Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 19 935
  • 421
  •   23
Отговори
# 405
  • Куциндрел
На мен никой не ми бърка в здравето, нито детето искаше ЕГ. Ама вие едно си знаете, едно си баете. И като типични сноби доайенки на бг-мама изквичахте до небесата какви сте бели и чисти като сълзици.

# 406
Аз пък не разбирам защо трябва да се обобщават, сравняват или пък да се лепят етикети.

Моята цел е да дам максимално много информация на децата ми, за да могат да вземат информирано решение и доколкото в възможно, да им спестя някакви грешни завои.

И подхождам чисто егоистично ( както би трябвало и всеки родител да прави) - кои биха били най-добрите реализации за моето дете, които да обсъдя с него и то да си избере.

В случая, пак егоистично, ме интересува какво би било различно в СМГ,НПМГ,ТУЕС,НЕГ  ( математика, информатика и немски) от 8 до 12 клас и как това би се отразило на бъдещите планове.

И дали ТУЕС по някакъв начин не ограничава опциите след 12 клас в чужбина.

И тук не става дума за някакъв вид амбициозност или свръхпланиране, а просто насоки, които детето да обсмисли, преди да реши къде са учи в следващите пет години.

Имаше и въпроси от него като:
- Ако всички вече програмират на английски, защо са уча изобщо информатика задълбочено.
- Ако ИИ превежда в реално време, защо изобщо имам нужда от немски - все пак английски ц1 ми е достатъчно за ИТ сферата.
- ЗАЩО сега трябва да избираю м/у биология  и математика.
- Ако задълбоча в математиката  в СМГ- какво следва после? Аз я харесвам, да, но не мисля, че е най-важното за мен, въпреки че обичам да ходя на състезания.

И така нататък.

Лично за мен, всяко едно от тия училища ( че и другите "така  наречени елитни"), има добра среда и добри учители и общност и нямя смисъл да се задълбава в конкретика - този учител или онзи.

Както виждаме, МОН смята за допустимо учител по рисуване да е директор на математическа гимназия и му гласува доверие.

Затова писах тук, да преценя минусите с бъдещото развитие в 12 клас.
Дали дотогава нещата няма са се променили 20 пъти ?
 Най-вероятно да!

# 407
Забелязвам и драстичното намаляване на интереса на децата от ЕГ да учат в чужбина.
Едното ми дете завърши и работи там. Няма намерение да се връща.
Другото е в ЕГ, където единици говорят, че планират да учат в чужбина, което много ме радва.
Моля се, поне едно от децата ми да избере България, поне за бакалавър.

# 408
  • София
Елвида,  предполагам  визираш  МГ  Русе. Не  познавам дамата, естествено, но няма  ли  шанс  да  е добър  директор с визия и без да  е  математик? Директорът  заема най-вече мениджърска/административна  длъжност. Едва ли съществува  законова  пречка  в  конкурса  да участва  учител  по   предмет,  различен  от  основния  профил на  гимназията. И а кос  е   спарвил  (бе  врзъки) най-добре  от  явилите  с кандидати, защо не? Отделно нявсякъде има  зам.  директори,  един такъв  с мат  ще  подсили осезаемо нещата  и в  тази част.  В  НЕГ мноооого години наред бетонирано беше  директор дама  с  немска  филология.  Ама  от нея имаше  толкова  оплаквания  по отношение на  управленските  й решения... От сегашната нямам  лични наблюдения,  но тя  е информатичка,  представа си няма  от немски,  а  хора  с  деца там сега  и с по-големи  при  старата  казват, че сега нещата  са  много по-добре  в управленската част. То и  това  е  субективно,  де, но все пак.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 12:55 от Просто русалка

# 409
  • София
На мен никой не ми бърка в здравето, нито детето искаше ЕГ. Ама вие едно си знаете, едно си баете. И като типични сноби доайенки на бг-мама изквичахте до небесата какви сте бели и чисти като сълзици.
Ама ти наистина не четеш, а просто си си решила по някаква причина да ме насолиш, независимо от обективните факти. Joy "Веднъж не съм споменала всички възможни опции за университет?"
Скрит текст:
Тук сигурно повечето пишещи са с деца, кандидати за бръшляновата лига, но за тези, които не се целят чак толкова високо да опитам да уточня и аз. Понеже твърденията, че след професионална гимназия едва ли не читав университет не може да се завърши, особено в чужбина (може да не пишете така, но аз с такова впечатление останах и се стресирах съвсем сериозно), да кажа, че поне доколкото разбирам, няма университет в България, който да не приема завършили професионални гимназии. За чужбинските - не съм задълбавала да ги издирвам по списък, но ако човек иска да следва и да усъвършенства професионалните си познания, квалификации и т.н., това е съвсем възможно и никакви пътища не са му орязани, затворени или каквото и да е там, вклчително в топ университети по желаното му развитие.
Затворени - не, да речем - усложнени. Различно е от държава до държава и от университет до университет, разбира се, но в общия случай дипломата от професионална гимназия не дава директен достъп до академичен университет, какъвто дава дипломата от профилирана такава. Ето напр. ТУ Айндховен:
https://www.tue.nl/en/education/become-a-tue-student/admission-a … country/bulgarije
Before we grant admission we will check if your previous educational background and language proficiency is at a sufficient level to participate successfully in a TU/e program:
- You hold a 'Diploma za Zavarsheno Sredno Obrazovanie (DZSO)'.
Please note that if you follow a profile that is too much vocationally oriented, you are not eligible for admission.
- Mathematics and, if required by the program, Physics and Chemistry are Elective/Profiled subjects in your curriculum and Matura exam subjects as such. You must obtain a score of at least 3 for each of the required Matura exam subjects.
Да стигнеш до прием в такъв университет от професионална гимназия не е невъзможно, но изисква допълнително време и усилия - дали ще трябва преди това да учиш една година по тяхната програма на място /напр. Германия/, дали ще трябва първо да завършиш бакалавър в приложен университет, после Pre-Master 1-2 години /в зависимост от специалността/ и чак тогава прием за магистратура в академичен, дали нещо друго - все неща, които не са необходими, ако дипломата е academic stream /от профилирана паралелка, пък ако ще да е 12678.. СУ с необходимия профил/. Има някои академични университети, които приемат директно с диплома от професионална гимназия, ако е по същата специалност, но не са много и не са най-добрите. В България няма никакъв проблем за университет след професионална гимназия /мисля, че и в Италия няма, но не съм сигурна дали е така и дали за всички специалности и университети/ и аз съвсем не съм фен на ученето в чужбина непременно, но е добре човек да е наясно с евентуални ограничения на бъдещите избори.
Коя опция съм изпуснала? В следващ пост казах, че и бакалавър в България, а после магистратура в чужбина също е опция.
Двете ми деца са в български университети, но съм снобка за ученето в чужбина? Joy
А ако наистина си ме чела дълго време, няма как да си пропуснала и личното ми мнение, че нищо от училище не трябва да ограничава бъдещите избори на децата - не само вид училище, но и оценки, дипломи, нищо. Защото децата узряват различно и имам много примери на чудесни специалисти, които хич не са блестели академично в училище.
Просто нищо вярно няма в нападките ти срещу мен /които не знам какво ги предизвика/, нищо. То бива да игнорираш обективните факти, но ти излетя в сферата на фантастиката направо. С някаква нескрита злоба, която не знам откъде дойде.

# 410
  • Куциндрел
Санака, ти сама се припозна в поста ми. Реших да не ти чупя хатъра и като гледам продължаваш да подскачаш. Явно съм права.

# 411
Някой дали може да ме насочи към съответната наредба или приложение към ЗПУО, където има систематизиран хорариума по предмети за различните видове паралелки по класове и тотал? Не че не мога за 1 година да свалям учебни планове от сайтове на училища (различни видове и различни паралелки) и да въвеждам в обобщена таблица...
Може би това ще ви свърши работа?

https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/uchebni-planove-i-programi … -uchebni-planove/

# 412
  • София
Ceca, ми, то постът ти беше директно към мен, какво припознаване? Joy
Скрит текст:
Някак тук активните всяка година в подобни теми само за хорариуми и академични университети говорят, все едно останолото не струва.
Аз не видях някой да е казвал, че "останалото не струва". Говорехме къде и какво би могло да бъде пречка. Постовете, поне моите, бяха информативни, а не оценъчни.

Да кажеш, че не съм чела постовете ти дълги време, бих ти повярвала на отговора ти към мен. Усеща се точно каквото написах. Веднъж не спомена всички възможни опции за университет, а само за хорариуми и прием в академичните. Усеща се от теб и русалката снобария голяма, уж помагате с мнения, но накланяте само към училища с високи резултати и академични университети. А повечето има бал в средния сегмент. Аха да запишат нещо интересно и вие - ама учене в чужбина, ама пречки.. не, няма пречки.
За какво точно си права - за снобарията, за това, че никога не съм споменавала опциите?

# 413
  • Куциндрел
Баш  сте си такива, само дето повечето четящи не смеят да се обадят, че нали не са с деца от елитните, четат хората и си мислят, че децата им са се провалили, щото ни елитно училище, ни учене в чужбина.
Може да продължите да спелувате паралелки с хирариуми и да подмятате, че и другите стават, ама ще е трудно.

# 414
Ceca, ми, то постът ти беше директно към мен, какво припознаване? Joy

Според жената и на теб ти се е сторило. 🙃

Баш  сте си такива, само дето повечето четящи не смеят да се обадят, че нали не са с деца от елитните, четат хората и си мислят, че децата им са се провалили, щото ни елитно училище, ни учене в чужбина.
Може да продължите да спелувате паралелки с хирариуми и да подмятате, че и другите стават, ама ще е трудно.

Хайде малко се успокойте вече и четете какво Ви се обясни.

# 415
  • София
Joy
Човек да не смее да отговори на въпрос в тази тема, че не се знае на кого какви усещания ще създаде. Satisfied

# 416
  • София
На  тази дама  озлоблението по  такива  въпроси е константно в  годините, не е прецедент.  Само  дето  подобна  вербална агресия не  прави аргументите  й  по-умни,  а  само  по-шумни.

# 417
За мен е полезна информацията за университетите 🙂
Не ме интересуват балове и училища в София, по диагонал чета такива постове. Ама това не означава да не пишат хората, 95% от дискутиращите са там.

# 418
Благодаря за линковете към програмите!

Макар и хипотетично (че не сме стигнали до там, много е вероятно и да не стигнем), моето дете няма да може да учи в чуждестранен  ВУЗ, още по-малко в престижен такъв, защото аз нямам финансовата възможност да подпомогна следването му. Сигурно някъде има някакви стипендии, сигурно може и да подработва почасово, но това няма да е ОК за него и ученето, а и за самочувствието му.
За момента имам ясни индикации за способности в сфери, които са ужасни като потенциал за реализация  за мен като родител. За доста други деца (а и родители) такива способности са нещо върховно. Но аз съм си такава - песимист и прагматик. Макар че аз самата исках и успях да завърша в СУ "екзотична" специалност с почти нулеви перспективи за реализация. Мисля, че единственото, което успокояваше родителите ми, е това, че в краен случай мога да стана учител. Майка ми само изхълцваше, баща ми, съвсем по мъжки, ми каза, че това (специалността ми) е пълна глупост. Та ето, била съм силно мотивирана и амбицирана, отличничка цялото средно образование (малко под пълно 6, заради физическото и рисуването). Въпрос на шанс е това, че 10-ина години след завършване на СУ попаднах на работа, която ми харесва и все още работя с голяма доза удоволствие. Извадила съм късмет. Реалистично, ако не беше този еднократен късмет, щях да сгрибам с моята иначе прекрасна специалност.
Четейки постовете в темата за прекрасни учители в отделни училища, ще споделя собствен опит от учителстване в различни обикновени училища в София (начален и гимназиален курс) - пишещите не биха искали да работят в учителски колектив. Като илюстрация, без повече подробности, ще дам това за пример - сигурно сте забелязали, че учителите се обръщат една към друга по фамилия - Иванова, това..., Петрова, друго... За разлика от лекарите - винаги се обръщат един към друг с Д-р Иванов, д-р Петрова. Ще спра до тук. А сега, вече на база контакти с учители покрай детето, положението е много по-зле от времето, когато аз бях от другата страна на барикадата.

# 419
  • София
Мисля, че сме малко склонни за идеализираме "нашето време". И преди, и сега наистина добрите са малцинство, в която и да е област. Аз съм имала общо двама запомнящи се учители през цялата си ученическа "кариера". Всичко останало беше масовка - от зле до нищо особено. Вярно, не съм учила в елитна гимназия, но нали "едно време" навсякъде образованието беше добро. Наистина прекрасни бяха двамата учители, които ме подготвяха за кандидатстудентските изпити и още няколко преподаватели в университета - далеч не всички.

Общи условия

Активация на акаунт