1 голяма или 2 по-малки глави броколи
400гр заквасена сметана
1/2 ч. галета
3 с.л. масло
200гр настърган кашкавал
вегета (сол) и черен пипер
Броколите, нарязани на розички, сварявата в кипнала вода със сол за около 10мин. Изцеждате и заливате със студена вода. Галетата запържвате до розово в разтопеното масло, а кашкавалът го настъргвате. Броколите нарязвате на по-ситно и разбърквате със сметаната и подправките. Изсипвате в тавичка, отгоре разпределяте трохите галета. По оригинална рецепта кашкавалът се слага отгоре (а в сместа - настръган пармезан), но аз лично не харесвам втвърдената коричка кашкавал след като изстине, хубаво е само горещ и разтопен, затова слагам само кашкавал (без пармезан) вътре в сместта. Отгоре оставих само трохите, но честно казано и с тях не ми хареса кой знае колко, затова следващия път ще си оставя само сместа с броколите запечени, без галетата. Та, разпределяте трохите, ако решите - половината кашкавал разстилате най-отгоре, другата половина - вътре. Печете до приятна коричка в предварително загрята фурна (не много силна, за да има време полека да се стегне сметаната). Вкусно е и топло, и студено Мнооого вкусно
От тук