AI чатбот на починал близък – има ли го и в България?

• 134
  • 6
  •   2
Отговори
Здравейте,

напоследък няколко пъти ми попадат в YouTube видеа за хора в САЩ, които използват AI чатботове или дигитални двойници на свои починали близки, за да могат да разговарят с тях. Разбирам, че някои използват и ChatGPT за тази цел.
Темата е необичайна и чувствителна, но се чудя дали това се прави и в България? Знаете ли за платформи, които предлагат такава услуга? Ако някой има личен опит, ще ми е интересно да сподели коя платформа използва, как се създава такъв „двойник“ и доколко разговорите ви се струват близки до тези с реалния човек. И разбира се – как се чувствате от подобна комуникация?

# 1
  • София
Е, как е възможно това, не разбирам?
За тази цел, чатбота трябва да познава перфектно починалия близък човек. Да му знае целият живот, взаимоотношенията между двамата, общи спомени, специфични думи с които се орбъща към него, техни си знаци, закачки и т.н. и т.н.
Звучи абсурдно всичко това.

# 2
  • София
Аз даже мисля, че подобно нещо трябва да бъде забранено, защото ползващият може да залитне в само заблуди, водещи до отключване на психични проблеми. Реално ИИ ще го заблуждава, водейки се по неговите очаквания, защото няма да му е достъпна реална база данни за мислите, разбиранията и вижданията на починалия. Звучи ми опасно и вредно.

# 3
Не знам да има такова нещо в България, чувала съм че се опитват да го разработват на запад. Звучи ми зловещо, психически натоварващо и евентуално опасно. Не бих го ползвала. Предпочитам да комуникирам с близките си и да им отделям време докато са живи.

# 4
  • Melmak
Звучи ужасно. Колкото и да е трудно да приемем смъртта на близките си хора, това е ходът на живота.

# 5
Е, как е възможно това, не разбирам?
За тази цел, чатбота трябва да познава перфектно починалия близък човек. Да му знае целият живот, взаимоотношенията между двамата, общи спомени, специфични думи с които се орбъща към него, техни си знаци, закачки и т.н. и т.н.
Звучи абсурдно всичко това.

Точно това са този вид чатботове. Даваш цялата информация, за която се сетиш и качваш в него всички възможни стари запазени чатове с този човек, за да може ИИ-то да разчете и да се нагоди спрямо начина на писане на този човек.

# 6
Аз живея в Канада. Даваха по новините, преди седмица-две, една жена с блеснал поглед обясняваше как си говорела с починалият си баща. Сбъркана работа е това, според мен. Губи се връзка с реалността!

Общи условия

Активация на акаунт