Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 20 824
  • 445
  •   23
Отговори
# 375
  • София
На  теория  е така, Мишел, на  практика -  едва ли се прилага..  Изникна   ми  по нощите  спомен  от  далечна  случка  в  7  клас на  едната  ми  дъщеря.  Школа  за подготовка за  НВО провеждаше  заниманията  си в  сградата на  столична  ПГ. Няма  да упоменавам  коя,  с  доста  нисък бал е  и сега,  дано  поне  атмосферата  е  по-спокойна оттогава  и да са  взети  нужните мерки за  сигурността на  учещите в  училището.  Та за една  родителска среща  стигнах  по-рано и  се  заговорих  с  портиера. Човекът най-откровено каза, дано приемат  идващите на  курс другаде, аз  внуците  си  тук  не бих оставил.  Дали  нещо се учи не  знам,  ама  полицията  е  редовен  посетител  след  сбивания, разтървавания,  вадене на  ножове..Година-две след  тази случка  в пресата бях  попадала на материал за  същото  училище,  в което нахлули  някакви  боксьорчета,  част  от тях маскирани,   с метални  прътове и бухалки,  разбили входната  врата,  готови  да накажат учещ  вътре  ученик..Е,  ти кажи, ама  честно,  ако детето  ти  с необремененото му с предубеждения  съзнание  каже,  че иска  там  да  учи,  ти,  с обременeния  си  опит на  възрастен, няма  ли  да  повлияеш някак на  избора  му..Или  ще го оставиш там  в очaкване  да   е щастливо  с  избора  си?

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 09:16 от Просто русалка

# 376
  • София
Здравейте, имам един въпрос,към по запознатите.Как точно работи системата,да речем хипотетично, че има останали 5места в паралелка с минимален бал 420,моето дете е с бал 380,за тази паралелка кандидатстват 7деца,като моето е 5тото по ред с най висок бал,системата ще го избере ли,или понеже бала му е доста под обявения минимален,мястото ще остане свободно?Питам,защото забелязах, че има в някои паралелки и на трето и на четвърто почти едни и същи останали бройки, свободни места!Ще съм благодарна ако някой ми разясни!

# 377
  • Варна
Ще го избере.

# 378
  • софия
Здравейте, имам един въпрос,към по запознатите.Как точно работи системата,да речем хипотетично, че има останали 5места в паралелка с минимален бал 420,моето дете е с бал 380,за тази паралелка кандидатстват 7деца,като моето е 5тото по ред с най висок бал,системата ще го избере ли,или понеже бала му е доста под обявения минимален,мястото ще остане свободно?Питам,защото забелязах, че има в някои паралелки и на трето и на четвърто почти едни и същи останали бройки, свободни места!Ще съм благодарна ако някой ми разясни!
Щом е пето поред по бал, да, как няма да го избере. Те останалите места са от записани и после отписани деца. Проследете как вървят баловете максимални и минимални още от самото начало само за там и ще видите какво се случва, но с хипотетичен бал 420 едва ли е нежелано, че никой да не иска да се запише там и местата така да си стоят незаети, а Вие да се появите с бал 380 и да Ви приемат. Обмислете го внимателно и винаги имайте и друг резервен вариант, ако случайно това не стане, защото винаги има вероятност да си загубите и Вашето сегашно място.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 09:37 от ditkins

# 379
Някой дали може да ме насочи към съответната наредба или приложение към ЗПУО, където има систематизиран хорариума по предмети за различните видове паралелки по класове и тотал? Не че не мога за 1 година да свалям учебни планове от сайтове на училища (различни видове и различни паралелки) и да въвеждам в обобщена таблица...

# 380
"Не, няма такова ограничение. Твърдението, че завършването на професионална гимназия или професионална паралелка ви лишава от правото да запишете академичен университет (в чужбина или в България), е напълно погрешно.
​Как стоят реално нещата при кандидатстване в чужбина?
​Завършено средно образование: Българската диплома за средно образование (без значение дали е издадена от профилирана гимназия, езикова гимназия, математическа гимназия или професионална гимназия/техникум) дава пълна правоспособност за завършване на 12 клас и придобиване на средно образование, призната в целия Европейски съюз и по света.
​Признаване от чуждестранните университети: Водещи академични и класически университети в чужбина (например в Германия, Нидерландия, Великобритания и др.) признават българската диплома за средно образование. За тях е важно завършеното средно образование и оценките по конкретни предмети (математика, биология, езици и др.), а не етикетът „професионална“ срещу „профилирана“.
​Специфични изисквания за прием: Някои университети в чужбина могат да изискват определен профил на подготовка или оценки по конкретни матури само ако кандидатствате за много тежка научна специалност (например медицина или инженерни науки). Ако сте завършили професионална гимназия в сходно направление (например техникум по електротехника за инженерна специалност), това всъщност може да бъде голямо предимство, а не пречка.
​Обобщение: Дипломата от професионална гимназия ви дава пълното законно право да кандидатствате както в приложни висши училища (политехники, факултети по приложни науки), така и в изследователски/академични класически университети в чужбина, стига да покриете академичните изисквания за съответната специалност и езиковите сертификати." Това ми написа по темата ИИ
И във Френската има 2 женски места, както и едно във Втора АЕГ.

А това пък с академичната диплома от гимназия изобщо не го разбрах.
Нарича се academic stream. Нашите дипломи от профилирани гимназии са такива. Дипломата от професионална гимназия/паралелка не е academic stream, а Vocational. В повечето европейски държави академичните университети не приемат диплома от професионална гимназия. За приложните университети няма проблем.
А диплома от СУ каква се води?
Българските университети са повечето академични.
Има няколко слабо известни, които са приложни, както и тези тип колеж, където се обучават тясно профилирани кадри.
По принцип на световно ниво топ университетите са все академични, включително тези от Бръшляновата лига, британските и т.н.
Става въпрос за академична диплома от гимназия.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 10:03 от _EVA_

# 381
  • София
Вариантите  са различни  спрямо  университет,  държава...
-   някъде  ще  те приемат безпроблемно, особено  ако дипломата  ти  от  ПГ е  със същата насоченост
-  другаде  ще  те  отрежат  директно и  вариант няма  да имаш
-  на трето място ще  трябва  да  се  явиш на  допълнителен  изпит/събеседване
- на четвърто ще се наложи  да  учиш в нещо като  предврителен  курс в  исканото направление и след  това  да  държиш изпит
- за  пето място  може  да  си изкарал  година  примерно в  тукашен  университет  с тази  специалност  и  после  да кандидатстваш  в  академичния навън
-  и  т.н..   
Няма  общо  положение.

На  ИИ не бих  вярвала,   за  такива неща се пита  избраният  университет за неговите  специфични изисквания.  Интересно ми е  какво  ще  каже  ИИ за  прием  примерно в  Делфт, aerospace  engineering, на завършил  НФСГ  (нищо й няма  на гимназията,  но тя просто е с икономическа насоченост, не  е инженерна/техническа). Такъв  човек  в  11 и  12  клас  е  учил само мат  ООП, а физика  въобще не  е учил.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 10:20 от Просто русалка

# 382
  • София
Санака, аз също смятам, че нивото в Му е паднало доста. Едни, че влизат с много по-ниски оценки и второ, че си позволяват да взимат изпити със слушали, да влачат изпити с години(което по мое време изобщо не беше позволено) и т. н.Направо се чудя как го правят, като ние не сме имали нито един изпит, който да е само писмен, освен математиката в първи курс. Аз съм завършила фармация и в аптеката постоянно имаме стажуващи студенти, та имам наблюдение.
Къде влизат с ниски оценки? В МУ София? За прием Медицина за момиче тази година трябваха оценки минимум над 5,70 и на двата изпита, и то при положение, че ДЗИ БЕЛ е 6:00, а за момче - над 5. Само който се е явявал на тези изпити знае как се изкарват такива оценки на тях, колко труд и учене се изисква. По-труден прием от МУ София трудно може да се намери. С ниски оценки влизат само фармация, защото няма достатъчно желаещи, особено момчета и трансформират местата за момчета за момичета. Не знам как взимат изпити със слушалки, при положение, че всичките им изпити са от по няколко части - писмена, устна, 1-2 практически, където ще препишеш, ама друг път. И на която и да е от тях, ако изкараш 2, не взимаш изпита. Може някой да преписва със слушалки на най-лесната писмена част /навремето се правеше с пищови, то преписването не е открито днес/, но това няма да му помогне особено, предвид другите части. И не могат да влачат изпити с години, това пак са градски легенди. Има си правилник - можеш да запишеш условно с най-много два невзети изпита, които трябва да вземеш през следващата година. Така беше и по мое време, когато нивото беше много високо, нали, пък сега много е паднало. Rolling Eyes Това са точно приказки в стил на бабите по пейките, според които нищо не е като "едно време".

Сигурна съм, че има добри учители в СМГ, но да се твърди, че са само там, щото ги подбират по някакъв извънземен начин, а навсякъде другаде са тотал щета с тук-там някоя бяла ластовица и че математика и природни науки могат да се научат само в СМГ и НПМГ, е ... как да кажа ... липса на връзка с реалността.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 11:25 от sanaka

# 383
Ева, не вярваю на ИИ! Този "чичко" послъгва:)

Имам близък роднина, преподавател в МУ, познавам и колеги на моя роднина от катедрата и твърдя, че нивото е паднало. За съжаление.

Психологическият профил на хората е много субективен инструмент, с който всеки един отделен индивид възприема и обработва света.
За мен ,,Аз знам, че нищо не знам" е много ценен модел, тъй като възприемам живота за път, по който вървим, учейки се!

Тук, в темата диалогът би било добре да се върти около слабите и силните страни на родното образование.
А не постоянното разделение кое, къде е по-хубаво!
В края на краищата, ако гледаме реално, масово излизат неподготвени деца, дори и с профили от ЕГ. И масово имаме проблем с добри преподаватели.
Проблемите на образователната система се имплементират в икономиката, където имаме огромна дупка от добре подготвени кадри. Статистически погледнато...

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 14:33 от Compass

# 384
  • София

Имам близък роднина, преподавател в МУ, познавам и колеги на моя роднина от катедрата и твърдя, че нивото е паднало. За съжаление.
Ох, аз съм обградена от лекари, като започнем от ММ, през братовчед ми, който е национален консултант в своята област и шеф на изпитни комисии на държавните изпити на специализантите, голяма част от най-близките ми приятели - водещи, в своята област специалисти, дъщеря ми учи медицина. Как пък никой от тях не смята, че нивото е паднало. Кое точно се е променило, че да падне нивото? Със сигурност не е нивото на студентите. Нито конкуренцията и трудността на приема. Откъде е паднало - ей тъй, от само себе си.

# 385
  • София
Това  последното от  поста  ти,  Компас, е  много  вярно,  проблеми има навсякъде -  с  програмите и измишльотините на  МОН,  със  самите деца, с  родителите  им  също заради  разни претенции,  кога  основателни, кога не, с недостатъчно качествени  учители  по  това или  онова  (ако е  по  профил  проблемният е още  по-лошо), с лесен  прием (това не е толкова  голям  проблем, ако после по  време на  следването  има  пресявка), но и с твърде лежерно завършване  (което вече е  проблем) на намалко  специалности  у нас..Комбинацията  от  всичко  това няма  как да не  произведе и кадри,  които не  са  готови  за  предизвикателствата в  сферата  си..

# 386
  • пустинята Гоби
Всяко поколение смята, че нивото след него пада, нищо ново под слънцето. Човек като чете тази тема ще си помисли, че България е пълна с академици или поне професори. Обсъждат се учители и училища все едно от там се очаква да излязат хора, които веднага ще се заемат да изучават космически дисциплини.

# 387
  • София
Знам много добре какви са изпитите в МУ, все пак там съм кандидатствала. . Имах 5.95 по химия и знам как се изкарва. И това с фармацията не е така, зависи от годината. Има години, в които там изпреварват по бал.Не съм гледала последните 5г баловете, но преди толкова влезнаха да учат там децата на моя колежка  и на моя приятелка и двете бяха с 4 и нещо по химия.Едната завърши медицина миналата година, другата фармация. А за градските легенди  - това ми е заключението от студентите, които минават през аптеката и това, което те казват, други наблюдения нямам. Ако те лъжат, ок.
 В ТУ  в момента пък се влиза и с 3-ки, не всички специалности разбира се, но все пак.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 11:04 от zori_g_n

# 388
Аз не бих рискувала. Вторият език така или иначе няма да го научи.
А да си рискувам мястото в Испанската , ми, мерси съм.

Здравейте! Моля за съвет. Знам, че трето и четвърто класиране са рискови, но много ме човърка. Дъщеря ми, с бал 474, приета и записана в Испанската гимназия с португалски. Първото ѝ желание е с втори език - италиански. На второ класиране, 2 точки не ѝ достигнаха за желаната паралелка. Сега гледам, че има две свободни места в тази с италиански. Чудя се какво да правим, възможно ли е отнякъде да се появи дете с по-висок бал? Голям ли е рискът, ако се объркат нещата, дали на 5-то класиране ще успее да си вземе пак старото място?
Ще съм много благодарна на всеки, който даде акъл!

# 389

Ох, аз съм обградена от лекари, като започнем от ММ, през братовчед ми, който е национален консултант в своята област и шеф на изпитни комисии на държавните изпити на специализантите, голяма част от най-близките ми приятели - водещи, в своята област специалисти, дъщеря ми учи медицина. Как пък никой от тях не смята, че нивото е паднало. Кое точно се е променило, че да падне нивото? Със сигурност не е нивото на студентите. Нито конкуренцията и трудността на приема. Откъде е паднало - ей тъй, от само себе си.

Моят роднина е професор, води лекции и семинари...

Изводите, които се правят в темата са мното субективни. Светът не се върти около семейството на някого...

Тук си споделяме по-общата картина. Ама ако човек чете само тук и верно ще си помисли, че в БГ произвеждаме космически кадри😀

Общи условия

Активация на акаунт