Наскоро започнах да продавам апартамент 51 м2 в София. Продавам имота самостоятелно, като собственик. Последните няколко дни бях залята от обаждания и срещи с брокери, които искат да продават от мое име, въпреки че съм написала в обявата, че имотът се продава самостоятелно от собственика и няма да бъде начислявана никаква комисионна от брокер. Обаждат ми се по всяко време дори и в неудобни часове, въпреки, че в текста на обявата пише изрично времевия диапазон за обаждания и огледи, но явно никой не чете тези неща

Не ми се струва правилно при настоящите цени на имотите клиентът да бъде принуден да плаща двойно. Първо 3.6% брокера да ми намери имот и след това с още 3.6% за това, че брокерът е сключил договор с продавача и е вдигнал цената на имота.
Разбирам, че това дава известна сигурност на купувача, че документите ще бъдат проверени от адвокатите в агенцията. Но тази цена ми се вижда силно завишена. Винаги може купувачът и продавачът да се срещнат с независими имотни адвокати и дори нотариуси и да получат много по-адекватна проверка за частица от тази цена, която агенцията взима.
От моя гледна точка, като продавач не ми е нужно да продавам чрез брокер, защото знам откъде се изваждат всички нужни документи за нотариалната сделка. Имотът ми е качен в сайтове за имоти и дори е промотиран. Освен това съм готова да представя всички нужни документи за сделката, както и допълнителни документи, ако са необходими за проверка.
Направих една бърза справка в най-големия сайт за имоти в страната, конкретно за ж.к. „Люлин“. От 1600 имота около 400 бяха дублирани между различните брокери, а само 20 имота се продават директно от собственици. Това ми се струва, като някаква неравна битка между Давид и Голиат.
Продавали ли сте имот сами? Как сте се справяли с големият наплив от агенции?
Струва ли ви се редно купувачът да плаща толкова много за посредник?