Съпруг с наднормено тегло.

• 4 719
  • 169
  •   13
Отговори
# 30
Имам го един такъв толуп близък роднина, нищо не помага. Няма ли воля, тъпченето е до откат. Подигравки, обиди, заплахи за здравето му, нищо не помага. Самоубиват се бавно с храна, същото е като с наркотиците и алкохола. Вероятно става въпрос за инсулинова резистентност, от там този постоянен глад, но пак е нужна воля да си наложи диета, нещо което като го няма всичко друго е безполезно

# 31
Да, както се и отбеляза зависи и височината. 140 кг (може и 150 да е) е едно на ръст 1,80, на 1,90 и 2м мъж.
Впрочем, въпрос към авторката - случвало ли се е да не усети и да изяде храната И на децата? Или нещо купено за тях да го е мушнал преди те да са стигнали до него? И какво му е ежедневието всъщност-има ли някакво движение или е от дивана - в колата, на стола в офиса, после пак в колата и на дивана обратно?

# 32
Това е ясно ЧС. Просто това изказване, че е голям здрав мъж, видиш ли 100 кила, и за него основание и
оправдание да яде големи количества.
Често се корени там, някъде в семейството, където баба ти ти тика мекици всеки ден и всички се радват да ядеш кебапчета и кюфтета, а дебелите розови бузи са символ на добро здраве.

# 33
Имам го един такъв толуп близък роднина, нищо не помага. Няма ли воля, тъпченето е до откат. Подигравки, обиди, заплахи за здравето му, нищо не помага. Самоубиват се бавно с храна, същото е като с наркотиците и алкохола. Вероятно става въпрос за инсулинова резистентност, от там този постоянен глад, но пак е нужна воля да си наложи диета, нещо което като го няма всичко друго е безполезно

Абе това са хора, които не се обичат и не се уважават.

# 34
Ааа и още нещо. Няма как да знаем дали наистина не е в депресия. Депресията има много лица.

# 35
  • Sofia
Кажи дали хърка, та да ти кажа какво да направиш. Шест месеца мъжът ми ходи по лекари и в ендокринология лежа за изследвания и никой не регистрира проблема. Искаха да му дават оземпик и това го уплаши.
Откакто получи точна диагноза е свалил 20 кг за половин година  и със съвсем умерен хранителен режим.
Моят хърка,  също качи кг, интересувам се.

# 36
С обиди разбира се не става и няма нужда, но трябва ТОЙ да осъзнае проблема.

Убива се бавно, за какво ги е искал тези деца? Приятел на мъжа ми преди 2 месеца почина от инфаркт на 42г., не се знаят подробности, но беше с изключително наднормено тегло.

Също така ако осъзнае проблема и прави опити, и не е перфектен - това е едно. Ако му е все тая за съжаление авторката нищо не може да направи, освен да се разведе. И пак ще трябва да се занимава с него заради децата.

# 37
Абе не съм чула да наречеш някого свиня и той да се мотивира.
Това само свръх прости хора го правят.
Все едно да наречеш сакат човек - сакатко.
Или да се подиграеш на аутист.
Ниско ниво.

Но той трябва да си стигне до момента да поиска промяна.
Авторката може да говори, да обяснява.
И е в правото си да и писне и да си тръгне.

# 38
Имах един приятел, той така се нахвърляше на храната като невидял и обясненията в началото бяха: ами аз едър мъж, като големите американски коли харча повече. После се мина на тезата: явно ми е увреден даден център в мозъка, който праща сигнали към стомаха, че е сит.
Но при него беше на епизоди неконтролируемото лапане - примерно някаква храна, която му харесва, а по-рядко купуваме, или точно в този момент му се яде течен шоколад и изяжда цяла бака. Също комбинираше невероятни храни - прясно мляко, и след това от онази пушената херинга на кръчетата. Там беше психологически проблемът. Още от ранно детство насаден комплекс за бедност, който няма избиване и се компенсира с храна.

# 39
  • Шоплука
Тук за съжаление само развод. Може и това да го отрезви и да се подложи на терапия. Мъжете мразят терапиите, изровят в тях всичките им слабости и комплекси, а мъжете мразят това. Искат все да минават за голямата работа.
И всичките им стари, мръсни тайни.
А тук имаме човек, който го мъчи някакъв голям проблем. Но той го крие и не говори за това, а мъката туши с ядене.
Как е със секса? Вероятно и секс не правите отдавна, при такива кг. Вероятно и тук е разковничето на вашият проблем.
При мъжете или е секс или е пари. Това са двата основни вертикала, които са основата на всеки мъж.
Ако сексуално и финансово сте зле - яденето е единствената утеха.
Хората чисто психологически ядат по две главни направления
- страх от бедност и мизерия
- мания за власт над другите

Пък глупостта на колежката ти за фитнеса няма да я коментирам. По-добре да ходи на фитнес и да ми изневерява, от това да ме остави вдовица с две деца. Трима познавам, които така хвърлиха топа на 38 год.
Свръхнаднорменото тегло е бавна и сигурна смърт.

# 40
Нищо няма да има ефект, ако засегнатият сам не осъзнае, че има проблем, и сам не пожелае да направи промяна. Реално, жената и не лекар не може да го заведе насила - дори да запише час, той може просто да не пожелае да отиде. Не е дете, да го завлече насила.

Подобни мъжаги се задействат само като им се случи стряскащ здравословен проблем - силен пристъп на задух, почти до задушаване, припадък, болки в краката, нараняване, което не може да зарастне и се инфектира. На такива дори проблеми със стомаха не им влияят - киселините, рефлукса и тежестта в корема си ги приемат като част от нещата... Имахме в близкото обкръжение такъв човек. Тъпченето е грозна гледка. Жена му първо се отдели в друга стая, а после направо го напусна - не можеше да се изкъпе като хората по сгъвките, започна да мирише ужасно - и от занемарената хигиена, и от затлъстяването. Излиза от банята, и мирише... Ужасно неприятно. (Били сме заедно на море, оттам знам Rolling Eyes ). Усети се, след като се е задавил с храна - едва не се е задушил, двама негови колеги едва са го спасили. Отиде на лекар, оказа се пълен пакет - високо кръвно, диабет, силно омазнен черен дроб, камъни в жлъчката, кисти в бъбреците. С лекарства, диета и спорт успя да свали около 40 кг, и това подобри до известна степен качеството му на живот, но не върна семейството му и пропуснатите щастливи моменти заедно.

Освен да се опитате да наблегнете точно на това - на моментите, които пропуска. Да кара колело с децата, да се спусне с тях по ролба, да играе с тях федербал и плажен волейбол, да ги научи да плуват. Звучи наивно, но знае ли човек какво може да подейства.  Обиди и скандали със сигурност обаче няма да помогнат.

# 41
Да, не реши ли сам, няма да се оправи колкото и да му се говори от сутрин до вечер.

# 42
Кажи дали хърка, та да ти кажа какво да направиш. Шест месеца мъжът ми ходи по лекари и в ендокринология лежа за изследвания и никой не регистрира проблема. Искаха да му дават оземпик и това го уплаши.
Откакто получи точна диагноза е свалил 20 кг за половин година  и със съвсем умерен хранителен режим.
Моят хърка,  също качи кг, интересувам се.

Скрит текст:
Нека да си направи  изследване за  сънна апнея.  Много е лесно, с апаратче регистрират броя на спиранията на дишането по време на сън. Може и в домашни условия да се направи. Ако си от София, препоръчам д-р Петър Калайджиев, сомнолог кардиолог от ИСУЛ.

https://bestcpap.net/blog/kakvo-predstavlyava-sannata-apneya-i-k … AYASAAEgKoYPD_BwE

Последна редакция: пт, 14 авг 2026, 13:07 от Iris04

# 43
Човекът има нужда от добър психиатър и ендокринолог и адекватно поведение на съпругата си.

Никакви обиди, критики, подигравки и ултиматуми не са помощ, а са закопаване.

Явно се защитава от нещо, което не ни е известно. Чуждата душа за нас е тъмница.

Препоръка към съпругата: гответе вкусно и нискокалорично и сервирайте красиво и най-важното - така, че да изглежда много и обилно!!!!!
Едно и също количество храна, подредено и аранжирано различно, дава оптически различни представи.
Нещо за гризкане да има винаги( шайби тиквички, мариновани чушки, изсушени домати, красиво нарязани морковчета, сирена и пр. и пр. за да не посяга към пакетирани шарени.

Знам, че това е трудно, изисква усилия, време, въображение и работа и върху себе си. За жената говоря.

Никакви ултиматуми, криви погледи и коментари за поръчано от него нещо. Така го правите по-сам и по-нападнат и нуждаещ се от защита.
Ако близък му прави намеци или директни обиди и коментари, веднага спокойно защитете честта и достойнството на съпруга си ( дори близкият да е прав в твърденията си).

Имате нужда от жив и здрав съпруг.
Направете поне, каквото зависи от Вас.
Човекът е в тежко състояние и се защитава от нещо. После е влязъл в омагьосан кръг.

Измисляйте му задачи - помолете го за помощ, после му благодарете. Споменете между другото и пред близки, как прекрасно се е справил и е незаменим в това и това

# 44
Еее, Чъби, недей така.
Трябва да му даде шанс. И време разбира се. Ако и след това няма промяна си заслужава да го зареже.
Трябва сериозен разговор. Да му каже, че тя повече не може да живее така.
И да си каже той иска ли и може ли да направи опит да си оправи здравето.
Трябва ендокринолог, ако трябва и психолог. То и даже е задължително.
Ако откаже, да се оправя сам оттук насетне.
Тя дори и здравословно да сготви едни кюфтета или омлет, ако той изяда петорно количество, какъв е смисъла от хубавото готвене.

Общи условия

Активация на акаунт