Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 18 562
  • 362
  •   40
Отговори
# 345
  • София
Санака
На нас на повечето консултации ни казаха че преход бакалавър приложен към магистър академичен е съпроводен с много повече трудности. Не невъзможен, но труден. Налага се "допълване" по време на бакалавър.
Аз съм го написала по-горе - трябва първо Pre-master.

# 346
Интересно ми е като непрекъснато се говори за реформи в образованието, дали когато завърши този набор няма вече нещата да стоят по друг начин?

# 347
  • Варна
Интересно ми е като непрекъснато се говори за реформи в образованието, дали когато завърши този набор няма вече нещата да стоят по друг начин?
Постоянно праввт реформи още, откакто аз бях в гимназия.

# 348
  • София
Реформите по принцип влизат в сила за тези, които още не са започнали дадена образователна степен. Т.е. каквито и промени да се приемат в гимназиалната степен на образование, те няма да засегнат вашия набор. Някои по-несъществени реформи могат да се правят и на образователни етапи /напр. да ви засегнат във втори гимназиален етап/, но съществени такива за вас не може да има.

# 349
  • София
Ако говорим с примери,  в  ЕТH Zürich е  направо невъзможно с  диплома  от  ПГ и  не мисля, че има каквито и да е  пътища това  да се преодолее. Напоследък,  въпреки  съвсем не безобидните  такси и  несъмнено  скъпата издръжка, все повече българчета има  там.  Но  са или от  МГ, или от  ЕГ, или от СУ.
Друго е по- интересно и  досега никой не е  споделил от 1-во лице нещо  по  въпроса.  МОН  въведоха  опцията  за  валидиране на  способности.  Тоест  ако  съм в   ПГ примерно и изучавам  мат  само  ООП, а  университет  Х в  чужбина  ми  иска   хорариум  като в профилирана, мога  с много усилия  да седна  и  да  си науча нещата за профил 11 и 12  клас.  Трудоемко  ще е, врмеемко  също,  скъпо предвид   много вероятната  нужда от  уроци, но да кажем  възможно.  Явявам се и  доказвам, че имам  знанията  като  тези с  ПП.  Но аз  хорариума пак  го нямам.  Каква полза ми носи  тогава явяването на  този изпит  в посока шансове  за прием някъде, където само с  ООП не  биха ме  взели?  Абстрахираме  се  за момент  от  ползата  като натрупани  знания,  които  ще  са ми нужни после навсякъде...Понеже  въпросът е  дали  за някои  университети   с иначе  затворени врати с  този  ход с  валидацията би имало  "после".  Ако не, каква  е файдата?

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 21:34 от Просто русалка

# 350
Интересно, че като говорим за техникуми и професионални гимназии, ТУЕС пак се явява някакъв частен случай, защото всъщност с добра дипломна работа и високо ниво на език ( Немски /Английски) доста технически университети биха ти се радвали.
Дори и в Германия в ТУ Мюнхен, където по принцип биха ти искали 1 година подготве.

За Австрия, Италия , Дания, Холандия също.

Чудя се също дали бакалавър в ТУ и после магистратура в чужбина дали в опция.

# 351
  • София
Бакалавър в България и Магистратура в чужбина в академичен университет също е опция, да.

Не съм сигурна, че чуждите университети разглеждат ТУЕС като специален частен случай.

# 352
  • София
Скрит текст:
Не е  частен случай,  разбира се. Дори  в Германия конкретно,  където  проблемите не  са  с приема, а най-вече с  оцеляването  след него,  могат  да те  приемат  безпроблемно  откъм  диплома , само ако въпросната е  със същата насоченост   (не  да  съм  била  в   НФСГ, а  да искам  ТУМ) и специалността  е  без    ограничения/подбор -  тоест  приемат  толкова първокурсници,  колкото  са  се пробвали и са с  изрядни  документи.  Колкото повече,  толкова повече,  ако   цитираме  Мечо  Пух. Това  е малко  фалшив  прием,  понеже  обикновено  това  са мега  тежки специалности, машинни инженерства  примерно, в  които нарочно  приемат  възможно най-много хора,  тъй като  по трасето оцеляват  единици. И как   иначе,  това  са адски много математика и  физика  от  ден  1. В  другите, в  които има  подбор,   дипломата от  ТУЕС  ще  докара    автоматично по-малък  сбор  в  балообразуването  от оценки по мат,  химия,   физика  заради  различен хорариум.  Такива  кандидати,  ако все пак  решат да им  дадат  шанс  в ТУМ,  ще ги поканят на  събеседване, няма  да ги  приемат  директно.  В  техническото хохшуле, тоест  приложния университет,   отново  в  баварската столица, няма  да имат  никакъв  проблем.  Между другото  - познавам доста деца с  разни информатики,  математики, инженерства в  академични   университети  в  Германия  (говорим за бакалаври, за магистратура  е друго),  нито едно не е от  ПГ.  Значи все пак има  лимитиращи  условия.  Какви  точно,  заинтересованият следва  сам да си  провери. Нищо  лошо няма  в избора на  ПГ, особено  пък ако човек е  сигурен, че и след  гимназията с  това  ще  продължи.  Ще  има  нужната  основа.   Просто  стигне ли се до идеята  за следване навън, е  хубаво да се  проучи навреме къде  може, къде не, къде  има начини  НЕ-то да  стане  Да и  т.н.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 22:11 от Просто русалка

# 353
И какво излиза - ако искаш да кандидатстваш в някакъв много престижен университет, и то, доколкото  разбирам, става дума предимно за инженерни и технически специалности, и ако не са те приели (за София) в СМГ или НПМГ, по-добре да влезеш в обикновена гимназия, заради хорариума, не заради знания.
Защото, според мен, е наивно да се самозаблуждаваме, че в езикова гимназия ще научат математика/физика/химия/биология в 11-12 клас на нивото на СМГ/НПМГ.

Но пък като гледам предпочитанията на деца и родители, математика/физика/химия/биология  не са особено желани. Все се коментират артистични специалности, екзотични бих ги нарекла езикови комбинации. Така че и децата, които още в 6-7 клас знаят, че искат да учат след това в MIT да речем, едва ли са толкова много.

Съмнявам се също така, че повечето или поне много деца, завършващи СМГ и НПМГ, имат желание и тръгват да кандидатстват във въпросните топ-университети, които предполагам са 10-ина в Европа и САЩ. Във випуска на моя семегеец преди доста време вече, към такива топ-университети с математическа/компютърна специалност се насочиха 5-10 деца, най-големите гении с много медали от международни състезания. Това от 4-5 или колкото бяха тогава паралелките в  СМГ. Останалите продължиха в български университети, сигурно и в чужбина, всякакви икономики и какво ли не още. За които толкова математика и информатика със сигурност не им трябва. А могат и певци/певици да станат след СМГ. За да си смятат хонорарите, им е достатъчна елементарна аритметика, не диференциални уравнения.

# 354
  • Варна
Не мисля, че е точно така, по-скоро въпросът е как си виждаш бъдещето - строго академично или по-практически насочено. Чак пък да е по-добре да учиш в кварталното училище, отколкото в компютърна гимназия примерно или в някаква реномирана техническа хубава и перспективна професия - ами не, не мисля. Доколкото схващам на някои места именно практическото обучение се цени. Зависи и от амбициите. Не всички се целят в бръшляновата лига, то.и не всички стават за там, все едно какво средно образование са завършили.

# 355
  • София
На нивото на  СМГ  може  да не  я научават, ама навън е  пълно с деца точно от  ЕГ. Ако са били в  11 и 12 клас  в нужния  профил, справят  се,  кой  по-лесно,  кой  по-трудно.. Всъщност в   ЕГ, независимо с какъв  първи език,  най-масово избираният  профил е математика. Следвайки тази  Ваша логика -  СМГ,  НПМГ и след  тях  потоп  откъм знания..  Щом   за  ЕГ  се  самозаблуждаваме, че  след профил мат могат да издрапат  в  съответния  технически университет в  чужбина,  понеже не  са като   наборите  си  от  СМГ,   то как  тогава  вярваме, че от  ПГ могат,   като  там   се учи математика  само ООП...  Питам , без  да  очаквам отговор,  понеже  в  това съждение няма  никаква  логика.  В  момента не  говорим кой какви знания  има,  а  просто дали  дипломата  му е  спънка за някъде.  Дали валидирането  на  спосбности  носи  позли или не. Само толкоз. А  не кой как се справя навън.  Иначе  съм  сигурна, че  можещи и неможещи деца, мотивирани и не  толкова,  амбициозни и    движещие  се по тъч линията,  има и в  ПГ,  и в  ЕГ, и в  СМГ също...В  последното не  учат все  пак само математически  гении.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 22:27 от Просто русалка

# 356
А какво се случва с кандидатстването в академичен университет в чужбина, ако до 10-ти клас си в професионална, а 11 и 12 се прехвърлиш в профилирана?

# 357
  • София
И какво излиза - ако искаш да кандидатстваш в някакъв много престижен университет, и то, доколкото  разбирам, става дума предимно за инженерни и технически специалности, и ако не са те приели (за София) в СМГ или НПМГ, по-добре да влезеш в обикновена гимназия, заради хорариума, не заради знания.
Защото, според мен, е наивно да се самозаблуждаваме, че в езикова гимназия ще научат математика/физика/химия/биология в 11-12 клас на нивото на СМГ/НПМГ.
На нивото на СМГ/НПМГ може би не /основно заради часовете ИУЧ и ФУЧ в първи гимназиален етап/, но на достатъчно ниво за прием и отлично последващо справяне в университет по съответните специалности. Все пак и в ЕГ профилираната подготовка е по същите учебни програми.
И всъщност, точно профили математика, химия, биология са от най-предпочитаните в ЕГ. Поне в София.

# 358
  • София
На нивото на  СМГ  може  да не  я научават, ма   навън е  пълно с деца точно от  ЕГ. Акос  абили в  11 и 1 2 клас  в нужния  профил, справят  се,  кой  по-лесно,  кой  по-трудно.. Следвайки тази  Ваша логика,  СМГ ,  НПМГ и след  тях  потоп,  щом   за  ЕГ  се  зблуждаваме, че  след профил мат могат д а издрапат  в  съответния  технически университет,  то как  тогава  вярваме, ч е от  ПГ  могат,   като  там   се учи математика  ООП.  питам , без  д а  очкавам отговор,  понеже  в  това  твърдения няма  нищо  вярно.  в  момента не  говорим кой кави знания  има,  а  дали  дипломата  муе  спънка з а някъде.  Само  толкоз.  Иначе  съм  сигурна, че  можещи и неможещи д еца има и в  ПГ,  ив  ЕГ, и в  СМГ  също...
Същото ми се щеше да напиша, но ме домързя в този късен час.Grin
За чужбина нямам наблюдения, но ФМИ в СУ е с доста деца от ЕГ, та не е като да са изостанали тези деца математически. И добре се справят, просто записаха профил МАТ в 11 и 12 клас. Умни деца. Същото е и с химическия факултет и МУ. И там има доста деца от ЕГ. От випуска на дъщеря ми в Първа, от 17 деца с профил химия и биология, май единици не влязоха в медицина, химия, фармация или ветеринарна. Общо взето кой каквото си беше избрал - постигна го и без НПМГ.
Това с МАТ дето само в СМГ се научавала, а биология и химия - само в НПМГ, е като да твърдиш, че немски се учи добре само в Първа немска. Ми не се.

Като започне така меренето и величаенето и става неприятна темата.

# 359
  • София
jasmine,  не смятах   да пиша повече, но   след  поста  ти за у нас,  ще кажа  и извън у нас  (  у тях, ха ха)  как  е,  при  това  от  дългогодишен  личен  опит.  Самозаблуждават се  тези,  които смятат, че  само възпитаници на  СМГ/МГ и  НПМГ успяват извън  БГ,  при  твоа  в  специалности  сматематика,  фиизка,  химия,  биология...  Имам 3  деца  от  ЕГ  и  трите с профил мат по старата  система  до  2020,  тоест едно  голямо нищо  спрямо сегашния,  които  въпреки  това оцеляха навън и завършиха  информатика, математика и медицина. Едно  мотивирано и амбициозно дете  от  ПГ не  се съмнявам, че  също  ще успее,   въпросът е просто  къде  и  дали биха  го   възпрели заради  дипломата. Нищо  друго. Знанията си  ги има  и никой нне може да му ги отнеме.

Усмихнах се на  примера   ти с  НЕГ, много удачен.  В  един  клас,  с  едни  учители  по езика  (българин/немец), има  всякакви деца  - от супер  владеещи езика на  финала минаваме  през  такива,  които  го знаят прилично, но си имат и  пропуски, и стигаме  до пълни  дупки..Та някой  старателно учил  езика само извън  училище с  уроци и курсове  е  с нива над   тези  последните  упоменати.  Въпрос на желание е, на   мотивация...

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 22:54 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт