 25
Не е съвсем същото. Ти вкарваш в хазната едни пари, този на 4 часа вкарва половината от твоите, а вероятно и по-малко. Като и ако изобщо дойде време да ‘ползва’ вкараното, няма да получи същото като теб.
Впрочем, много хубава демонстрация как се насъскват едни хора срещу други.

Абсолютно по учебник.

# 26
Реалността е такава, че със сегашните темпове на демографията в един момент наистина няма да има пари за пенсии за всички пенсионери и явно това е начинът някои да останат без пенсия.
Все пак народът си ги избра, всеки народ си заслужава управниците.

# 27
Реалността е такава, че със сегашните темпове на демографията в един момент наистина няма да има пари за пенсии за всички пенсионери и явно това е начинът някои да останат без пенсия.
Все пак народът си ги избра, всеки народ си заслужава управниците.
Пенсията трябва да зависи от осигурителния принос. Не може цял живот да се осигурявал на пълните си доходи, а при вдигане на пенсиите да вдигат с предимство минималната пенсия. И излиза, че се облагодетелстват тези, които не са се осигурявали

# 28
  • София /Абсурдистан
Като зависи пенсията от приносът, защо тогава не махнат тавана на пенсиите, та хората с най-голям принос да си го ползват както трябва?

# 29
Ми за да вдигат на тези с минимална пенсия. Simple Smile
Несправедливо е. Трябва да разделят пенсиите за стаж от социалните. Те са си помощи. Таванът е от преди повече от 20 години. Уж временно. Несправедливо е.  Да.

Общи условия

Активация на акаунт