Продажба на апартамент без брокер

• 282
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,

Наскоро започнах да продавам апартамент 51 м2 в София. Продавам имота самостоятелно, като собственик. Последните няколко дни бях залята от обаждания и срещи с брокери, които искат да продават от мое име, въпреки че съм написала в обявата, че имотът се продава самостоятелно от собственика и няма да бъде начислявана никаква комисионна от брокер. Обаждат ми се по всяко време дори и в неудобни часове, въпреки, че в текста на обявата пише изрично времевия диапазон за обаждания и огледи, но явно никой не чете тези неща Sad

Не ми се струва правилно при настоящите цени на имотите клиентът да бъде принуден да плаща двойно. Първо 3.6% брокера да ми намери имот и след това с още 3.6% за това, че брокерът е сключил договор с продавача и е вдигнал цената на имота.

Разбирам, че това дава известна сигурност на купувача, че документите ще бъдат проверени от адвокатите в агенцията. Но тази цена ми се вижда силно завишена. Винаги може купувачът и продавачът да се срещнат с независими имотни адвокати и дори нотариуси и да получат много по-адекватна проверка за частица от тази цена, която агенцията взима.

От моя гледна точка, като продавач не ми е нужно да продавам чрез брокер, защото знам откъде се изваждат всички нужни документи за нотариалната сделка. Имотът ми е качен в сайтове за имоти и дори е промотиран. Освен това съм готова да представя всички нужни документи за сделката, както и допълнителни документи, ако са необходими за проверка.

Направих една бърза справка в най-големия сайт за имоти в страната, конкретно за ж.к. „Люлин“. От 1600 имота около 400 бяха дублирани между различните брокери, а само 20 имота се продават директно от собственици. Това ми се струва, като някаква неравна битка между Давид и Голиат.

Продавали ли сте имот сами? Как сте се справяли с големият наплив от агенции?
Струва ли ви се редно купувачът да плаща толкова много за посредник?

Последна редакция: чт, 13 авг 2026, 13:11 от luz4

# 1
Да, продавах апартаменти без брокер/2 броя/ и то не в града, в който в момента живея. Организирах си огледите през две седмици. И в двата случаи хората, които закупиха жилищата имаха свои адвокати/ разбирам ги/. За мен нямаше никакъв проблем освен да"отвори-затвори вратата" и да отговоря на въпроси. За документите, необходими за нотариус - бях ги приготвила предварително. То щото голяма философия да прочетеш в интернет какво ти е нужно за изповядване на сделка.
За агенциите - в 80% абсолютно ненужен посредник. Но и те душа хранят и вече са като паяжина - обхванали са почти всички продажби. Ето и Вие сте установили, че от 1200 имота едва мижави 20 се продават от собственици. Що се касае за Вашия случай ясно заявявате, че цената е ТАЗИ и брокерската агенция, ако евентуално решите да ползвате, да не се надява на двойна комисионна.

# 2
Продадох вила без брокер, купих си парцел, без брокер. Никаква драма и двата пъти, освен едни спестени пари.
На мен по принцип брокер не ми трябва и не я разбирам тази професия каква и е идеята, освен ако не можеш сам да организираш огледите. Ама то и приятел може да помолиш.

# 3
И съм продавала и съм купувала без брокер. Хората ги е страх да купуват и продават сами, защото си мислят, че брокерите им предоставят някаква защита от измами, което хич не е така, и втората причина е невежество Simple Smile
Ползвала съм брокер, за имот, който отдавах под наем - да организира огледи и да намери хора, т.к. аз бях на работа и нямах това време и нерви да се занимвам с огледи, удобни часове и т.н., но така или иначе не ми свърши работа и сама си намерих наемател..

# 4
Аз съм продавала без брокер. Проблемът е, че купувачите не четат обявите, а се обръщат към брокери, които дори не са юристи. В моя случай купувачите платиха на брокер и им стана много неприятно като им посочих моята обява. За мен ползването на адвокат при покупка на имот, а дори и на архитект/инженер е задължително. Тяхното възнаграждение е по-малко от това на брокера, който обикновено няма нужната компетентност.

# 5
  • Бургас
............., а се обръщат към брокери, които дори не са юристи. ...................

Това, ДОРИ не са юристи е великолепно.  Брокерите ( в 99.9%) не са юристи. Точка!!
А, Вашият случай е висш пилотаж, като за учебник.
Значи, Вие сама пускате безплатна обява, брокерът я намира, купувачите плащат хиляди, за стигнат до Вас, а накрая Вие им показвате оригиналната обява.

# 6
Забравих да добавя, че някои от брокерите ми предлагаха продажна цена с 15-20% под минималната пазарната в момента с цел реализиране на бърза сделка. Явно целта им е да продават имоти на килограм. А да не говорим за цените им за незабавна продажба до 2-3 седмици или недай Боже изкупуване на имота от инвестиционен брокер Grinning

# 7
Продавате го както сте решила и точка.
Никой не може да Ви принуди да правите нещо различно.
Не разбирам каква е целта на писанието Ви 🫠

# 8
Исках да разбера дали има и други хора, които да са минали  през това, което минавам аз в момента. Радвам се, че споделихте опит. 

Иначе относно последното, което писах брокери се опитват да подбият цената на продавача, за да може да продаде имота му по-бързо и да печелят от голям брой реализирани продажби за кратко време, вместо от по - скъпи имоти, които залежават по 3-4 месеца.

# 9
  • Melmak
Има и свестни брокери, но са малко. На мен също не ми харесва простотията и наглостта, липсата на регулация на брокерската професия. Също така не се доверявам на кой да е адвокат (много агенции нямат такъв и лъжат, че проверяват имотите). Имам си мой адвокат, който работи в мой интерес, защото аз му плащам.
В един случай съм продавала без брокер - на наемодател. Нямаше никаква нужда да ползваме брокер, а само адвокат и нотариус.

За покупка ползвам брокер, защото не искам да ме нападат други брокери. Нямам сила да се разправям, а и има много фалшиви обяви, които просто целят набиране на клиенти. Нямам желание личния ми телефон да попадне в нечия база данни и да ми звънят по нощите.

# 10
И продавам и купувам без брокери.
Купете си предплатен номер и блокирайте натрапниците. Оставете го на вибрация и връщайте когато имате време.
Ползвайте фейсбус групи.
Организирайте огледите само събота и неделя пред 30-40 минути.
Брокерите са се "настървили", защото на хората не им се дават толкова високи комисионни и не искат да ги ползват.

А и може да им възразите, че не е законно да ви безпокоят след като е посочено , че не работите с брокери:

"В обявата ми изрично е посочено, че не желая контакт с брокери. С това обаждане вие нарушавате Закона за защита на потребителите (за агресивни търговски практики) и GDPR, тъй като ползвате личните ми данни за директен маркетинг без съгласие. Моля незабавно да изтриете номера ми от базата си данни, в противен случай ще подам жалба към КЗП и Комисията за защита на личните данни.
„Ако имате реален клиент, дайте му моя номер – той като физическо лице има право да ми звънне. Вие, като юридическо лице, нямате право да ми предлагате посреднически услуги, след като изрично съм отказал. Настоящото ви обаждане е непоискано търговско съобщение, което е незаконно по ЗЗП. Записвам името на агенцията ви и при следващо позвъняване подавам официален сигнал.“

Аз използвам горното и при обаждане от банки и всякви маркетинг активности. Не се обаждат повече. Някои и твърдят, че не съм ги разбрала правилно. Blush

Последна редакция: чт, 13 авг 2026, 19:40 от Фрау К

Общи условия

Активация на акаунт