Студенти в Нидерландия - 29

• 17 117
  • 383
  •   3
Отговори
# 330
  • София-Младост
Аз все още не знам как се чувствам, както каза дъщеря ми за първи път от 28 години си без деца вкъщи...Но се приспособявам и се радвам на дребните неща. Мен повече ме притеснява все още финансовата страна на обучението му, но за момента се справям.
Той...той е там с тримата си приятели от училище, така че адаптацията му от тази гледна точка  е успешна. Живеят заедно на квартира, плюс още  едно момче техен приятел от друг град.
Моят като цяло винаги е бил много общителен. И там смятам, че се оправя, вчера даже  е ходил да го тестват да дарява кръв. Е става му мъчно, щом ми се обажда на живо да ме чуе...има вечери в които му домъчнява, но казва че успява да се разсее. А и е едва от месец там. Не му харесват особено партитата, на които са ходили, но това да му е проблема. И в момента го мъчи математиката, но казва че и с това ще се пребори.
Малко ми е странно обучението, ние навремето ходихме всеки ден на лекции, а те имат 2-3 пъти в седмицата и сякаш се залага на самообучението повече.
Чета че вече имате билети за ваканцията им...не знам как да го организираме, ако се случи да остане на поправителен по МАТ, последната дата е 18-ти, значи най-рано на 20.12. може да лети насам...цените от сега за тогава са високи. Може да остане целия януари вкъщи, защото има някакви онлайн лекции...но пък ако си намерил работа, щял да се върне по-рано...сто неизвестни. Остава варианта да се купуват два отделни билета, пак скъпо...
И така, след месец има РД, но ще говоря с другите момчета за торта и нещо по така, още го обмислям Simple Smile

marusj аз също не се чувам с моя син всеки ден, нито с дъщеря ми...и не изпитвам вина от това. Това са големи хора, приеми че синът ти е в друг етап на живота, в който трябва сам да преодолее препятствията.
Аз съм казала съм, че съм до тях и винаги ще ги подкрепям, но не смятам да се натрапвам прекалено. Simple Smile

# 331
Maybe, моят син е в този университет, само че Civil Engineering (трета година). Аз съм ходила два пъти при него и мога да кажа, че градът е сравнително малък и спокоен, университетът - също. Според моя син плюсовете са именно това - спокойствието (но това си зависи от съответното дете), жилищният въпрос е сравнително лесно решен, защото има общежитие и може да стои в него през целия курс на обучение. Има българи в различни специалности (университетът по принцип е разположен в този град и в съседния Влисинген). Който има желание, си намира и почасова работа. За самото обучение - прави ми впечатление, че доста се работи по проекти в екип, или самостоятелно, имат и лекции, но не мога да кажа, че са особено натоварени (но това си е моя преценка). През третата година имат обмен в друг университет един семестър и стаж в другия семестър.  По принцип имат дни на отворените врати и може да отидете на място да разгледате, мисля че това е добра възможност за ориентация.
На разположение съм за информация, ако имаш нужда.
Ох, jabanka  много  благодаря за инфото, много ме успокои .... за сега няма да те тормозя ..като наближи момента  и ако го приемат Heartpulse  Да, така както си го описала е точно като за него ... не обича големи градове и е лежерен ..така, че това че не е  много натоварено е точно като за него . Благодаря отново,  ще те притеснявам  на по-късен етап, ако е удобно ! Успешна година на твоето момче ! Flowers SunflowerHeart Eyes

# 332
  • София
За финансовата страна - щом има готовност да започне работа студентът, ще се справите. Моята в момента сама си плаща квартира, храна, лични разходи, самолетни билети и даже спестява за магистратура Blush

# 333
Някой да е ползвал агенция за наемане на апартамент в Амстрдам или Хага?
От два дни младежът ме врънка да питам в bg.mamma Simple Smile

От фирмата са им препоръчали една, но нещо не бил сигурен, че ще успее с тях.

# 334
Не сме и за съжаление не мога да помогна.
Големият ми син е живял точно в тези два града и квартирите винаги са намирани през приятели.

# 335
  • София
И моята се оправя сама финансово, сама и с Дуо. Аз купувам само самолетните билети.
До сега работеше (две години вече) в музей, но приключва там. Ще започне стаж със символичното 500 евро на месец, а часовете са 32 седмично. Отделно уни, но там е само 6 часа седмично заета като лекции+ домашни поне още 6 часа време. Та си става плътно фул тайм и отгоре.
Леко е притеснена сега финансово и от неизвестните, но ще помагаме с по нещо и ние.
През тази 4-та (удължена) година на 3 годишен бакалавър ще си изгърми Дуо субсидиите, които иначе би следвало да ползва за периода на магистратура.
Та сложно, но поне от тази година има помощ за наема, което са си 400 евро. Голямо облекчение е.
За стажа. Тя няма изискване за задължителен стаж, но реши, че трябва да направи такъв, защото като гледаше обяви за работа стигна до извода, че за фул тайм позиция някъде, дори джуниър да е, никой няма да я вземе без стаж в съответната област. С две години хост в музей няма да стане. Единствено в друг музей биха я взели веднага, но пък в по-сериозните такива институции, където да може да расте в кариерата 😂, искат Dutch.
Езикът си е голяма спънка при много от възможностите за работа. Ще видим до къде ще го добута. Нали се зае да го учи...

# 336
Peruanka, може ли да обясниш какво означава това:
" През тази 4-та (удължена) година на 3 годишен бакалавър ще си изгърми Дуо субсидиите, които иначе би следвало да ползва за периода на магистратура."

# 337
Тя ще се включи с обясние, но общо казано - субсидиите за бакалавър+магистър имат общ срок за ползване. Всяко удължаване на едното, автоматично реже от второто.
При нас се получи същото и спирахме Дуото за определен срок (това вккючва и заема за таксата).
Иначе си удължи и магистъра, макар да защити тезата ида има оценка. Упорито продължава с холандския и вече гледа за работа по специалността. Голямата й страст се оказа лингвистиката и проучва дали не може да закачи 2ра магастратура по нея.

# 338
Здравейте, ДУО изплаща точно 48 транша,независимо колко години учи студента.

# 339
Извинявайте, момичета , но явно не съм в час.
Моят син работи и взима субсидии за това, че е работещ студент.
За тях ли коментирате, че са 48 транша?

# 340
Да,помощта за работещите студенти

# 341
  • София
Периодът на субсидиите от DUO е ограничен и е съобразен с времетраенето на бакалавъра + магистратура. 48 транша е за 3 годишен бакалавър + 1 годишен мастър. Заем с лихва може и по-дълго. Ако магистърът е 2 години програма, става 3+2.
Така, че не е непременно 48 транша.

Ако удължиш 3 годишен бакалавър с една година и ползваш субсидиите, това значи, че за магистратурата вече няма да можеш да ги получаваш- basic grant и additional grant специално.

Има го подробно на сайта на Duo
Ако питате AI, ще ви обясни всичко, за тези, които се затрудняват да четат на английски от сайта на DUO.

# 342
  • София
Ето линк да видите продължителността за отпускане на субсидии от DUO при различните комбинации бакалавър и магистър:
https://duo.nl/particulier/opleiding-stoppen-of-wijzigen/een-mas … jsp#hoelang-recht

# 343
Много ви благодаря.
По този начин не може да се протака обучението до безкрай с идеята" ще си поработвам по 35 часа и ще си имам и субсидия".

# 344
  • Cobrs
По въпроса за адаптацията, учудващо при дъщеря ми най-трудна беше втората година.Може би защото се комбинираха здравословни проблеми с тежка програма и раздяла с гаджето. Много се колебаеше дали да не се прибере в България, но приятелите й също учат в чужбина и щеше да се чувства много самотна тук. Сега отново - първа година магистър, я гони носталгията. Много й е трудна магистратурата, висока летва е. Живее в Ротердам, а състудентите й от Делфт са разпръснати в Хага, Делфт, Лайдън и Ротердам и рядко се събират. Самотно й е, но няма какво да се направи. Много се надявам да преодолее трудностите и да си намери близки хора. Мисълта ми е, че не им е лесно на децата ни, живеят в едни много различни времена от нашите, в глобален свят с много възможности и малко близки хора. Да са ни живи и здрави!

Общи условия

Активация на акаунт