Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 21 309
  • 456
  •   29
Отговори
# 405
Аз пък не разбирам защо трябва да се обобщават, сравняват или пък да се лепят етикети.

Моята цел е да дам максимално много информация на децата ми, за да могат да вземат информирано решение и доколкото в възможно, да им спестя някакви грешни завои.

И подхождам чисто егоистично ( както би трябвало и всеки родител да прави) - кои биха били най-добрите реализации за моето дете, които да обсъдя с него и то да си избере.

В случая, пак егоистично, ме интересува какво би било различно в СМГ,НПМГ,ТУЕС,НЕГ  ( математика, информатика и немски) от 8 до 12 клас и как това би се отразило на бъдещите планове.

И дали ТУЕС по някакъв начин не ограничава опциите след 12 клас в чужбина.

И тук не става дума за някакъв вид амбициозност или свръхпланиране, а просто насоки, които детето да обсмисли, преди да реши къде са учи в следващите пет години.

Имаше и въпроси от него като:
- Ако всички вече програмират на английски, защо са уча изобщо информатика задълбочено.
- Ако ИИ превежда в реално време, защо изобщо имам нужда от немски - все пак английски ц1 ми е достатъчно за ИТ сферата.
- ЗАЩО сега трябва да избираю м/у биология  и математика.
- Ако задълбоча в математиката  в СМГ- какво следва после? Аз я харесвам, да, но не мисля, че е най-важното за мен, въпреки че обичам да ходя на състезания.

И така нататък.

Лично за мен, всяко едно от тия училища ( че и другите "така  наречени елитни"), има добра среда и добри учители и общност и нямя смисъл да се задълбава в конкретика - този учител или онзи.

Както виждаме, МОН смята за допустимо учител по рисуване да е директор на математическа гимназия и му гласува доверие.

Затова писах тук, да преценя минусите с бъдещото развитие в 12 клас.
Дали дотогава нещата няма са се променили 20 пъти ?
 Най-вероятно да!

# 406
Забелязвам и драстичното намаляване на интереса на децата от ЕГ да учат в чужбина.
Едното ми дете завърши и работи там. Няма намерение да се връща.
Другото е в ЕГ, където единици говорят, че планират да учат в чужбина, което много ме радва.
Моля се, поне едно от децата ми да избере България, поне за бакалавър.

# 407
  • София
Елвида,  предполагам  визираш  МГ  Русе. Не  познавам дамата, естествено, но няма  ли  шанс  да  е добър  директор с визия и без да  е  математик? Директорът  заема най-вече мениджърска/административна  длъжност. Едва ли съществува  законова  пречка  в  конкурса  да участва  учител  по   предмет,  различен  от  основния  профил на  гимназията. И ако се  е  спарвил  (без  връзки) най-добре  от  явилите  с кандидати, защо не? Отделно нявсякъде има  зам.  директори,  един такъв  с мат  ще  подсили осезаемо нещата  и в тази част.  В  НЕГ мноооого години наред бетонирано беше  директор дама  с  немска  филология.  Ама  от нея имаше  толкова  оплаквания  по отношение на  управленските  й решения... От сегашната нямам  лични наблюдения,  но тя  е информатичка,  представа си няма  от немски,  а  хора  с  деца там сега  и с по-големи  при  старата  казват, че сега нещата  са  много по-добре  в управленската част. То и  това  е  субективно,  де, но все пак.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 17:44 от Просто русалка

# 408
Някой дали може да ме насочи към съответната наредба или приложение към ЗПУО, където има систематизиран хорариума по предмети за различните видове паралелки по класове и тотал? Не че не мога за 1 година да свалям учебни планове от сайтове на училища (различни видове и различни паралелки) и да въвеждам в обобщена таблица...
Може би това ще ви свърши работа?

https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/uchebni-planove-i-programi … -uchebni-planove/

# 409
За мен е полезна информацията за университетите 🙂
Не ме интересуват балове и училища в София, по диагонал чета такива постове. Ама това не означава да не пишат хората, 95% от дискутиращите са там.

# 410
Благодаря за линковете към програмите!

Макар и хипотетично (че не сме стигнали до там, много е вероятно и да не стигнем), моето дете няма да може да учи в чуждестранен  ВУЗ, още по-малко в престижен такъв, защото аз нямам финансовата възможност да подпомогна следването му. Сигурно някъде има някакви стипендии, сигурно може и да подработва почасово, но това няма да е ОК за него и ученето, а и за самочувствието му.
За момента имам ясни индикации за способности в сфери, които са ужасни като потенциал за реализация  за мен като родител. За доста други деца (а и родители) такива способности са нещо върховно. Но аз съм си такава - песимист и прагматик. Макар че аз самата исках и успях да завърша в СУ "екзотична" специалност с почти нулеви перспективи за реализация. Мисля, че единственото, което успокояваше родителите ми, е това, че в краен случай мога да стана учител. Майка ми само изхълцваше, баща ми, съвсем по мъжки, ми каза, че това (специалността ми) е пълна глупост. Та ето, била съм силно мотивирана и амбицирана, отличничка цялото средно образование (малко под пълно 6, заради физическото и рисуването). Въпрос на шанс е това, че 10-ина години след завършване на СУ попаднах на работа, която ми харесва и все още работя с голяма доза удоволствие. Извадила съм късмет. Реалистично, ако не беше този еднократен късмет, щях да сгрибам с моята иначе прекрасна специалност.
Четейки постовете в темата за прекрасни учители в отделни училища, ще споделя собствен опит от учителстване в различни обикновени училища в София (начален и гимназиален курс) - пишещите не биха искали да работят в учителски колектив. Като илюстрация, без повече подробности, ще дам това за пример - сигурно сте забелязали, че учителите се обръщат една към друга по фамилия - Иванова, това..., Петрова, друго... За разлика от лекарите - винаги се обръщат един към друг с Д-р Иванов, д-р Петрова. Ще спра до тук. А сега, вече на база контакти с учители покрай детето, положението е много по-зле от времето, когато аз бях от другата страна на барикадата.

# 411
  • София
Мисля, че сме малко склонни за идеализираме "нашето време". И преди, и сега наистина добрите са малцинство, в която и да е област. Аз съм имала общо двама запомнящи се учители през цялата си ученическа "кариера". Всичко останало беше масовка - от зле до нищо особено. Вярно, не съм учила в елитна гимназия, но нали "едно време" навсякъде образованието беше добро. Наистина прекрасни бяха двамата учители, които ме подготвяха за кандидатстудентските изпити и още няколко преподаватели в университета - далеч не всички.

# 412
  • София
Децата ми  са  вече  големи, но не  чак  толкова, че  да не  помня  ученическите  им  години.  Масово  съм  чувала   учител да  се обръща към  колега  с малко име .Това  какво  показва, неуважение  ли?  Заговорят   ли  за  същия  учител  с дете/родител,  учителят  автоматично става  г-н  Иванов/ г-жа  Петрова, както и трябва  да бъде.  Съмнявам се и лекарите  да се обръщат е дин  към  друг  с  д-р   Стоянов  примерно, освен  пред някой  пациент или за  закачка..Та те  работят  заедно,  някои се познават  още от студентската скамейка ,  често са близки  приятели, семействата  им пътуват/празнуват заедно.  Сестри  и помощен персонал  вероятно наистина  се  обръщат  към  тях  с  д-р, но тази  йерархия  в обръщенията  е еднаква навсякъде  по света,  у нас  също не е   по-различна от някога. По-скоро  днес има   по-силно изразено нагло отношение към  учители и лекари  от   някои деца/родители и  от  някои пациенти.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 13:51 от Просто русалка

# 413
  • София
Мами (и татковци) на бъдещи осмокласници. Хайде честито, избутахме от 1-ви до 7-ми клас, оцеляхме и сега ще има отмор за нас. Да се оправят децата, не им трябваме (във връзка с образованието, де). Малко ми става мъчно, че нашето вече не е мъничко зайче, но пък и много му се радвам колко е пораснало и помъдряло, макар и пубер 😊😆

# 414
Е, ако са приятели, няма да се обърнат по фамилия - но в масовия случай не са приятели (дори напротив) и се обръщат по фамилия без г-жо/г-не. А лекарите съм чувала да си говорят в неформална обстановка, и със закачки, и без закачки - д-р Еди-кой-си...

Няма да описвам една почивка, по време на която в базата имаше учителски колектив (вероятно с платена от профсъюза почивка). След това ги смениха пенсионирани лекари. За обръщението към колегата беше точно това, което вече написах. За цялостното поведение - на учителския колектив, наистина няма да напиша, че ще ме изтрият. А някой учител току-виж ме заплаши с профсъюзите или с иск за уронване на престижа и клевета...

Аз вече писах за моята ЕГ - с изключение на учителките по български (еднократна случка, при която ми се изгадни, но все още я помня) и биология, всички останали бяха невероятни учители и педагози. И въпреки гадното отношение към мен в този еднократен случай, не си позволи това да повлияе на оценките ми - срочни и годишни. За ЕГ в края на класацията на най-елитните ЕГ за своето време в София става дума.

Видях на сайта на училището, че всички тези невероятни мои учители са били наградени с някакво звание - заслужил учител или нещо подобно, на годишнина на гимназията. Всички са си заслужили тази единствено морална награда (защото е получена доста време след пенсионирането им). Добре, че повечето не могат да видят сегашните си колеги в същото  това училище, ще умрат от срам. Най-любимият учител на десетки випуски от онова време е точно учителят по математика. И ако напиша какво лично знам, че някои от тези учители са направили за свои ученици, направо няма да повярвате. При това в едни други времена. Рискувайки собственото си място на учители (и на ръководство на училището).

За наглото отношение към учителите - сигурно има и такива случаи, като гледам какво се случва в общуването между хората по принцип. Но в масовия случай учителите би трябвало да знаят, че уважението трябва да го заслужиш, с правила/норми/наказания няма как да го постигнеш. Може ученик/родител да слуша/да не възразява/да се мазни на учител, но това не е уважение, а лицемерие (т.е. лъжа), от страх какви последствия може да има за детето. Страхът и лицемерното съгласие не е уважение. От родител чух следната "аксиома" - на класната/на учителя не се възразява. Това  не е уважение, за мен.

Скрит текст:
Ето, сетих се, за една случка в училище в края на първия срок на вече приключилата учебна година. Учителят по география пита учителя по Труд и технологии дали е оформил оценката на детето Х. Учителят по Труд и технологии казва, че е писал Х оценка на ученика и задава въпрос: Защо, той/тя претендира ли? С това диалога приключи, защото осъзнаха, че има родител (аз), който ги чува.
И какво се получава - ако детето/родителя "претендира" - какво правим? Същият емблематичен въпрос като на катаджиите. Аз съм учила във времена, когато учениците и родителите не "претендираха". Сега чувам от родители (мои познати), че те или децата ще "претендират". И стои, за мен, въпросът - в кои случаи "претенциите" се удовлетворяват, а в кои - се отхвърлят. И ако има родители/деца, които ги е срам да "претендират", значи те си остават прецакани.

# 415
Не схващам какво се случва тази година в седмокласната тема. Още в предишните теми на няколко пъти се коментираше преподавателка от СМГ, която дори не преподава в гимназиален етап. В дискусиите се използват епитети, които според мен са неуместни, а на моменти остава впечатление, че се търсят поводи за заяждане с хора, които от години пишат в тези теми и безкористно помагат на много родители с опита и знанията си.

Аз лично съм много благодарна на Санака и Пенсионирана русалка за ценните съвети, които през годините са давали. От Пенсионирана русалка получих и изключително силна подкрепа, когато преди години имахме казус с кандидатстването на детето ми в университет. Именно затова ми е неприятно да виждам как хора, помогнали на толкова много родители, стават обект на лични нападки.

Не казвам, че всички трябва да сме на едно мнение, но е добре спорът да е по същество и с уважение, а не да се преминава към лични квалификации.

# 416
Мами (и татковци) на бъдещи осмокласници. Хайде честито, избутахме от 1-ви до 7-ми клас, оцеляхме и сега ще има отмор за нас. Да се оправят децата, не им трябваме (във връзка с образованието, де). Малко ми става мъчно, че нашето вече не е мъничко зайче, но пък и много му се радвам колко е пораснало и помъдряло, макар и пубер 😊😆

Тепърва зорът предстои🤣 Тези малки "големи" хора, започват да търсят себе си, едни по-тихо, други по-агресивно. Хормоните продължават да бушуват с пълна сила. Социалният живот някак изпреварва училището...а ние тук бистрим унита и бъдеще. Страховете се местят от това, дали може човечето да направи перфектен анализ на даден цитат по литература, върху познанства, приятели, гаджета и т.н.

И ролята на родителя се измества, почва да играе "улицата".
Така, че хич не се успокоявайте😀
От друга страна да преживееш НВО в България е  геройство, съгласна съм! Имате повод за празненство😎

# 417
  • София
Баш  сте си такива, само дето повечето четящи не смеят да се обадят, че нали не са с деца от елитните, четат хората и си мислят, че децата им са се провалили, щото ни елитно училище, ни учене в чужбина.
Може да продължите да спелувате паралелки с хирариуми и да подмятате, че и другите стават, ама ще е трудно.
Точно обратното, други подмятаха кой не става, ама не сте чела внимателно.
Хайде вече да спрем с нападките, чакаме 4 класиране, дайте да нищим баловете и кой къде прескача на 4-то, 5-то.
Пето класиране ли беше директорското?

# 418
  • София
Да - пето, "директорско" - по различни начини се нарича разговорно. Всъщност е попълване на свободните места след четвърто класиране.

# 419
  • Куциндрел
На  тази дама  озлоблението по  такива  въпроси е константно в  годините, не е прецедент.  Само  дето  подобна  вербална агресия не  прави аргументите  й  по-умни,  а  само  по-шумни.
Само не знам как го констатира, при положение, че на учебни теми пиша от миналата година. Kissing Heart

Хайде малко се успокойте вече и четете какво Ви се обясни.
Хайде да не ми давате наклон какво да правя.
Каквото имах да казвам - казах, а кой как ще се фръцне си е негов проблем. Ще се върна в моята наборна тема, то и там са вечните присъствия.Joy

Общи условия

Активация на акаунт