Красивите места, до които ни отведоха музиката и киното

• 597
  • 8
  •   1
Отговори
До 2017 г. крайбрежният квартал Ла Перла в Сан Хуан, Пуерто Рико, е избягван от повечето пътешественици. Всичко се променя буквално за една нощ заради една песен – клипът към нея, заснет в Ла Перла, изстрелва туристическия интерес към този иначе беден и изолиран район с 45%.

...Песента е Despacito на Луис Фонси, която освен че прекарва 16 седмици на първото място в класацията Топ 100 на "Билборд", става и първото видео в YouTube с повече от три милиарда гледания. Превръща се и в още един пример за това как изкуството може да понесе човешката фантазия към най-неподозирани кътчета на света. И да запали мечти за пътешествия, както и да запечата любими места в спомените ни.

Светът на длан ще донесе новото ви вдъхновение за лятото

Хотел "Калифорния"

Истински ли е хотелът от легендарното парче на Eagles от 1976-а?

Никой от членовете на групата и до днес не е разкрил дали хотел "Калифорния" е действително място. На обложката на едноименния им албум е всъщност снимка на хотел "Бевърли Хилс" на "Сънсет Булевард". Според най-разпространената версия обаче, самата песен не възпява истински хотел – в нея хотелът е метафора на самата Калифорния. "This could be heaven or this could be hell" – тази част, както и голяма част от текста вероятно се отнасят до огромния брой знайни и незнайни таланти, които идват в Калифорния да търсят своя пробив на сцената. Много от тях обаче не успяват, а често попадат и в капана на алкохола и наркотиците.

Точно половин век по-късно, мистерията на "Хотел Калифорния" остава неразкрита, а половината свят все така знае парчето наизуст. А фасадата на хотел "Бевърли Хилс" от обложката все така ежедневно привлича огромен брой туристи, желаещи да се снимат за спомен.

Прочетете още: Най-добрите места за пътуване в Европа през 2026 г.

"Вики Кристина Барселона"

Не че Барселона е имала остра нужда от реклама и преди филма. Но излизането на "Вики Кристина Барселона" (2008) на Уди Алън предизвиква огромен скок в броя на международните туристи. Известен става и град Овиедо, за който допреди това малко хора извън Испания изобщо са чували. В града са толкова благодарни на режисьора, че в центъра му е издигната бронзова статуя на Уди Алън.

"Вики Кристина Барселона" печели "Златен глобус" и носи на Пенелопе Крус "Оскар" за поддържаща роля, а освен това ѝ носи и любовта на живота ѝ. На снимачната площадка тя се влюбва в Хавиер Бардем (двамата се знаят още от "Хамон, хамон", но според слуховете тогава са имали само мимолетен флирт) и днес двамата продължават да бъдат една от най-стабилните и обичани актьорски двойки. Да, има филми – и пътувания – които наистина могат да се намесят в съдбата на човек!

Примерите за още такива песни и филми могат да продължат безкрайно!

"Властелинът на пръстените" и "Хобит" със спиращите дъха сцени от природата на Нова Зеландия; "Яж, моли се и обичай" с романтичния воаяж на Джулия Робъртс през Италия до Бали; "Под небето на Тоскана" с красивата италианска афера на Даян Лейн и Ерик Бана; "Mamma Mia" с искрящо белите фасади и ослепителното синьо на островите Скопелос и Скиатос... Ще прибавим тук испанското фламенко, португалското фа́ду, музикалното наследство на Бийтълс, от което са се родили култови места в Лондон и Ливърпул, Боб Марли, който в огромна степен поставя Ямайка на световната карта не само за меломаните.  

Факт е, че киното и музиката могат да ни накарат да пътуваме, дори буквално, а още по-често преносно. И че има пътувания, които ни вдъхновяват да обикнем музика, каквато не сме чували преди.

Какъв хубав начин човек да продължава да открива още и още от света!

Споделете ни своите истории за местата и емоциите, които открихте благодарение на киното и музиката! Случвало ли ви се е да поискате да посетите точно определена дестинация заради песен или филм?

Последвайте ни в социалните мрежи за още полезно съдържание:
BG-Mamma във Фейсбук
BG-Mamma в Instagram

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 10:45 от Пeтя

# 1
  • София
Филмът „Мандолината на капитан Корели“ ме отведе на остров Кефалония. Преди това прочетох и книгата.
Пак филм – „Мамма Миа“ – ме отведе на остров Скопелос.
Ще допълвам. Simple Smile

# 2
Аз се влюбих във вилата, в която беше отседнала Камерън Диас във "Ваканцията" Simple Smile Филмчето е доста блудкаво, но мястото изглежда толкова уютно, като от приказка е. Бях прочела някъде, че истинската вила, в която е сниман филмът можела да се наеме през Airbnb.

Сега това се чудех дали да си го призная... Но съм гледала първата част на "Здрач" безброй пъти само заради красивата природа. Винаги много са ми харесвали тези гледки от северните щати, малко ми напомнят на Туин Пийкс...

# 3
Не че това ме е отвело до Сейнт Винсент, но когато бях в района ми показаха острова, на който Jack Sparrow от Карибски пирати е бил изоставен. Едно малко островче в Tobago Cays, където водата е ослепително красива.

Островната държава е едно местата, където е сниман филма. Не е пълна с големи хотели и ресторанти. Има острови, които са безлюдни или почти безлюдни. На един такъв остров, има ресторантче на брега и собственикът дойде с неговата лодка до нашата лодка да ни вземе поръчката и след около час като слезнахме на плажа в ресторантчето, което е само няколко метра от водата, те чака подредената маса с поръчката. На целия плаж беше това ресторантче и някакъв бар. Аз имах чувството, че съм на края на света. Дори покритие и интернет няма на много места между островите и човек може напълно да се откъсне от модерното ежедневие.

# 4
"Гениалната приятелка" ме отведе до Иския, остров в Тиренско море.

# 5
Аз се влюбих във вилата, в която беше отседнала Камерън Диас във "Ваканцията" Simple Smile Филмчето е доста блудкаво, но мястото изглежда толкова уютно, като от приказка е. Бях прочела някъде, че истинската вила, в която е сниман филмът можела да се наеме през Airbnb.

Сега това се чудех дали да си го призная... Но съм гледала първата част на "Здрач" безброй пъти само заради красивата природа. Винаги много са ми харесвали тези гледки от северните щати, малко ми напомнят на Туин Пийкс...

По-голямата част, над 70-80% от сериала "Здрач" е сниман в Канада, Британска Колумбия, из околни градчета на Ванкувър.
Даже преди няколко години една от къщите в която са снимали се продаваше, не знам какво стана.

Аз живея сравнително близо до няколко от местата, верно е магия.

# 6
„Нотинг Хил“ ме отведе в Лондон. Докато гледах „Да видиш Брюж и да умреш“, не бях сигурна в кого се влюбих повече - във Фарел или в Брюж. Града обаче поне успях да посетя. Smile След „Сам вкъщи 2“ дълго време мечтаех да видя Ню Йорк преди Коледа и когато това най-сетне се случи, действителността надмина фантазията.

# 7

По-голямата част, над 70-80% от сериала "Здрач" е сниман в Канада, Британска Колумбия, из околни градчета на Ванкувър.
Даже преди няколко години една от къщите в която са снимали се продаваше, не знам какво стана.

Аз живея сравнително близо до няколко от местата, верно е магия.

VeViV, аз откривам инфо в интернет, че "Здрач" е сниман в Орегон. И за Туин Пийкс проверих в този ред на мисли - сниман е някъде във Вашингтон, на около 30 мили от Сиатъл.

# 8
  • София
Новата Одисея си струва поне заради локациите - няколко острова в Гърция, Италия и Исландия. И Мароко...

Общи условия

Активация на акаунт