Клиники в Истанбул - тема 21

• 5 033
  • 157
  •   1
Отговори
# 150
Еллел,
Нямам  такъв опит. Предполагам, че биха Ви съдействали, даже ако пазят някакво ДНК от пробата, защо да не го предоставят. Лош ли е резултатът, че искате да го повторите?
Ханси,
Имат собствена лаборатория, мисля че повечето неща изследват там. За по-сложните случаи - навремето ползваха услуги от САЩ. Мога да говоря за времето от преди 10 години. Например, ако става дума за моногенно заболяване, тогава се правеха едни комплекти - сет ъп, с които после се изследват пробите, тези сет ъп се приготвяха индивидуално за двойката в САЩ. Но самите ембриони и материалът, взет за изследване от ембрионите, не пътуваха до Америка, а се правеха в тяхната лаборатория. На един от етажите в болницата има генетично отделение. Ако имате генетичен проблем може да изискате консултация с генетик, още на първичния преглед.

# 151
Еллел,
Нямам  такъв опит. Предполагам, че биха Ви съдействали, даже ако пазят някакво ДНК от пробата, защо да не го предоставят. Лош ли е резултатът, че искате да го повторите?
Ханси,
Имат собствена лаборатория, мисля че повечето неща изследват там. За по-сложните случаи - навремето ползваха услуги от САЩ. Мога да говоря за времето от преди 10 години. Например, ако става дума за моногенно заболяване, тогава се правеха едни комплекти - сет ъп, с които после се изследват пробите, тези сет ъп се приготвяха индивидуално за двойката в САЩ. Но самите ембриони и материалът, взет за изследване от ембрионите, не пътуваха до Америка, а се правеха в тяхната лаборатория. На един от етажите в болницата има генетично отделение. Ако имате генетичен проблем може да изискате консултация с генетик, още на първичния преглед.
Мен точно тези сет ъп тестове ме интересува, къде се правят, защото на нас ни се налага да направим такъв, а за лаборатория IGENOMIX не чух добри отзиви, но ако някой тук е правил нещо в нея ще се радвам да сподели. 🙂

# 152
Благодаря, Стеличка!
Ханси, проблемът е генетичен при вас със съпруга ти ли? Как го установихте? Само с кариотип или правихте и други генетични изследвания?

# 153
Ние правихме сет ъп за моногенно заболяване. Ако имаш някакви допълнителни въпроси, можеш да ми пишеш на лично.
Понеже имаш много конкретни въпроси, съветвам те да се свържеш с координаторите на Мемориал и да помолиш за директен имейл на генетик, или пиши на мейлите, които са дадени на сайта им. Навремето ние си писахме с техен генетик и зададохме всичките си въпроси. На първичния преглед също се срещнахме с генетика.
Тук има нещо важно, което трябва да съобразите. Трябва ви много добра генетика и ембриология в болницата. На много места не могат да правят качествен ПИД, нито се справят добре със замразяване и размразяване. А това е супер важно. Освен да вземеш проба и да я изследваш правилно, да имаш и ембрион, който да преживее изследването.
Еллел, моногенните заболявания, обикновено са наследствени заболявания в семейството (например таласемия, хемофилия, някои форми на рак и други). Понякога е достатъчно само единият родител да носи гените, за да има риск за поколението, друг път се комбинират гени от двамата родители. Обикновено човек разбира, че ги има в рода си, когато някой си изпрати и се разболее тежко... По принцип се откриват с ДНК тест, но мутациите в днк-то са толкова хиляди, че трябва да имаш някаква насока какво да търсиш. Едно от най-честите такива заболявания в България е таласемия, за нея има евтин начин да се провери дали родителите са носители.
Другите хромозомни изследвания са съвсем отделно нещо. Те проверяват дали от всяка хромозома има точния брой. Тук е и хромозомният ПИД, който с право предлагат на много двойки.

# 154
Стеличка, при на ситуацията е такава. От 3 стимулации имаме 6 изследвани ембриона и всички са неуплоидни. Имам и трансфер на 2 нетествани ембриона, завършил с биохимична бременност. Имаме нормален кариотип. Консултирах се с генетик за резултатите от PGT на ембрионите и той препоръча да си направим по-различни генетични изследвания, защото според него може да имаме някакъв генетичен проблем, който да пречи на правилното развитие на ембрионите. Нямаме установени заболявания, поради генетични причини. Сега  сме в дилема дали да ги правим тези изследвания понеже са доста скъпи. Затова попитах как е установен генетичния проблем.

# 155
На колко години сте?
Годините скапват качеството на яйцеклетките, това е една от възможните причини.
Но ако сте под 35 и нямате признаци на намаляващ яйчников резерв, наистина ще е странно каква е причината.
Щом генетиците така са преценили, може би е добре да ги изследвате тези гени. Ако е твърде скъпо в Турция, може в България в Геника да направите изследването или в национална генетична лаборатория. За съжаление ДНК  изследването е доста скъпо навсякъде. Успех.

# 156
Благодаря, Стеличка!
Ханси, проблемът е генетичен при вас със съпруга ти ли? Как го установихте? Само с кариотип или правихте и други генетични изследвания?
Аз имам бременности, който завършват с лош край и години наред се лутахме, имаме много генетични изследвания през годините и тогава не се установяваше никакъв проблем, имали сме много консултации с много генетици. Правихме също и екзомно секвениране с мъжът ми там също нищо. Проблемът го открихме с екзом трио, а след това го потвърдихме и с геном трио. Интересното при нас, е че при екзомното при нас нямаше отконения, а когато се направи трио с днк от плода излезе. Моят съвет към вас е да направите направо някое от тези изследвания или екзомно или геномно секвениране. Лично при нас сме вложили доста пари през годините и не сме открили нищо с единични изследвания.

# 157
Стеличка, при на ситуацията е такава. От 3 стимулации имаме 6 изследвани ембриона и всички са неуплоидни. Имам и трансфер на 2 нетествани ембриона, завършил с биохимична бременност. Имаме нормален кариотип. Консултирах се с генетик за резултатите от PGT на ембрионите и той препоръча да си направим по-различни генетични изследвания, защото според него може да имаме някакъв генетичен проблем, който да пречи на правилното развитие на ембрионите. Нямаме установени заболявания, поради генетични причини. Сега  сме в дилема дали да ги правим тези изследвания понеже са доста скъпи. Затова попитах как е установен генетичния проблем.

Здравейте! Бихте ли споделили кои са тези изследвания, които са ви препоръчали? При нас също има подобен проблем. Ние сме с нормални кариотипи и на консултация в Турция ни казаха да ни пуснат молекулярен кариотип. Не бях чувала за такъв и търсих алтернатива тук, но не намерих. Поисках повече информация какво включва, но не ми казаха и не мога напълно да разбера дали наистина имаме нужда от това, ако ще правим ПИД, или е по-добре някакво друго генетично изследване.

Общи условия

Активация на акаунт