Как е редно учител да се обръща към учениците си?

• 3 373
  • 153
  •   1
Отговори
# 135
Аз не си харесвам малкого име. Смятам, че е натоварено с отрицание още преди да се родя. Не бих искала да нося името точно на тази си баба. Колкото пъти съм казвала на майка ми е ставал скандал. Повече си харесвам галеното име, имам чувството, че майка ми винаги натъртваше на пълното ми име и всички ме наричаха с него. Иначе ми харесва комбинацията от двете ми имена - лично и фамилно, звучи красиво и тежко.

# 136
  • Пловдив
Аз също познавам хора (жени), които си харесват или казват, че си харесват цялото име, но не и обръщение на него. Примери като Иванка - Ваня, Олга - Оля и подобни.

# 137
Авторке, как иска дъщеря ви да се обръща учителят към нея? Защо не й харесва на фамилия?

# 138
Ами тя го каза - излишна строгост внасяло и били като в казармата.
Мен ако ме питате да сменя училището и готово.
Когато аз бях някъде 7. клас имахме един много неприятен учител по физика. Дали се правеше или такъв му беше стилът не знам, но винаги се обръщаше към нас по всякакви начини, но не ѝ на име. Един ден ме вдигна с думите “да каже момичето с финтифлюшката на главата от втория чин”. Много се ядосах. Станах, казах му името си и му казах кой номер съм. Да се постарае да ги запомни, защото аз когато отида в учителската стая не питам за “господина с парцала около врата”. (Ходеше с вратовръзки). Тоя толкова се ядоса, че почти всеки час през първия срок още с влизането в класната стая казваше номерът ми и да изляза на дъската. Всеки божи час! Пишеше ми оценки 4-5, защото вси за 6 не ми достигаше, но пък винаги всичко си знаех. До края на годината никога повече не се обърна към мен по описателен признак, а винаги на име или с номер. Ако сега трябва да избирам бих реагирала отново по същия начин.
Научете ги тия деца да променят каквото могат или да изтърпяват това, което не може да променят.

# 139
Редовно по номер ни изпитваха. Проблем и драма не съм виждала, не виждам и сега.
Драма не виждам и в казуса на автора!
Не е обидно, това ми е достатъчно на мен.

# 140
Спомням си, че в прогимназията имахме един учител, на когото се носеше славата, че към момичетата се обръщал с Карамфилке или Трендафилке. Към мен не се е обръщал така, май не съм го чувала и към други момичета от класа, но с това съм го запомнила. Иначе ни изпитваше по номера – това беше масовата практика, особено по разказвателните предмети, когато ни изпитваха пред дъската, а не си играехме на тото да попълваме тестове.

# 141
  • Пловдив
И ние имахме един такъв. В Пловдив, по физическо.

# 142
След днешния 15-ти септември стана ясно... Практиката ще си е същата. Господинът ги привиква по фамилии все едно са редници в казармата. Дъщеря ми не харесва такова обръщение. Като свикват от учителите и помежду си започват да се обръщат така. Малкото име напълно изгубва смисълът си.

На мен ми се струва, че по-скоро за майката това е проблем, а дъщерята просто копира нейното отношение. Не мисля, че малкото име си губи смисъла толкова лесно, доста силни думи. Някъде другаде е проблема, не в името или фамилията, но едва ли ще разберем къде е точно.

# 143
Това са големи деца в 9.-10. клас. И аз не разбирам къде е драмата?

# 144
Наистина ли има Иванка, която си харесва цялото име и иска да ѝ казват Иванке, вместо Ваня? Аз такава не съм срещала досега, нито Стоянка, нито Петранка, нито Станка, все благозвучни галени имена използват.

# 145
Всъщност и на учителите едва ли им харесва да ги наричат „господина“ и „госпожата“, ама кой ли ги пита. Simple Smile
На мен ми е странно само, че и родителите, вместо да поправят децата си, също ги използват. „Господина по физическо“, „госпожата по математика“... Аз не знам да има такава професия – господин и госпожа, ама знам ли какво им пише в длъжностните характеристики на учителите.
Иначе съм чувала за професия или длъжност „мадам“, ама това е в друг бранш. Simple Smile

# 146
  • Пловдив
Не. Има Иванка, която си харесва цялото име, когато не е обръщение, но НЕ харесва да се обръщат към нея с "Иванке".
Тоест представя се като Иванка Еди-коя си, но предпочита обръщение Ваня/Ванче.

# 147
Всъщност и на учителите едва ли им харесва да ги наричат „господина“ и „госпожата“, ама кой ли ги пита. Simple Smile
На мен ми е странно само, че и родителите, вместо да поправят децата си, също ги използват. „Господина по физическо“, „госпожата по математика“...

Да, също и “историчката”, “биоложката” и любимото ми “българИчката”.

# 148
Аз съм чувала за "се(и)ньората" - много любима учителка по биология. Така са я наричали учениците й (с любов и уважение), но са се обръщали към нея с "госпожо". "Името" ѝ е дадено, защото владее испански и е слагала ? и ! пред и след изреченията.
Но не е за това обсъждането. Защото няма дете/ученик, който да се обръща към учителката с "математичка/българичка".
А родителите - аз лично не успях да запомня целия пети клас фамилиите на всички учители. Затова господинът/госпожата по ..." ми вършеше перфектно работа.
Най-трудно ми е било с учителки с фамилни имена с тире. С коя от двете фамилии да се обърна към тях? Впечатлението ми е, че повечето предпочитат девическата си фамилия. Laughing

# 149
А родителите - аз лично не успях да запомня целия пети клас фамилиите на всички учители. Затова господинът/госпожата по ..." ми вършеше перфектно работа.

А защо „учителят/учителката по...“ не ти вършат работа? Все пак „господин“ и „госпожа“ са обръщения, не длъжности.

Общи условия

Активация на акаунт