Припокриващи се болнични

• 454
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте, имам казус с припокриващи се болнични и търся съвет от хора, които са били в същата ситуация, както и от хора, които познават законовата страна на нещата.

Имах оплаквания и още от началото се знаеше, че най-вероятно ще съм за прием в болница. Но понеже съм от много малък град, където болница в истинския смисъл няма и не знаех кога ще успея да запиша час за специалист и дали няма първо да назначи някакви изследвания, взех първоначално 5 дни от личния ми лекар, като в тях се включваше и уикенда -  от 17.07.2026 до 21.07.2026 г. включително (петък-вторник). В крайна сметка успях да запиша час за преглед на 20.07. и още същия ден ме приеха в отделението. Когато ме изписваха, ми издадоха нов болничен от 20.07.2026 до 24.07.2026 г. включително. Казах на секретарките, че за понеделник и вторник аз вече имам издаден и се припокриват, но те ми отговориха, че нямало проблем, понеже били с различни диагнози.

Сега обаче дадох болничните на работодател и от счетоводството ги върнаха. Искат преиздаване на втория болничен с дати 22.07. - 24.07. (както и аз мислех, че е правилно). Имате ли представа какво мога да направя, ако от болницата ми откажат да го преиздадат?

# 1
Вашето задължение е било да уведомите за вече издаден болничен лист - направили сте го. Те не са се съобразили и издават нов , който макар да е с друга диагноза се засича с първия лист и НОИ няма да го признае.
Трябва да го върнете в болницата и да го коригират.
Ако откажат да го коригират, ще се изчака първо анулиране на болничния от НОИ и служебното му преиздаване от болнична ЛКК.
За съжаление това ще забави изплащането му и щетата е само за вас.

# 2
Имах такъв случай преди 22 години. Бях в болничен след операция, продължен от ЛКК. Но се наложи втора операция и мисля, че първия го прекъснаха.

# 3
Болничният е издаден напълно правилно. Никакво анулиране или поправяне! Няма как да ви го преиздадат от 22-ри. Тези от счетоводството толкова ли са малоумни? В декларацията за втория болничен да пишат три работни дни!

# 4
Ланарте, Бела, отговорите ви са противоположни и се обърках Sad Може ли да пратите линк към закон/наредба или каквото е там, за да го цитирам или в болницата, или на счетоводството? Вторият болничен още не е подаден към НОИ, така че няма как те да го анулират.

# 5
Кажете на счетоводството за чл. 14, ал. 4 от Наредбата за медицинска експертиза: „Болничен лист за болнично лечение се издава задължително от деня на постъпването, независимо дали преди това осигуреният има издаден друг болничен лист.“

# 6
Кажете на счетоводството за чл. 14, ал. 4 от Наредбата за медицинска експертиза: „Болничен лист за болнично лечение се издава задължително от деня на постъпването, независимо дали преди това осигуреният има издаден друг болничен лист.“

Благодаря ти много!!!

# 7
Няма да споря, но в чл14 не пише задължително издаване от първия ден на болничното лечение, особено ако има издаден вече болничен.
Според мен НОИ ще го засекат веднага и абсолютно няма как да има припокриване на дни. И ще го обжалват. Обжалването отнема време, понякога по 2-3 месеца. Последващото издаване на болничният ще е от ЛКК с коригирана дата.

От моят опит това знам. Ще се радвам авторката да сподели след това какво точно се е случило.

# 8
Благодаря ви за помощта, ще ви държа в течение. Днес ми го изтърсиха почти в края на работния ден, в 17:10. Със сигурност не съм аз човекът, който може да каже на счетоводителката, че тя е в грешка Joy Тийм лийдърката ми и тя не знае какво да правим, утре ще говорим с оперейшънс мениджъра. Отделно и в болницата пробвах да звънна, имат си колцентър, но чух автоматично съобщение, че работното им време е до 16:30. Изобщо много забатачена ситуация.

# 9
Не може да си в болница, а да се водиш в болничен за друго заболяване. Всъщност може, но ако не искаш болничен от болницата.

# 10
  • Майничка
Принципно, най-щадящо би било ЛЛ да анулира болничния с корекция и да издаде нов, с по-кратък срок.
В конкретния случай обаче, най-вероятно и ЛЛ, и болницата вече са изпратили отчетите за юли, така че от счетоводството да си пратят болничните до НОИ, откъдето ще ги върнат за корекция и на база тяхното становище най-вероятно първият от болничните ще бъде коригиран с ЛКК, тъй като сигурно е за домашно лечение.

# 11
  • Варна
Поне няколко пъти са ни носили такива болнични, наскоро пак, в ТРЗ програмата вписваме датите и на двата болнични, подаваме ги и двата към НОИ, като във втория приспадаме дните от първия, до сега нито са ги обжалвали, нито са ги връщали.

# 12
Момичета, сагата приключи. Счетоводителката не била видяла, че вторият болничен е издаден от болнично заведение, а не от лекар ... Без коментар.
Наистина в случая се прилага цитираният от Бела чл. 14, ал. 4 от Наредбата за медицинска експертиза.
Благодаря ви за бързите отговори! Темата може да е полезна и на някой друг. Моля модератор да я заключи.

Общи условия

Активация на акаунт