Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 19 222
  • 380
  •   18
Отговори
# 285
Елвида, това е на директорското - обявяват се на сайта на училището местата, а не е през системата. Явно по тази причина могат да наместват по този начин. Не им се прави конкурс по документи.

# 286
Много интересно ми стана за МГ Варна. След 2 класиране обявиха общо 3 места, на които са се класирали деца с бал 422,25, 398 и 387,50 Open Mouth С тези балове очевидно не са освободили  места в МГ. И сега отново цъфват 2 места. Не са се записали или по някаква случайност точно в тези 2 паралелки със свободни места е имало по едно дете, което се е прекласирало другаде?

Аз обясних защо е. Ще се опитам пак. Явно "само 6 часа седмично разлика в математика между РИЧЕ и ИИЧЕ, професионални и академични паралелки " продължава да не е изяснена. Има такова освобождаване, защото е Риче едното, професионална паралелка със СиХ е другото.  Радвам се че родители/ деца почнаха да осъзнават че не е достатъчно само да си приет в математическа в града, колкото и да се внушава какъв голям повод за радост е това. Даже и тази година видяхме такива публикации (коментирах вече онази таблица за баловете). Преди, всеки гледаше да влезе заради училището. Но откъм възможности рядко хората се вглеждаха и преценяваха. Децата с висок бал по мат които са паралелките ИИЧЕ гледат с по-голяма вероятност навън . Тези стремежи се ограничават в РИче, пък в професионалните им паралелки (  със софтуер и хардуер ) съвсем. Всеки неприет в ИИЧЕ гледа  да се дръпне нагоре, но ако не е ИИЧЕ, вече се търсят други опции . В професионалните паралелки на математическа избираемост на математика в 11 и 12 клас няма. Знам че им обещават да им компенсират хорариума по мат, но дали се осъщестява наистина все още нямам източник за да споделя. Пък и това не им гарантира академична диплома, те все пак завършват с професионална. В Риче пък има много часове за наваксване, така че н
е знам възможно ли постигане на изискуемия за някой стабилен академичен университет хорариум. Затова и тези места се освобождават като по-малко желани или направо нежелани.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 13:31 от _re_ge

# 287
  • Пловдив
За Пловдив още няма обявени местата за четвърто класиране. Аз ги следя от любопитство, защото се записахме след второ по второ желание. Но даже и да има за желаната паралелка няма да се пробваме, защото си е доволен синът ми.

# 288
  • Варна
Реге, т.е. по-вероятно е (или направо казано е сигурно) това, което виждаме сега да са освободени други места, а не тези с бал 387 да не са се записали, че първата ми мисъл беше "Егати претенциите" hahaha Ясно.

# 289
  • Варна
_re_ge, В МГ Варна, тази година няма прием в професионална подготовка, а СХН е профилирана. Малкият ми син ще бъде там. Както писах преди време, големият завърши професионалната преди година. Никой от съучениците му (от неговия клас) не съм чула да е имал проблем с прием в чужбина.

# 290
_re_ge, ние не сме от Варна, но ми стана интересно - в хорариума на кои точно предмети е разликата между ИИЧЕ и РИЧЕ, която се явява пречка за кандидатстване в университети в чужбина?
Първо помислих, че за математиката става дума, но хвърлих едно око на учебните им планове и, доколкото виждам, часовете по математика са равни (всъщност дори едната година ИИЧЕ имат с 18 часа по-малко математика).
Аз за сега съм се насочила към държава, в която не се търси хорариум по предмети, но е добре да знам и алтернативите.

# 291
Ох, може ли да знам коя е тази държава, че аз изобщо хорариуми не следя и ако може не искам да си го причинявам изобщо Simple Smile

# 292
Shushi2, не е от популярните - Южна Корея.
Но и като цяло в Азия май не гледат хорариуми. За чуждестранния поток най-важно е интервюто и нивото на езика (но пък там си има много други проблеми за чужденците).

# 293
Какво е СХН?

# 294
  • Варна
Софтуерни и хардуерни науки.

# 295
_re_ge, ние не сме от Варна, но ми стана интересно - в хорариума на кои точно предмети е разликата между ИИЧЕ и РИЧЕ, която се явява пречка за кандидатстване в университети в чужбина?
Първо помислих, че за математиката става дума, но хвърлих едно око на учебните им планове и, доколкото виждам, часовете по математика са равни (всъщност дори едната година ИИЧЕ имат с 18 часа по-малко математика).
Аз за сега съм се насочила към държава, в която не се търси хорариум по предмети, но е добре да знам и алтернативите.

Според мен няма, ние сме РИЧЕ в паралека природни науки в София, обикновено СУ. Ами доволна съм , че английският е 12, а не 18 ч, защото се запазват другите предмети. Понеже профилът е фискиран сега от факултативни им дават пи още допълнителен час химия. Нагоре няма разлика, ако е гимназия учат и предмети на чужд език. Но като се замислих, всъщност и ученето им на български език също е плюс, спесиално за профила, поне според мен.

# 296
  • у дома
При професионалната има ли пп математика? Професионалните гимназии не избират профили-при тях тези часове са за специалните предмети.
Едното ми дете е било СХН,в МГ но профилирана паралелка -1 и 2 пп  му бяха информатика и ит,в края на 10 кл избра матем и ае.

# 297
  • София
ИИЧЕ/РИЧЕ има отношение към хорариума на първия чужд език, не и към другите предмети. В частност, дали езикът се изучава ИИЧЕ или РИЧЕ няма никакво значение за часовете по математика. Между профилирана и професионална паралелка вече има съществена разлика.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 14:19 от sanaka

# 298
Много интересно ми стана за МГ Варна. След 2 класиране обявиха общо 3 места, на които са се класирали деца с бал 422,25, 398 и 387,50 Open Mouth С тези балове очевидно не са освободили  места в МГ. И сега отново цъфват 2 места. Не са се записали или по някаква случайност точно в тези 2 паралелки със свободни места е имало по едно дете, което се е прекласирало другаде?

Аз обясних защо е. Ще се опитам пак. Явно "само 6 часа седмично разлика в математика между РИЧЕ и ИИЧЕ, професионални и академични паралелки " продължава да не е изяснена. Има такова освобождаване, защото е Риче едното, професионална паралелка със СиХ е другото.  Радвам се че родители/ деца почнаха да осъзнават че не е достатъчно само да си приет в математическа в града, колкото и да се внушава какъв голям повод за радост е това. Даже и тази година видяхме такива публикации (коментирах вече онази таблица за баловете). Преди, всеки гледаше да влезе заради училището. Но откъм възможности рядко хората се вглеждаха и преценяваха. Децата с висок бал по мат които са паралелките ИИЧЕ гледат с по-голяма вероятност навън . Тези стремежи се ограничават в РИче, пък в професионалните им паралелки (  със софтуер и хардуер ) съвсем. Всеки неприет в ИИЧЕ гледа  да се дръпне нагоре, но ако не е ИИЧЕ, вече се търсят други опции . В професионалните паралелки на математическа избираемост на математика в 11 и 12 клас няма. Знам че им обещават да им компенсират хорариума по мат, но дали се осъщестява наистина все още нямам източник за да споделя. Пък и това не им гарантира академична диплома, те все пак завършват с професионална. В Риче пък има много часове за наваксване, така че н
е знам възможно ли постигане на изискуемия за някой стабилен академичен университет хорариум. Затова и тези места се освобождават като по-малко желани или направо нежелани.
Или не обяснявате както трябва, или просто не е така. Дали ще се изучава език интензивно или разширено какво отношение има с профилирането в 11 и 12 клас? То зависи от това, дали паралелката е професионална или не, но не и от интензивността на изучаване на езика.
А това пък с академичната диплома от гимназия изобщо не го разбрах.

# 299
Списък със свободни места за София още не виждам. Какви са тия родилни мъки за стотина места не е истина... Цял ден се бавят. А предполагам, че има хора, които чакат и искат още днес да се отпишат. Училищата ще затворят докато се наканят.

Общи условия

Активация на акаунт