Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 20 780
  • 443
  •   27
Отговори
# 435
  • София
Всяко училище ги пуска на сайта си, както и дати за прием на документи. После някои обявяват имената и бала на приетите деца, но други не. За СМГ мога да кажа, че ги публикуват. Миналата седмица търсих информация за пето класиране в Първа английска, но не намерих. Или не ги качват, или не е имало места за такова, или аз не намирам.

# 436
В днешно време хората сменят професии по няколко пъти, не знам защо трябва 13-годишно дете да си избира професия и да се счита, че ще му определи живота и сакън, от това решение не трябва да се отклонява.

Да, можеш да си смениш професията след гимназия (и ВУЗ), но не е задължително.
Скрит текст:
И аз познавам юрист, който поне 10 години работеше като такъв след завършване (в държавния сектор и в много големи частни фирми). Но винаги е искал да бъде пилот. И започна от нулата - първо със следване, след това обучение+работа на всеки тип самолет, който искаше да пилотира (първо беше на транспортен, след това на пътнически). Сега е депутат. Smile

И другата гледна точка - ако едно дете го приемат в СМГ, а след завършване реши да стане певец, това не значи ли, че е "заело" мястото в училището на друго дете, много мотивирано и желаещо да учи точно там, но на което не му е стигнала 1 точка, примерно, за да измести певицата. Не е еднозначен отговорът, според мен - певицата е имала пълното право да се запише и да учи в конкретното училище, щом е изкарала достатъчно високи оценки на изпитите. Също така е имала пълното право да реши след СМГ да не продължи да учи и работи нещо, свързано с математика/информатика/физика/химия/биология. От друга страна, невлязлото на нейното място дете може да е пропуснало възможности да се изяви в сферите, в които училището би му дало много повече знания, отколкото там, където е продължило да учи. В допълнение към евентуална емоционална травма от това, че не е било прието. Няма верен отговор на една такава ситуация.

# 437
  • София
Качват навсякъде, просто после ги свалят, когато мине малко време.

Свободните места след 4-то класиране ще бъдат обявени отново на сайта на РУО. Пак там ще бъде публикуван и график на училищата за кандидатстване и класиране. Отделно тази информация се качва и по сайтовете на училищата. Ако в хода на попълването на свободните места се появят нови такива, те вече се обявяват само от съответното училище.

Доста по-напред в темата някой писа за различната система в Германия и тогава казах да не си пожелавате тяхната система за разпределяне на децата по училища. Каквито и кусури да намерим на нашата, пак е по-добра.

# 438
Моето усещане е, че е нещо българско това да не се работи докато се учи и особено това, че като отидеш в университет, това е, за да се махнеш от вкъщи и да се "наживееш" като отвързан кон. Вероятно е останало от едно време, когато от скамейката са ги разпределяли на работа и всичко е било предопределено.

В днешно време дори не мисля, че осъзнават какво е абитуриентски бал/ порастване, защото имат такива балове още за завършване на ДГ, 4кл, 7кл и какво ли не. Имам чувство, че изобщо завършването на училище не се приема като момент за поемане на отговорност, влизане в света на възрастните, самоиздържане и др. Иначе ми се струва доста добра идея поне след 1 или 2 курс да се започне работа, за да вършат нещо полезно, а не само напиване и простотиЙ. За да усетят какво е да си възрастен, да добият трудови навици и най-вече да променят отношението си към ученето.

Взимала съм млади хора на работа и в първите седмици на обучение се държат като в училище - искат се надлъгват с "учителката" и ако може даже да отсъстват, без да им се пише отсъствие. Не приемат обучението като време да запомнят най-много за реалната работа. И по този начин явно са изкарали целия университет, щом така идват на работа.
Също така има известна разлика между студенти, които учат в родния град и живеят при мама и такива, които отиват далеч и са в общежитие - да, може да се случат разни глупости, но и доста съзряват. Доста може да се говори по темата, но в днешно време с това ранно съзряване даже ми се вижда задължително да се работи, преди да се завърши университет. Най-малкото последната година или през летните ваканции.

# 439
  • София
Несъмнено  системата на разпределение  на  децата в  Германия  от  5  клас е нещо,  което никой нормален  родител тук не би  пожелал  за  детето си.  Така  че не знам  за  какво коленичене и  копиране на  кофти  чужди  практики  става  дума. Слава богу, на никой  от  управляващите ни не му е скимнала  подобна  "хубавинка". Няма и да му  скимне,  понеже  там  ситуацията просто  е  съвсем  друга.  Макар и с  право жестоко критикувано,  това  ранно разпределение там  си има  своите  педагогически и икономически  обосновки, които  тук просто не  важат - нито  образованието ни е  децентрализирано като там от  доста назад  във  времето, нито е  такъв  голям  разкрачът между нивото на  едни деца и  други, нито  дуалното обучение  (толкова характерно за там и захранващо  пазара на  труда  със  занаятчии, техници,  администртивни кадри)   е застъпено  по нашите  ширини.

# 440
Напълно съм съгласна! Страшно е как на 13 години от децата се изисква едва ли не да си чертаят житейския път до пенсия. Животът е динамичен, хората се развиват, сменят интереси и посоки – и това е напълно нормално. Страхотен е и примера на човек, записал медицина на 38 години – това показва, че никога не е късно да намериш истинското си призвание, стига да имаш смелост!
В днешно време хората сменят професии по няколко пъти, не знам защо трябва 13-годишно дете да си избира професия и да се счита, че ще му определи живота и сакън, от това решение не трябва да се отклонява. Познавам човек, който на 38 записа медицина. Не го разбирам това от 7 клас да решаваш какво ще следваш и работиш, все ми е едно как е прието в чужбина. Да имаш идея дали ще следва - да, но тук не ти се затварят врати, все едно какво училище ще завършиш. В други държави разбирам, че не е така. Сигурно затова децата се ориентират от рано. Иначе да работи и да учи го намирам за нормално, дори носи самочувствие.

# 441
Иначе ми се струва доста добра идея поне след 1 или 2 курс да се започне работа, за да вършат нещо полезно, а не само напиване и простотиЙ. За да усетят какво е да си възрастен, да добият трудови навици и най-вече да променят отношението си към ученето.

Сакън! Как така ще работят, та ние, родителите, да не можем да се бием в гърдите, че студент изсържаме?! Абсурд!

Имам една много любима източна поговорка, която не веднъж или дваж съм споделяла: "Камъните, които вдигаме от пътя на децата си, за да не се спъват, са скалите, които ще ни затруднят след време.“

Интересна дискусия сте подхванали.
Хубаво е, че децата имат голям избор на училища, да могат да си намерят своето място според интереса и способностите си. То това е най-важното - да са удовлетворени от избора си, за да следват своя собствен път. Не пътят на мама, не пътят на другарчето, не пътят на ЕЖК. Колко родители се съобразяват с това, не знам...
Какво ще решат да следват след 5 години, Божа работа... Днес мислим едно, утре може да стане съвсем друго. Човек не може да предвиди всичко в 7. клас.
"Спокойствие и само спокойствие", както казва един любим образ от детските книжки. Grinning

# 442
  • София
Напълно съм съгласна! Страшно е как на 13 години от децата се изисква едва ли не да си чертаят житейския път до пенсия. Животът е динамичен, хората се развиват, сменят интереси и посоки – и това е напълно нормално. Страхотен е и примера на човек, записал медицина на 38 години – това показва, че никога не е късно да намериш истинското си призвание, стига да имаш смелост!
Скрит текст:
В днешно време хората сменят професии по няколко пъти, не знам защо трябва 13-годишно дете да си избира професия и да се счита, че ще му определи живота и сакън, от това решение не трябва да се отклонява. Познавам човек, който на 38 записа медицина. Не го разбирам това от 7 клас да решаваш какво ще следваш и работиш, все ми е едно как е прието в чужбина. Да имаш идея дали ще следва - да, но тук не ти се затварят врати, все едно какво училище ще завършиш. В други държави разбирам, че не е така. Сигурно затова децата се ориентират от рано. Иначе да работи и да учи го намирам за нормално, дори носи самочувствие.
Ами, това стана с образователната реформа от 2016г., която бе въведена с новия тогава ЗПУО и чиято цел беше да се синхронизираме с Европа. До този момент всички учеха общо взето същото до 12-ти клас. И тогава се водеше, че има профили, но те се изразяваха в някой и друг час повече по съответния предмет в 11-ти и 12-ти клас, нищо повече. Но всички предмети си се учеха от всички до 12-ти клас. И нямаше такова значение кое е училището. Да, ако искаш интензивно да учиш език - отиваш в ЕГ, ако искаш да акцентираш върху математиката - МГ, ако нямаш някакви изявени интереси - няма особено значение кое училище ще избереш. Тогава нямаше и проблеми с хорариуми и дипломи за чуждите университети. Но ни синхронизираха - разделиха гимназиалната степен на два етапа, вкараха във втори гимназиален етап да се учат почти изцяло профили, наблъскаха ги с университетски материал и поставиха децата в ситуация на 13 години да решават какво искат да правят със себе си и отсега да се обвързват с предмети, които ще трябва да учат на много високо ниво във втори гимназиален етап, а не се знае дали ще им харесат.

# 443
  • София
В интерес на истината, профили имаше и по наше време. Завършила съм АЕГ (не софийска) и помня, че в тогавашния 11 клас (днешен 12-ти) избирахме профили и ни разделяха класовете по тях. Беше само последната година, но пак се фокусирахме върху това, което ще следваме. Тази тенденция не е нова, нито толкова лоша. На мен ми харесва така, а идеални неща никъде няма, най-вече в образованието.
Стана ми любопитно, каква е системата в Германия за горния етап, че сте толкова ужасени от нея?

Общи условия

Активация на акаунт