Моята цел е да дам максимално много информация на децата ми, за да могат да вземат информирано решение и доколкото в възможно, да им спестя някакви грешни завои.
И подхождам чисто егоистично ( както би трябвало и всеки родител да прави) - кои биха били най-добрите реализации за моето дете, които да обсъдя с него и то да си избере.
В случая, пак егоистично, ме интересува какво би било различно в СМГ,НПМГ,ТУЕС,НЕГ ( математика, информатика и немски) от 8 до 12 клас и как това би се отразило на бъдещите планове.
И дали ТУЕС по някакъв начин не ограничава опциите след 12 клас в чужбина.
И тук не става дума за някакъв вид амбициозност или свръхпланиране, а просто насоки, които детето да обсмисли, преди да реши къде са учи в следващите пет години.
Имаше и въпроси от него като:
- Ако всички вече програмират на английски, защо са уча изобщо информатика задълбочено.
- Ако ИИ превежда в реално време, защо изобщо имам нужда от немски - все пак английски ц1 ми е достатъчно за ИТ сферата.
- ЗАЩО сега трябва да избираю м/у биология и математика.
- Ако задълбоча в математиката в СМГ- какво следва после? Аз я харесвам, да, но не мисля, че е най-важното за мен, въпреки че обичам да ходя на състезания.
И така нататък.
Лично за мен, всяко едно от тия училища ( че и другите "така наречени елитни"), има добра среда и добри учители и общност и нямя смисъл да се задълбава в конкретика - този учител или онзи.
Както виждаме, МОН смята за допустимо учител по рисуване да е директор на математическа гимназия и му гласува доверие.
Затова писах тук, да преценя минусите с бъдещото развитие в 12 клас.
Дали дотогава нещата няма са се променили 20 пъти ?
Най-вероятно да!