Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 19 737
  • 409
  •   23
Отговори
# 330
След 15ти септември пак има шанс да се освободят места. Да не кажа за Фег френски ,че ще има или отказали се,  или избрали нещо друго катонопция ( може и частно).
За Пловдив свободните места излезнаха
Теди,ще се пробвате ли? То почти нищо няма свястно, във Фег 2 места, 1 английски и 1 френски, в Патриарха професионалната икономическа паралелка с английски, и в хуманитарната паралелката с руски, а, и в строителния имаше парково . Нищо няма дори в обикновени гимназии, освен в другото тракийско училище .
Не, момичета благодаря за подкрепата, не сме се отказали, ще дебнем за свободни места, бала не достига за това което иска, а да се местим от Матевски и да идем примерно в Яворов или Седмочисленици, няма смисъл, те са на един хал според мен. Ако имаме късмет, няма да останем в Матевски, надеждата не ни умира така лесно. Просто е гадно,че ученик 3 години с отличен успех и всичко останало и уроци и накрая матурите всичко сринаха и не сме само ние така, даста дечица от притеснение омазаха работите

# 331

А това пък с академичната диплома от гимназия изобщо не го разбрах.
Нарича се academic stream. Нашите дипломи от профилирани гимназии са такива. Дипломата от професионална гимназия/паралелка не е academic stream, а Vocational. В повечето европейски държави академичните университети не приемат диплома от професионална гимназия. За приложните университети няма проблем.
Санака благодаря. В 12 клас всеки всичко ще разбере. А ако иска да разбере предварително, ще чете.

... вече се търсят други опции . В професионалните паралелки на математическа няма избираемост на математика в 11 и 12 клас няма. Знам че им обещават да им компенсират хорариума по Мат..
Или не обяснявате както трябва, или просто не е така. Дали ще се изучава език интензивно или разширено какво отношение има с профилирането в 11 и 12 клас? То зависи от това, дали паралелката е професионална или не, но не и от интензивността на изучаване на езика.
Четете внимателно, иначе си противоречите. Даже и не става, въпрос за езикови гимназии, а за математика в математическа. А относно езика трябва да прочетете още по-внимателно поста на Пенева. И че Риче може да се компенсира с уроци за сертификат. А математиката няма как.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 18:51 от _re_ge

# 332
  • Варна
Тук сигурно повечето пишещи са с деца, кандидати за бръшляновата лига, но за тези, които не се целят чак толкова високо да опитам да уточня и аз. Понеже твърденията, че след професионална гимназия едва ли не читав университет не може да се завърши, особено в чужбина (може да не пишете така, но аз с такова впечатление останах и се стресирах съвсем сериозно), да кажа, че поне доколкото разбирам, няма университет в България, който да не приема завършили професионални гимназии. За чужбинските - не съм задълбавала да ги издирвам по списък, но ако човек иска да следва и да усъвършенства професионалните си познания, квалификации и т.н., това е съвсем възможно и никакви пътища не са му орязани, затворени или каквото и да е там, вклчително в топ университети по желаното му развитие.

# 333
Здравейте! Моля за съвет. Знам, че трето и четвърто класиране са рискови, но много ме човърка. Дъщеря ми, с бал 474, приета и записана в Испанската гимназия с португалски. Първото ѝ желание е с втори език - италиански. На второ класиране, 2 точки не ѝ достигнаха за желаната паралелка. Сега гледам, че има две свободни места в тази с италиански. Чудя се какво да правим, възможно ли е отнякъде да се появи дете с по-висок бал? Голям ли е рискът, ако се объркат нещата, дали на 5-то класиране ще успее да си вземе пак старото място?
Ще съм много благодарна на всеки, който даде акъл!

# 334

А това пък с академичната диплома от гимназия изобщо не го разбрах.
Нарича се academic stream. Нашите дипломи от профилирани гимназии са такива. Дипломата от професионална гимназия/паралелка не е academic stream, а Vocational. В повечето европейски държави академичните университети не приемат диплома от професионална гимназия. За приложните университети няма проблем.
Санака благодаря. В 12 клас всеки всичко ще разбере. А ако иска да разбере предварително, ще чете.

... вече се търсят други опции . В професионалните паралелки на математическа няма избираемост на математика в 11 и 12 клас няма. Знам че им обещават да им компенсират хорариума по Мат..
Или не обяснявате както трябва, или просто не е така. Дали ще се изучава език интензивно или разширено какво отношение има с профилирането в 11 и 12 клас? То зависи от това, дали паралелката е професионална или не, но не и от интензивността на изучаване на езика.
Четете внимателно, иначе си противоречите. Даже и не става, въпрос за езикови гимназии, а за математика в математическа. А относно езика трябва да прочетете още по-внимателно поста на Пенева. И че Риче може да се компенсира с уроци за сертификат. А математиката няма как.
Значи дали се изучава език разширено или интензивно е пряко свързано с това дали можеш да си избереш профил биология или математика в 11 и 12 клас?

# 335
  • София
Здравейте! Моля за съвет. Знам, че трето и четвърто класиране са рискови, но много ме човърка. Дъщеря ми, с бал 474, приета и записана в Испанската гимназия с португалски. Първото ѝ желание е с втори език - италиански. На второ класиране, 2 точки не ѝ достигнаха за желаната паралелка. Сега гледам, че има две свободни места в тази с италиански. Чудя се какво да правим, възможно ли е отнякъде да се появи дете с по-висок бал? Голям ли е рискът, ако се объркат нещата, дали на 5-то класиране ще успее да си вземе пак старото място?
Всичко е възможно след второ класиране. Дете с по-висок бал може да се появи от евентуално играещи за двете останали свободни места в СМГ или някаква внезапна промяна на желанията, което е по-малко вероятно на този етап. Местата все пак са три /+ едно с ФЕ/, а по-високо от Испанската, освен СМГ, няма на този етап. Ако се объркат нещата, може да участва на 5-то класиране за сегашното си място и е малко вероятно някой да я измести, но не е невъзможно.

# 336
... няма университет в България, който да не приема завършили професионални гимназии. За чужбинските - не съм задълбавала да ги издирвам по списък, но ако човек иска да следва и да усъвършенства професионалните си познания, квалификации и т.н., това е съвсем възможно и никакви пътища не са му орязани, затворени или каквото и да е там, вклчително в топ университети по желаното му развитие.
Така е за България и аз това пак го написах, но не се прочете. Повтарях многократно- чужбина, университети в чужбина. Има пътища които могат да се урежат за някои университети в чужбина, заради неподходящ избор 7 клас, но не и всички. Затова казах, че е добре детето да почне отрано да се ориентира приложно ли, академично ли ще се занимава с нещо, в чужбина или бг, и какви изисквания имат желаните университети. И да, децата с най-високи балове във всеки град няма лошо да се целят нависоко. Затова нека се взема под внимание, че в една и съща "елитна" гимназия може да има академични и професионални направления и за някои университети това да е от значение. Така че пак завъртяхме откъдето тръгнахме. За варненската МГ това с професионалното беше наложено от МОН. добре че тази година има промяна. Но все пак трябва да се отгледат плановете когато дете поема в някаква посока. Досадно е, но после може да спести главоболия.

Значи дали се изучава език разширено или интензивно е пряко свързано с това дали можеш да си избереш профил биология или математика в 11 и 12 клас?

Езиковите гимназии поне в нашия град нямат професионални паралелки. За проф паралелки няма избираеми часове 11 и 12 клас. Т. Е тези хпрароуми са им по професионални предмети. Иначе ако гимназист е в езикова, с избираеми часове в 11 и 12 клас  може да допълни в някаква степен нужен за желан университет хорариум. Доколко обаче може да допълни  зависи от изискванията на конкретния университет и възможностите на гимназията. Защото има някои гимназии които да кажем "ограничават" този избор с ранжиране по успех (само първите 20 могат да изберат да кажем математика, останалите ще са с история). Това не прави дипломата не Академична, но се отразява на хорариум по даден предмет. И ако детето не може да го набави 11 и 12 клас, може да, му е проблем. Дано да се изясни какво имам предвид. Езиковите гимназии по принцип  дават голяма  възможност за добиване на подходяща академична диплома. Що касае езика, ииче или Риче ако детето набави подготовка по езика ще вземе сертификат. Езикът дава само този плюс.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 20:41 от _re_ge

# 337
  • София
Часовете за профилирана подготовка в 11-ти и 12-ти клас, при четири профилиращи предмета, са еднакви във всяка профилирана гимназия, независимо дали е МГ, ЕГ или СУ - а именно - 5 часа седмично по всеки профилиращ предмет. Учебната програма също е еднаква. Тези 5 часа покриват изискванията за хорариум на академичните университети в Европа. Всички дипломи от профилирана паралелка, независимо дали е в МГ, ЕГ или СУ са academic stream.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 19:21 от sanaka

# 338
  • Варна
Реге, права си, не го написах с укор, но понеже проучвайки възможностите след гимназия не видях някъде да пише, че липсват или че са само в смотани университети, но пък не бях задълбавала в хорариуми и видове дипломи, та прочетеното в темата искрено ме притесни. Затова се разрових по въпроса, за да се уверя, че наистина не съм се заблудила и няма пречки, поне по отношение на нашите планове за момента и го написах, за да са спокойни и други, които може да се шашнат.
Извинявам се, какво е СУ? Средно училище или нещо друго?

# 339
  • София
Да, това се има предвид - училище, което не е наименовано ЕГ или МГ/ПМГ, респективно ПГ.

# 340
Аз лично се обърках от изричното споменаване на ИИЧЕ и РИЧЕ и споменаването как нямали наваксване тези 6 часа разлика. В крайна сметка, доколкото разбирам, няма никакво значение дали е ИИЧЕ или РИЧЕ, освен по отношение на езика.

Иначе за професионалните паралелки е ясно, че са с различен статут, диплома и хорариум.

Скрит текст:
Между другото, докато търсих за дъщерята летни образователни програми, попаднах на такива, в които изрично пишеше, че кредитите се признават от определени университети, защото реално курсът и сертификатът са от университет.
Та май за някои университети и това е вариант за допълване на хорариум. Със сигурност в САЩ и Великобритания имаше университети, които признават кредитите от въпросните програми.

Edit: Всъщност не съм сигурна дали хорариум от дипломата или от университетски дисциплини заместват.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 19:37 от _Michellle_

# 341
  • София
Тук сигурно повечето пишещи са с деца, кандидати за бръшляновата лига, но за тези, които не се целят чак толкова високо да опитам да уточня и аз. Понеже твърденията, че след професионална гимназия едва ли не читав университет не може да се завърши, особено в чужбина (може да не пишете така, но аз с такова впечатление останах и се стресирах съвсем сериозно), да кажа, че поне доколкото разбирам, няма университет в България, който да не приема завършили професионални гимназии. За чужбинските - не съм задълбавала да ги издирвам по списък, но ако човек иска да следва и да усъвършенства професионалните си познания, квалификации и т.н., това е съвсем възможно и никакви пътища не са му орязани, затворени или каквото и да е там, вклчително в топ университети по желаното му развитие.
Затворени - не, да речем - усложнени. Различно е от държава до държава и от университет до университет, разбира се, но в общия случай дипломата от професионална гимназия не дава директен достъп до академичен университет, какъвто дава дипломата от профилирана такава. Ето напр. ТУ Айндховен:
https://www.tue.nl/en/education/become-a-tue-student/admission-a … country/bulgarije
Before we grant admission we will check if your previous educational background and language proficiency is at a sufficient level to participate successfully in a TU/e program:
- You hold a 'Diploma za Zavarsheno Sredno Obrazovanie (DZSO)'.
Please note that if you follow a profile that is too much vocationally oriented, you are not eligible for admission.
- Mathematics and, if required by the program, Physics and Chemistry are Elective/Profiled subjects in your curriculum and Matura exam subjects as such. You must obtain a score of at least 3 for each of the required Matura exam subjects.

Да стигнеш до прием в такъв университет от професионална гимназия не е невъзможно, но изисква допълнително време и усилия - дали ще трябва преди това да учиш една година по тяхната програма на място /напр. Германия/, дали ще трябва първо да завършиш бакалавър в приложен университет, после Pre-Master 1-2 години /в зависимост от специалността/ и чак тогава прием за магистратура в академичен, дали нещо друго - все неща, които не са необходими, ако дипломата е academic stream /от профилирана паралелка, пък ако ще да е 12678.. СУ с необходимия профил/. Има някои академични университети, които приемат директно с диплома от професионална гимназия, ако е по същата специалност, но не са много и не са най-добрите. В България няма никакъв проблем за университет след професионална гимназия /мисля, че и в Италия няма, но не съм сигурна дали е така и дали за всички специалности и университети/ и аз съвсем не съм фен на ученето в чужбина непременно, но е добре човек да е наясно с евентуални ограничения на бъдещите избори.

# 342
Не бих си рискувала мястото в Испанската, само заради втория език. Ако беше от 22-ро- Да.
За 4-то и 5-то класиране не може да се прави някаква аналогия от предишни години, чисто субективно е вземането на решение да кандидатстваш на 4-то, 5-то класиране за някакво място. Нищо не се знае.

# 343
Щях да уточня че изисквания могат да бъда предявени от някои университети за Нидерландия, Великобритания, САЩ. Азиатски ме споменавам. Едни познати се оплакваха от една северна скандинавска държава, но според мен хорариумът беше изтъкнат като причина за отказ за прием, защото в последните години те се опитват да минимизират препятстват приема на чуждестранни студенти от други европейски държави. Има си "вратички" и някои посреднически компании ги знаят. Извинявам се че темата тръгва в тази посока, вярвам, че за всяко дете може да се намери решение, но винаги е хубаво да няма ограничения в изборите, породено от решения взети с  незнание как работи системата. 

Санака
На нас на повечето консултации ни казаха че преход бакалавър приложен към магистър академичен е съпроводен с много повече трудности. Не невъзможен, но труден. Налага се "допълване" по време на бакалавър.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 20:45 от _re_ge

# 344
  • Варна
Е, то за нашите деца е малко късно тепърва да се обсъждат тези неща. Аз вярвам, че който се цели в бръшляновата лига няма да се метне в механотехникума по недоглеждане, както и обратното е валидно. По-скоро като обща информация беше полезно защо някои паралелки са по-недолюбвани или по-скоро да кажем със значително по-нисък бал от други в едно и също училище.

Общи условия

Активация на акаунт