Евровизия (тема 38) - Burgas 2027

• 6 923
  • 265
  •   15
Отговори
# 225
На мен ми е интересно какви нови полети ще организират, кога ще ги обявят и какви ще са цените. Летището имало капацитет да обслужва 21 полета на час и 50000 човека на ден. Да видим!

Това не може да е вярно - 21 полета на час изискват доста писти, наземен персонал за обслужване и сериозен РВД екип и кула с сериозно оборудване , на седмица може би ?

За сравнение - летище София в момента обслужва до 22 полета на час с напълно натоварени два терминала / писти нужния брой за рулиране , пътнически ръкави, наземен екип за обслужване на самолетите и пистите - нали такова нещо изисква време за създаване и дългосрочна визия за използване след това - не може да ги събереш построиш за 6-7 месеца ей така, после какво ще ги правиш ?

Това са обявили, че им е капацитетът вече максимум, не че го изпълняват. Тоест на теория. 🤣

# 226
Аз си живея със спомените от края на миналия век че Бургас е около 500 х.души.

Тези спомени са откъснати от реалността.
https://en.wikipedia.org/wiki/Burgas#Population

# 227
На мен ми е интересно какви нови полети ще организират, кога ще ги обявят и какви ще са цените. Летището имало капацитет да обслужва 21 полета на час и 50000 човека на ден. Да видим!

Това не може да е вярно - 21 полета на час изискват доста писти, наземен персонал за обслужване и сериозен РВД екип и кула с сериозно оборудване , на седмица може би ?

За сравнение - летище София в момента обслужва до 22 полета на час с напълно натоварени два терминала / писти нужния брой за рулиране , пътнически ръкави, наземен екип за обслужване на самолетите и пистите - нали такова нещо изисква време за създаване и дългосрочна визия за използване след това - не може да ги събереш построиш за 6-7 месеца ей така, после какво ще ги правиш ?

Това са обявили, че им е капацитетът вече максимум, не че го изпълняват. Тоест на теория. 🤣

Освен да има останало нещо от соца като буфер за друго не се сещам   лично аз съм доста разочарована че не успяха да подкарат катамарана до Инстабул тази година и прекратиха проекта. Бая се бяхме навили да се повозим . Има си явно желание за развитие и идеи общината но реализацията трудно се случва. Дано и това да не е така сега. Иначе за критериите трябва всичко да се сподели от БНТ - иначе ще има подозрения за задкулисни истории.

# 228
А, някой има ли впечатления от залата в Бургас, особено като по- голям концерт? Според мен Евровизия е много специфично събитие заради светлинните и дигитални ефекти, и би трябвало капацитета на залата в това отношение и като акустика да са водещ критерий...(Освен ако на Мартин Грийн не му се пече много на Слънчака Stuck Out Tongue Winking Eye)

Тя е съвсем нова между едни блокове на изхода към магистралата. Не знам дали нещо е правено в нея.

Има една приказка всяко чудо за три дни - и с това така ще стане. Дали някой е гледал статистика за Джирото - как е pump-нало  туризма тази година ?
Чак толкова съвсем нова не е залата. Имаше турнир от ВНЛ миналата година. Виждала съм я отвътре. Има си вид на недовършена, освен това е малка за мащабите на Евровизия.

# 229
Аз си живея със спомените от края на миналия век че Бургас е около 500 х.души.

Тези спомени са откъснати от реалността.
https://en.wikipedia.org/wiki/Burgas#Population

Ехааа , добре явно тогава проблемът е че центъра се е обезлюдил. Уж всичко е подменено тротоари и ВиК инфраструктура пък хората ми се виждат рязко намалели. Стоят празни апартаменти където преди живееха по 1-2 поколения, къщи също. Може пък по комплексите да е по добре - там идея си нямам какво е положението

# 230
Цифрите говорят сами ,няма какво да се обиждат на градче ,всичко е относително в тоя живот.

https://x.com/vodimtenigranku/status/2088328362062213455

pgineva ,докато не се разпръсне сянката на явната несправедливост и не стане ясно кой, защо,по каква причина и как точно Бургас надделя над София ще е така .

Аз снощи бях тръгнала да пиша същия аргумент, че всъщност Бургас е най-малкият град, в който се е провела Евровизия от 1993 година насам. От тогава много вода е изтекла, конкурсът се е променил СТРАШНО много, мащабът също.

Аз съм с впечатлението, че хората, които следим конкурса от години и сме наясно какво ни предстои, сме разочаровани и може би леко притеснени, че това ще се случи в Бургас.
Ще се справят ли - разбира се, няма къде да ходят.
София беше ли по-подходящият избор - със сигурност.
Има ли яснота за планът на Бургас - никаква, само общи приказки. От медийните изяви на кметовете/общините, аз съм с впечатлението, че Бургас не е подготвен. Има много по-подробна информация за плана на София.
Употреби ли се това политически -  на 1000%, благодарение, на "категоричната експертна комплексна оценка на международните одитори" и политическите нападки към кмета след това.
Помогна ли всичко това с доверието - не. Ето вече четвърти ден дъвчем едно и също, вместо да започнем да живеем с решението.

Грозни са ми нападките към всички, които не намираме Бургас за по-добрия избор - аз се опитвам да не коментирам темата и да я насоча в друга посока, защото наистина няма смисъл. Не ми харесва, че ни обвиняват в некомпетентност, "чул-недочул", заклеймяват ни, че всички сме софиянци (не всички са) и се имаме за голямата работа... ами не. Евровизия е огромно космополитно събитие с много специфична и капризна публика и аз съм с резерви за 2027 Бургас. Това няма нищо общо със самият град, а с провеждането на точно това събитие точно там.

Няма да лъжа, любопитно ми е дали ще почнат да се веят флагове на дъгата по южното черноморие и как това ще се развие Trollface

Хайде стига сме сравнявали зали/летища/леглова база, защото Евровизия е МНОГО МНОГО МНОГО повече от това.

# 231
Ако питате децата ми, които са стъпвали един път в Бургас, 2 в София и един във Варна, къде трябва да се проведе конкурса, ще кажат Бургас.
То ако питате децата какво предпочитат пред шоколад, диня и пиле, ще кажат шоколад. Та не разбирам какъв аргумент е това.

# 232
Alucard, аргумент на независими експерти, що за въпрос. Не виждам причина тяхното мнение да не се чуе точно толкова ясно както на всеки писал в тази тема.
Иначе знам, че си има комисия която решава тези неща.

Доста подценяваш децата, че не могат да оценят хубава храна.

Последна редакция: нд, 16 авг 2026, 10:04 от Шанта

# 233
  • София

(рубр.на 24 часа онлайн)

# 234
Видео от скорошното участие на Дара в Белгия

Прави ми впечатление, че в Амстердам, в Белгия, а преди това в Гърция и Сърбия, все е с различни танцьори. Странно ми е, че Дара не е с българския си екип (за Стокхолм е разбираемо, че си беше с нейните хора).

Всъщност попаднах на това, докато търсех видео от изпълнението ѝ снощи във Варна, но намерих само видеорепортаж на БТА за награждаването ѝ като почтен гражданин на Варна (БТА не се ли води някакъв официален източник? защо е толкова лошо качеството?!). Харесва ми, че е последователна и използва платформата, която ѝ е дадена, за да говори за българските артисти и културата Simple Smile

По отношение на Евровизия Азия, Монголия също е потвърдила участие. Това ще е интересно..

А Aina Abdul ще представя Малайзия. Много е екстравагантна - всъщност съм изненадана от визията на всички претенденти. Мислех, че са много консервативни там.

Последна редакция: нд, 16 авг 2026, 12:02 от Aether-

# 235
След абсолютно спекулативния пост на Дачков, масово се поде тезата, че София не е била избрана, защото нещо не ѝ достига или защото кметът и екипа са некооперативни или са били неподготвени. Това са пълни инсинуации и не почиват на никакви факти. Никое от официалните изказвания дори не подсказва, че е имало проблем с кандидатурата на София. Напротив, всички се опитват да оправдаят неочаквания избор на Бургас с някакви мъгляви абсолютно субективни преимущества.
Чета и призиви Терзиев да си бил покажел проекта и защо криел. Ясно беше обяснено от самия него, че нямат право да разкриват бидовете и по тази причина и той дори не е виждал този на Бургас. Много ясно, че ще иска да разбере с какво Бургас са спечелили и какви са били критериите. Много хора искаме да разберем. Чудя се на някои какво им пречи това. Аз лично ще съм напълно ОК, ако разкрият критериите и обективно Бургас са били по-добри. Но те не искат да мъцнат нищо. Защо ли? Ако причината беше някоя от тези, които се въртят в пространството, щеше да е много лесно да го кажат.

# 236
А, някой има ли впечатления от залата в Бургас, особено като по- голям концерт? Според мен Евровизия е много специфично събитие заради светлинните и дигитални ефекти, и би трябвало капацитета на залата в това отношение и като акустика да са водещ критерий...(Освен ако на Мартин Грийн не му се пече много на Слънчака Stuck Out Tongue Winking Eye)
🏛️ Арена София срещу Арена Бургас: Техническо сравнение
​Когато става въпрос за провеждане на мащабни телевизионни продукции и шоу програми от световен ранг (като Евровизия), мащабът и техническите детайли на залата са от критично значение.
​Ето как изглежда директното съпоставяне между двете най-големи покрити съоръжения в България:
​📏 1. Площ на основната арена (игрално поле / под)
​Арена София: 2 300 – 2 500 кв. м площ на основния терен.
​Арена Бургас: 5 000 кв. м площ на основното игрално поле.
​Сравнение: Арена Бургас разполага с два пъти по-голямо приземно пространство.
​Защо това е от ключово значение: По стандартите на Евровизия (EBU) е изключително важно директно на самата арена да бъдат разположени основната сцена, фен зоната Golden Circle, както и самият Green Room (зоната, в която седят изпълнителите и техните делегации по време на шоуто). Площта от 5 000 кв. м в Арена Бургас позволява тези три критични елемента да бъдат събрани на едно място без компромиси в пространството, докато при 2 300 – 2 500 кв. м това е сериозно предизвикателство.
​📐 2. Височина на залата
​Арена София: 16 – 18 метра светла височина.
​Арена Бургас: 18 – 21 метра светла височина до покривните ферми.
​Сравнение: Арена Бургас осигурява по-голям вертикален обем, което дава значително повече пространство за сложни триизмерни декорни елементи, високи LED стени и окачване на тежки ферми за осветление и озвучаване.
​🏢 3. Съпътстващи (малки) зали и инфраструктура
​Арена София: 1 основна зала + 1 малка тренировъчна зала.
​Арена Бургас: 3 допълнителни малки/тренировъчни зали, голям пресцентър, конферентни блокове и обемни подземни площи.
​Сравнение: За събитие от ранга на Евровизия, където са необходими пространства за пресцентър за стотици журналисти, отделни помещения за десетки делегации, гримьорни, бекстейдж логистика и технически екипи, Арена Бургас предоставя много по-голяма затворена инфраструктура, без да се налага изграждането на временни външни шатри.
​💡 4. Изключително важен детайл: Осветлението и прозорците
​Това е точката, която често се подценява, но е критичен проблем за всяко професионално телевизионно шоу:
​Арена София (ИМА прозорци):
​Наличието на естествено осветление е сериозен недостатък за ТВ продукции.
​Дори при вечерно шоу, през прозорците влиза паразитна външна светлина (улични лампи, архитектурно осветление, прожектори, фарове). За високочувствителните HDR камери това разваля черния цвят, прави цветовете на LED екраните „измити“ и променя цветовата температура.
​Репетициите се провеждат през целия ден — да програмираш светлинно шоу на дневна светлина е абсурдно. Нужни са дни и огромни разходи за индустриално затъмняване (Blackout) на всички остъклени площи.
​Арена Бургас (НАПЪЛНО ТЪМНА ЗАЛА – Без прозорци):
​Проектирана с 100% контролирана светлинна среда (абсолютен блек-аут стандарт).
​Предимството: Залата осигурява 24/7 пълна тъмнина. Светлинното шоу, детайлите по декорите и заснемането са 100% идентични както по време на репетициите в 12:00 ч. на обяд, така и по време на финала в 22:00 ч. вечерта. Няма рискове, няма изтичане на външна светлина и няма излишни разходи за изолиране на прозорци.
​🎯 В заключение
​Докато Арена София води по общ капацитет за седящи зрители на трибуните, Арена Бургас я превъзхожда драстично с двойно по-голямата си площ на терена (достатъчна да събере Сцената, Golden Circle и Green Room на едно място), по-високия си таван, трите си спомагателни зали и най-вече с 100% контролираната си тъмна среда, която е задължително изизскване за безупречно светлинно и телевизионно шоу!
И един AI визуализация реално как би изглеждала сцената и залата в Бургас:

# 237
Не се излагайте с тези AI скалъпени глупости, моля ви. По-голямата част от това е изхалюцинирано.

# 238
🏛️ Арена София срещу Арена Бургас: Техническо сравнение
​Когато става въпрос за провеждане на мащабни телевизионни продукции и шоу програми от световен ранг (като Евровизия), мащабът и техническите детайли на залата са от критично значение.
​Ето как изглежда директното съпоставяне между двете най-големи покрити съоръжения в България:
​📏 1. Площ на основната арена (игрално поле / под)
​Арена София: 2 300 – 2 500 кв. м площ на основния терен.
​Арена Бургас: 5 000 кв. м площ на основното игрално поле.
​Сравнение: Арена Бургас разполага с два пъти по-голямо приземно пространство.
​Защо това е от ключово значение: По стандартите на Евровизия (EBU) е изключително важно директно на самата арена да бъдат разположени основната сцена, фен зоната Golden Circle, както и самият Green Room (зоната, в която седят изпълнителите и техните делегации по време на шоуто). Площта от 5 000 кв. м в Арена Бургас позволява тези три критични елемента да бъдат събрани на едно място без компромиси в пространството, докато при 2 300 – 2 500 кв. м това е сериозно предизвикателство.
​📐 2. Височина на залата
​Арена София: 16 – 18 метра светла височина.
​Арена Бургас: 18 – 21 метра светла височина до покривните ферми.
​Сравнение: Арена Бургас осигурява по-голям вертикален обем, което дава значително повече пространство за сложни триизмерни декорни елементи, високи LED стени и окачване на тежки ферми за осветление и озвучаване.
​🏢 3. Съпътстващи (малки) зали и инфраструктура
​Арена София: 1 основна зала + 1 малка тренировъчна зала.
​Арена Бургас: 3 допълнителни малки/тренировъчни зали, голям пресцентър, конферентни блокове и обемни подземни площи.
​Сравнение: За събитие от ранга на Евровизия, където са необходими пространства за пресцентър за стотици журналисти, отделни помещения за десетки делегации, гримьорни, бекстейдж логистика и технически екипи, Арена Бургас предоставя много по-голяма затворена инфраструктура, без да се налага изграждането на временни външни шатри.
​💡 4. Изключително важен детайл: Осветлението и прозорците
​Това е точката, която често се подценява, но е критичен проблем за всяко професионално телевизионно шоу:
​Арена София (ИМА прозорци):
​Наличието на естествено осветление е сериозен недостатък за ТВ продукции.
​Дори при вечерно шоу, през прозорците влиза паразитна външна светлина (улични лампи, архитектурно осветление, прожектори, фарове). За високочувствителните HDR камери това разваля черния цвят, прави цветовете на LED екраните „измити“ и променя цветовата температура.
​Репетициите се провеждат през целия ден — да програмираш светлинно шоу на дневна светлина е абсурдно. Нужни са дни и огромни разходи за индустриално затъмняване (Blackout) на всички остъклени площи.
​Арена Бургас (НАПЪЛНО ТЪМНА ЗАЛА – Без прозорци):
​Проектирана с 100% контролирана светлинна среда (абсолютен блек-аут стандарт).
​Предимството: Залата осигурява 24/7 пълна тъмнина. Светлинното шоу, детайлите по декорите и заснемането са 100% идентични както по време на репетициите в 12:00 ч. на обяд, така и по време на финала в 22:00 ч. вечерта. Няма рискове, няма изтичане на външна светлина и няма излишни разходи за изолиране на прозорци.
​🎯 В заключение
​Докато Арена София води по общ капацитет за седящи зрители на трибуните, Арена Бургас я превъзхожда драстично с двойно по-голямата си площ на терена (достатъчна да събере Сцената, Golden Circle и Green Room на едно място), по-високия си таван, трите си спомагателни зали и най-вече с 100% контролираната си тъмна среда, която е задължително изизскване за безупречно светлинно и телевизионно шоу!
И един AI визуализация реално как би изглеждала сцената и залата в Бургас:

Защо пак се поства АИ? Поне направете факт чек след това.

# 239
Какво се хващате за визуализацията? Текста по-горе видяхте ли? Още ли някой си мисли, че Арена 8888 е по-добро място? Сложете си ръка на сърцето и приемете, че EBU  неслучайно избира  Бургас - предимствата конкретно на залата са повече.

Общи условия

Активация на акаунт