Опитните цветарки 8

• 38 086
  • 523
  •   1
Отговори
# 375
искам и аз някой ако събира Гинко, Снежната ти ще имаш ли път към парковете?

еми нека някой от биолозите (например ламита  Mr. Green) каже кога се събират семенца и какво трябва да се гледа и ако трябва, специално ще отида да събера семенца и после ще пращам  hahaha пък ако слушате, мога и да ви ги захвана и да ви пратя направо коренчета  Blush Mr. Green

# 376
обещавам никакви пакости да не правя Joy

# 377
Гинкото е реликтен вид у в нашите условия трудно образува семена.  info Иначе в Китай събират семена от него. Да си организираме една екскурзийка  Joy Joy
В Силистра (родом съм от там) има едно, но никога не е цъфтяло (може и мъжко да е не знам  Joy ). Когато отида там ще видя дали има има малки отдолу. Мисля че най-сигурния начин за хващане на това дърво е да се вкорени резник, но не знам дали ще стане.  newsm78

# 378
Аним, восъчето има петънца.
И се е разбрало че иаз трябваше да си направя албум с китките...
ето го:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=107498&photo=1

Гертруда, тук е Рео-то - общо 3 снимки:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=107498&photo=8

Ееех, завода на Флавия го знам, но нямам път натам... newsm78

# 379
И какво излиза? Само аз ли не мога да го накарам това восъче да цъфти?!  #Cussing out Торих, расте като лудо (по трегера в хола ми съм го пуснала), изкарва издънки, ама никакъв цвят не съм видяла за 5 години  Cry.

# 380
schneee, намерих вестника, сега ще препиша най-важното:

" Африканска теменужка

1. Младите растения се засаждат в саксийки с диаметър 7 - 8см. в лека порьозна и хранителна почва, съставена от добре разложен оборски тор, пясък и наситен мъх;
2. Изисква светли, но запазени от пряко слънчево греене места;
3. Най-подходяща температура на въздуха, при която се развиват растенията, е 16 - 18оС;
4.Водата, с която се поливат растенията, трябва да е с температурата на помещението или с 2 - 3о по-висока.

Основни изисквания

Постоянна топлина
През зимата минимална тепература 15оС. Да се избягват студените течения и внезапни температурни промени, както и големите темп. амплитуди.

Внимателно поливане
Почвата трябва да е влажна - изчаква се повърхността да просъхне, преди да се полее отново. Използва се хладка вода, полива се под листата или водата се сипва в подложката.

Подходяща светлина
Идеалното място през зимата е прозорец с източно или западно изложение, а през лятото - с източно. Винаги предпазвайте теменужките от силна слънчева светлина.

Влажност на въздуха
Осигурете висока въздушна влажност, като поставите саксията върху вана с камъчета или я обвиете с влажен торф. Ако растението не е цъфнало, може да се пулверизира с много фин пулверизатор, но не бива да е изложено на пряка слънчева светлина.

Редовно подхранване
Може да се използват течните торове от цветарските магазини.

Екстра съвет

Листата да не се допират до прозореца. Незабавно да се премахват прецъфтелите цветове и повредените листа. Премахват се страничните розетки на по-старите растения, докато се развиват. Растението трябва да е в малка саксия. Когато пресаждането стане наложително, да се използва пластмасова саксия. (Тук искам да вметна, че не съм фен на пластмасовите саксии и си използвам глинени. Обаче, специално при теменужките, за да не им загниват листата обкантвам горната част на саксията с фолио. Да светне малко слънцето и ще ги снимам.)
Може да има няколко причини сентполията да не цъфти. Най-вероятно става въпрос за недостатъчно светлина, особено през зимата. Може въздухът да е сух или студен, или пък твърде често пресаждате, или не отстранявате страничните розетки. Преместването на растението на ново място може да спре цъфтежа му за известно време. Младите растения не цъфтят още на първата година." В-к за Градината, бр.19, 9 - 15 май 2007г.

Погледни също тук и тук

# 381
  • Карлово
Що се мъчим с това гинко, някой беше писал преди време, че си го купил за 5 лв, да си признава кой беше. Иначе в градинката, където водя детето да си играе има, но цвят и семена не съм видяла.
Мимиту, крайно време беше да покажеш и твоите китки Laughing

# 382
мимиту,реото е страхотно,но много сме далече  Tired
а това,на което пише резерватско,знаеш ли как се казва?мисля,че го имам.скоро ми го подариха  newsm78 ще го снимам и ще го пусна
теди,ти ли се интересуваше на фен шуй?(или както се пише)
вярно ли е,че според това учение не е хубаво да има пълзящи цветя в домовете.преди имахме хоя и някой беше казал на майка ми,че хич не е на хубаво и такива цветя носели нещастие.е,занесахме го на село  Close търся инфо да я опровергая и да си го върна.нашето беше много плодовито и само цъфтеше  Laughing

# 383
Що се мъчим с това гинко, някой беше писал преди време, че си го купил за 5 лв, да си признава кой беше. Иначе в градинката, където водя детето да си играе има, но цвят и семена не съм видяла.
Aз бях писала, че си го и показах Laughing Купих го от Флора-та, от щанда на БАН- винаги имат от него Grinning
Но за семената си е интересно; ето копирам от линка дето някой го беше дал преди, как да разпознаем мъжките от женските:
Цитат
Гинкото е двудомно растение, т.е. едни от представителите са женски, а други са мъжки. Мъжките образуват шишарки, които разпръскват спорофили, а женските ovules които след оплождането образуват семена. Семената са 1.5–2 см, чиято външна обвивка е светло жълта и мека и прилича на плод на джанка. Обвивката съдържа маслена киселина butanoic acid, и мирише на гранясало масло. От тук произхожда и името на дървото, което се е известно от 17 век в Китай и Япония и означава «сребърна кайсия», но на японски се произнасяло като ginkyo. Гингото има необичайно висока репродуктивност. Семената узряват много преди настъпването на есента. След отстраняване на обвивката семената се ползват за храна в Китай и Япония. Те са деликатес, поднасят се на сватбени ритуали и се считат за афродизиак. Ето защо повечето дървета, които са женски се стремят да ги запазят, а в САЩ има множество мъжки дървета в парковете, получени чрез клониране.

# 384
мимиту,реото е страхотно,но много сме далече  Tired
а това,на което пише резерватско,знаеш ли как се казва?мисля,че го имам.скоро ми го подариха  newsm78 ще го снимам и ще го пусна
теди,ти ли се интересуваше на фен шуй?(или както се пише)
вярно ли е,че според това учение не е хубаво да има пълзящи цветя в домовете.преди имахме хоя и някой беше казал на майка ми,че хич не е на хубаво и такива цветя носели нещастие.е,занесахме го на село  Close търся инфо да я опровергая и да си го върна.нашето беше много плодовито и само цъфтеше  Laughing

виж сега, нали знаеш че винаги има начин да се измъкнеш, аз например си търся такова да го прикача по някакъв начин към един ръб, който се явява отровна стрела, ръба на комина, не е хубаво да има висящи и пълзящи надолу растения, но аз ще си го увивам нагоре и няма грижи Peace

# 385
мерси много теди  Laughing ще я замотам,ако не в другия ми дом(въпреки,че вече е преселено с цветя)

# 386
имай предвид че растението символизира растеж, оттам нататък логикта следва че ако е висящо или пълзящо надолу, няма да се отрази добре на жилището, докато при водата е обратно Peace

# 387
Аз знам че ако сам насочваш растежа на увивните растения няма да ти донесат нещастие за дома. Друго е ако ги оставиш на произвола на съдбата. Също така е на късмет вкъщи да се отглежда бръшлян, а той също е увивно растение.  Peace
Затова ако ви харесва някое цвете не се чудете дали да си го вземете или не щом го обичате и се грижите за него няма как да ви донесе беди.  Hug

# 388
Лелееееее, добре,че не съм суеверна....Пуснах лозата да пълзи...надолу и нямам намерение да я вързвам нагоре...

Имам един бръшлян, откраднах си го вчера, имам и още нещо взето от училището дето бях за изборите,ама ако се сетя за тях да питам нещо - по-късно ще да е!

# 389
аз не вярвам на такива суеверия  Naughty но майка ми
погледнато реално и петуниите,и сакъзчето и всичко балконско виси на долууу.миналото лято едно мушкато беше с беше с дължина около 50-60см и си го гледаше.няма да и казвам,да не вземе да го хвърли
най-вероятно,ще си взема восъчето,като ходя на село
от много време имам стайна лоза,но ми стой в една чашка.още не е пуснала коренчета  newsm78 чудя се,дали да не я бодна и отгоре да сложа буркан

Общи условия

Активация на акаунт