Реформата за отпуските на договорите на 4 часа

• 1 114
  • 37
  •   1
Отговори
# 30
За мен е справедлива промяната. Относно класа - не бях се замисляла за него. Но тъй като той се определя от трудовия стаж, досега са подарявали на хората на 4 часа и тази придобивка, незаслужено. Защото това са пари, върху които има осигуровки и имат значение за пенсията и въобще социалните обезщетения.

# 31
За мен не е нормално са се губят социални права без дебат. Тези на 8 часа да искат за себе си повече права, а не да искат тези на 4 часа да губят такива, за да се чувстват първите по-добре на принципа: не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле.
Казвам го като човек, който винаги е бил на 8-часов работен ден.
Замислете се кои хора работят на 4 часа и защо.

Последна редакция: нд, 26 юли 2026, 05:28 от AriaNovaKaq

# 32
Много си е справедливо. За мен е правилно и се надявам да мине. Също и да се отчита и извъредния труд, аналогично, няма да е зле.
Относно таванът на пенсиите - аз пък ще съм потърпевша от вдигането на максималния осигурителен доход.
Който работи по-малко си има причини. Но не е честно аз да си купувам осигурителен стаж, а някой работил два пъти по-малко да получи пенсия без да му се налага.

# 33
Много си е справедливо. За мен е правилно и се надявам да мине. Също и да се отчита и извъредния труд, аналогично, няма да е зле.
Относно таванът на пенсиите - аз пък ще съм потърпевша от вдигането на максималния осигурителен доход.
Който работи по-малко си има причини. Но не е честно аз да си купувам осигурителен стаж, а някой работил два пъти по-малко да получи пенсия без да му се налага.
Извънредният труд, ако е полаган законно, със заповед, се отчита за осигурителен стаж. При пенсиониране се отразява в документите (УП не помня кой номер, има го и в партидата в сайта на НОИ).

# 34
Да, аз имам УП от два работодателя за извънреден труд, доста часове имам. И от сегашния ще искам като дойде време за пенсия. Но това не влияе на отпуските. Затова намирам за ощетяващо хората на 8 часа, да имат същите дни отпуск като тези на 4.
За класа вече споменах.

# 35
  • Deutschland/HE
Дева, те имат същите дни, но и възнаграждението им е изплатено на база изработенето от последния месец.
Ти работиш на 8ч и ти се полагат 160ч отпуск. Аз работя на 4 часа и ми се полагат 80ч отпуск. Защо сега ще ме ощетят и ще ми се полагат  само 40ч отпуск? А ако работя на два трудови договора по 4ч, аз пак имам пълен работен ден, но ще съм ощетена?

Класически пример за противопоставяне на хората.

За пореден път вместо да се мисли за по-гъвкави форми на работа, гъвкаво работно вние, ние се връщаме назад.
В Германия няма МРЗ, но има минимална часова ставка.

За пенсиониране, болнични се гледа осигурителен стаж и осигурителен доход.

# 36
Да, осигурителен стаж се гледа.
Но и пари. Тези пари от пълния клас са незаслужени.

# 37
Да, аз имам УП от два работодателя за извънреден труд, доста часове имам. И от сегашния ще искам като дойде време за пенсия. Но това не влияе на отпуските. Затова намирам за ощетяващо хората на 8 часа, да имат същите дни отпуск като тези на 4.
За класа вече споменах.
Не съм специалист в трудовото право, но в нашата фирма се пуска заповед за извънреден труд и се компенсира с плащане или почивка.

Общи условия

Активация на акаунт