Дистанцирани отношения с приятел

• 317
  • 16
  •   6
Отговори
Моят случай е с колежка, с която сме доста близки. От две-три години излизаме заедно на обяд. Общо взето тя е от хората, които нямат нужда да общуват с никого. Първо е от семейния тип дето си гледа семейството и другите хора не са и много важни, отделно е човек, който постоянно всеки за нещо я дърпа. Напоследък е доста изнервена покрай нейни си неща. Това е едно на ръка. Обаче ми правят неприятно впечатление някои неща примерно звъня на телефова и тя не връща обаждане. Мисля, че я дразня. Принципно от нейните коментари не я дразня само аз. Обаче имам усещането, че вече иска да ме поразкара от животя си. Не се чувствам хич желана направо като натрапник. Хем се държи добре с мен и споделя, хем я чувстмам неискрена и дистанцирана. Отделно се притесвявям, че ще почнят да ни коментирят, че сме си развалили отношенията, а вече имам дистанцирани отношения с друг колега и ще излезе, че проблемът е в мен. То може и в мен да е. Мога дя приема, че може да сме се разминяли, че вече не иска да сме близки, ще ми е достя тъжно призвавам. Обаче доста се притеснявам, че ще давам обяснения на този и онзи и въабще кяк ще изглеждам отстрани.

Последна редакция: сб, 29 авг 2026, 10:45 от Bory Ana

# 1
Здравейте,
не мисля, че трябва да го приемате лично. Независимо дали я дразните Вие, или жената си има други проблеми, щом не вдига телефон, значи предпочита да не говори в момента. Дайте и пространство и свобода. Причините тя да не вдига и да е отчуждена могат да бъдат 1001. Колкото и добри приятелки да сте, Вие написахте, че тя е от хората, които нямат нужда да общуват. Вероятно тя изживява проблемите си сама и не е свикнала да ги споделя с другите.
Аз също имам такива дългогодишни приятелства. Има периоди в които някоя от приятелките ми не ми вдига или отлага излизания. За мен това означава, че в момента тя има други по-важни приоритети - ново гадже, проблеми с детето или нещо друго важно за нея. Когато тя се справи с бурята около себе си и е в настроение - ще ми се обади и ще се видим.
Разбира се, имам и няколко приятелства които са отпаднали с времето и са започнали точно така - не вдигане на телефон, забавено отговаряне на съобщения...... Но и в това не виждам нищо лошо - понякога пътищата на хората се разделят житейски. Дори и с тези хора съм запазила добри отношения, и когато се видим някъде случайно - отношенията са топли и приятелски.
Не приемайте лично дистанцията на приятелката си. Дайте и свобода.
И от коментарите на другите не трябва да Ви пука. Успяла сте да завържете добро приятелство повече от веднъж - това говори колко добре комуникирате и как другите могат да разчитат на Вас. Това е чудесно!  А разделите..... никой не е казал, че са по Ваша вина.

# 2
Възможно е причината за дистанцията на колежката ти да е в теб.
Но май най-силно се притесняваш от критика на околните към теб?

# 3
  • София
Скрит текст:
Моят случай е с колежка, с която сме доста близки. От две-три години излизаме заедно на обяд. Общо взето тя е от хората, които нямат нужда да общуват с никого. Първо е от семейния тип дето си гледа семейството и другите хора не са и много важни, отделно е човек, който постоянно всеки за нещо я дърпа. Напоследък е доста изнервена покрай нейни си неща. Това е едно на ръка. Обаче ми правят неприятно впечатление някои неща примерно звъня на телефова и тя не връща обаждане. Мисля, че я дразня. Принципно от нейните коментари не я дразня само аз. Обаче имам усещането, че вече иска да ме поразкара от животя си. Не се чувствам хич желана направо като натрапник. Хем се държи добре с мен и споделя, хем я чувстмам неискрена и дистанцирана. Отделно се притесвявям, че ще почнят да ни коментирят, че сме си развалили отношенията, а вече имам дистанцирани отношения с друг колега и ще излезе, че проблемът е в мен. То може и в мен да е. Мога дя приема, че може да сме се разминяли, че вече не иска да сме близки, ще ми е достя тъжно призвавам.
Обаче доста се притеснявам, че ще давам обяснения на този и онзи и въабще кяк ще изглеждам отстрани.
Въобще не ми става ясно защо искаш да даваш обяснения на другите и какво значение има тяхното мнение?
Това са отношения между вас двете и ако ще даваш обяснения, то ги дължиш само на нея.

# 4
Знам че ми е много мъчно от ситуацията. Давам си също така сметка, че тя не държи на мен, както аз на нея. Не знам и как да се държа с нея. Да я каня ли да изилзаме. Ако аз не я каня, тя няма да прояви инициатива. Малко едностранно идва.

# 5
Обаче доста се притеснявам, че ще давам обяснения на този и онзи и въабще кяк ще изглеждам отстрани.

Тоест не те притеснява как се чувстваш или как приятелката ти се чувства, а какво щели да кажат хората? Ами...

И още нещо ми направи впечатление – жената е семейна, има някакви проблеми, а ти ѝ звъниш в извънработно време. Защо? По цял ден сте заедно, обядвате заедно, остави я на мира да си види спокойно семейството и децата.
Замисли се дали не си твърде прилепчива и в това да се крие проблемът.
Съветът ми е да седнете двете някой ден и да си поговорите откровено. Кажи ѝ какви са ти наблюденията, как се чувстваш, попитай я откровено, без сърдене и цупене, къде се крие проблемът.

ПП Ахам, май напипах... От сърдещите и цупещите си.

Знам че ми е много мъчно от ситуацията. Давам си също така сметка, че тя не държи на мен, както аз на нея.

Жената държи на семейството си. То е на първо място, приятелите – след това. Приеми го и се съобразявай с нейните ангажименти. Ако си ѝ приятелка, де.

# 6

Тоест не те притеснява как се чувстваш или как приятелката ти се чувства, а какво щели да кажат хората? Ами...

И още нещо ми направи впечатление – жената е семейна, има някакви проблеми, а ти ѝ звъниш в извънработно време. Защо? По цял ден сте заедно, обядвате заедно, остави я на мира да си види спокойно семейството и децата.
Съветът ми е да седнете двете някой ден и да си поговорите откровено. Кажи ѝ какви са ти наблюденията, как се чувстваш, попитай я откровено, без сърдене и цупене, къде се крие проблемът.
давам си сметка за всичко Simple Smile

# 7
  • София
Скрит текст:
Тоест не те притеснява как се чувстваш или как приятелката ти се чувства, а какво щели да кажат хората? Ами...[/spoiler]

Скрит текст:
Това съм го пропуснала, но ако положението е такова, и аз бих се дистанцирала. Разбирам я.

# 8
Мисля, че доста бъркаш колегиалното отношение с приятелството. (Граница, която в България много се прекрачва). Аз съм като колежката ти и имам колежка като теб. Ще се опитам да ти дам друга гледна точка.
Ние не сме приятелки. Ние сме колежки. Приятно ни е да общуваме заедно, споделяме си някои лични неща, но не сме приятелки. Не ми е приятно да ми пише извън работно време, не ми е приятно да ми изпраща някакви неща. Държа се възпитано и любезно с нея, слушам я като иска да сподели, споделям някои неща за да отговоря на нейното очакване за взаимност. Тя обаче бърка любезността и възпитанието ми с приятелство и започва да натиска още повече за неща в извънработно време. Не сме приятелки. Ние сме просто колежки, които се разбират добре. Какво правя - започвам да поставям граници. В работно време ако усетя, че приключва със служебната тема и прескача на лична казвам, че имам нещо важно да върша и започвам да работя. Ако се срещнем в коридор и веднага започне с личните неща казвам, че ме чакат и любезно гледам да приключа. Ако правим нещо в обедната почивка е съвсем друга работа. Там може да си водим лични разговори.
Така са нещата при мен.
Дали ще те разправят и разпитват не знам. Ти си познаваш средата. На мен ми е трудно да си представя, че някой ще си позволи да ме пита защо вече не сме така близки с нея или пък, че аз ще тръгна да отговорям на такъв въпрос.
Можеш човешки да я попиташ и да се изясните. Може да е откровена и да ти каже истината, а може да се “напаснеш” на темпото, което ти задава.
Хората имат различни характери и очаквания. Това не значи нито, че ти си лоша, нито че тя е такава. Значи, че по точно тази тема се разминавате.
Ще допиша - не я кани. Не я занимавай. Тя си има приятели и семейство и не иска очевидно да разширява този кръг.

# 9
  • София
И аз съм забелязала, че много хора бъркат "приятелство" с "добри познати/колеги/съседи...". Съответно прекрачват границата и се налага отстрещният да дава отпор.

# 10
Да, всъщност и аз стигам до извода, че не сме приятели. Общо взето направо съжалявам, че съм допуснала да се сближим толкова. В моята рябота сме си доста близки, на това за нас си е съвсем в реда на нещата. Повсеместно е. За мен изводът е повече да не се сближавам толкова. Някакъв зор имам да си правя всички приятели Simple Smile много ви благодаря за съобщенията.

Последна редакция: сб, 29 авг 2026, 12:30 от Bory Ana

# 11
  • София
Че си споделяте работно ежедневие не значи, че сте близки приятелки.
Жената е разграничила семейство и работа, направи го и ти.

# 12
Бъркаш понятията, Боряна. Колегите не са приятели. Добрите отношения с колеги не са приятелство. Това е като контактите в училище, университет - докато се виждате всеки ден сте си много близки, после се отдалечавате.
Ако утре си смениш работата, от 10 "приятели" я остане един, с когото ще поддържаш приятелска връзка, я не. Не става въпрос да се чуете чат-пат или да се видите на кафе като добри познати, това не е приятелство.
От всяка работа ми е останал по някой приятел, но са единични бройки, далеч не всички, с които съм била близка там.
Това първа работа ли ти е, че толкова сериозно приемаш нещата?

# 13
Има си такива хора,саможиви.
Проявяват интерес само ако имат полза от някой.

# 14
И по друг повод съм го казвала - откакто спря да ми пука кой какво казал/мисли/направил много добре си живея Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт