Как е редно учител да се обръща към учениците си?

• 3 383
  • 153
  •   1
Отговори
# 120

Още като бях ученичка ни учеха, че падежите в българския език са отпаднали с остатъци от звателен падеж, ...но е рядко.

На въпроса по-горе дали сме чували около нас Ано, Надеждо, Монико - чували сме. Всичко сме чували,, когато се движим сред шарено общество.

И мен така са ме учили за падежите в българския, но с уточнението - остатъци има при личните местоимения - винителен и дателен падеж.
Мене/ме, тебе/те, него/го, нея/я, нас/ни, вас/ви, тях/ги (както ги учехме на скоропоговорка, и с намигване, едно време. И останалите лични, естествено.  И когото-комуто. Но комуто (дателен падеж) от доста време вече е почти забравен, заменят го с винителен (на когото) - той е този, комуто казах/повериха ....

За "шареното" общество/обкръжение - дано да нямаш предвид необразовани хора. Защото да се обърна с Александре/Дамяне/Светле и т.н. за мен не е признак на липса на образование.

# 121
  • Пловдив
Това ми излезе във ФБ току-що.

# 122
Честно казано, не ми е ясно защо трябва да има санкции на "Дамяне", за мен това е нормално обръщение.

Защото аз и не само аз, явно подсъзнателно, свързвам звателния падеж с определена отрицателна конотация. И детето се е научило от мен и обкръжението си.

Стана ми любопитно – утре, когато Дамян порасне и тръгне на работа, ще ходиш да санкционираш колегите и шефовете му, които се обръщат към него с „Дамяне“? Или той ще вдига скандали и ще напуска работа? Simple Smile
Пак има късмет, че вариантите не са особено много. Можеше и по-зле да е – вариантите да са повече от 2-3 и всеки срещнат да го нарича както му хрумне.

# 123
Още преди няколко страници казах същото. На българина (защото другите нации имат рядко и на някои имена) трябва да му се казва на галено. Всеки в тоя форум пита “търся има, АМА да има хубаво галено и да има имен ден” и като не му се казва на галено, ами му кажеш “Дамян, подай ми виното ако обичаш” и той рипа, че му се караш. Пък ДамянЕ, ако речеш и страшно става.

# 124
Честно казано, не ми е ясно защо трябва да има санкции на "Дамяне", за мен това е нормално обръщение.

Защото аз и не само аз, явно подсъзнателно, свързвам звателния падеж с определена отрицателна конотация. И детето се е научило от мен и обкръжението си.

Стана ми любопитно – утре, когато Дамян порасне и тръгне на работа, ще ходиш да санкционираш колегите и шефовете му, които се обръщат към него с „Дамяне“? Или той ще вдига скандали и ще напуска работа? Simple Smile
Пак има късмет, че вариантите не са особено много. Можеше и по-зле да е – вариантите да са повече от 2-3 и всеки срещнат да го нарича както му хрумне.

Според мен,тя друго искаше да каже.Не санкции към тези, които се обръщат с "Дамяне", а самият Дамян разбира,че ще има санкции или е "сгазил лука"като се обръщат с пълно име към него .Мисля, че не е странно, много майки се обръщат с "Ванко, Ваньо","зайче" и тн към детето си, но като са бесни за нещо"Иване, кога най-после ще си оправиш стаята".Има такъв момент при обръщение към малки деца.

Иначе, за умалителните няма управия,в един момент всеки се обръща както си реши, понякога фантазията е умопомрачителна.

# 125
Ох, за търсенето на галено име... Всеки път се смея на глас. Търсиш, търсиш име с хубаво галено, което накрая си остава само в семейството, ако изобщо, защото в момента, в който детето тръгне на училище, вече нямаш контрол как ще се обръщат към него съучениците и учителите. И така цял живот.
За прякорите, които може да му лепнат, да не говорим...

# 126
Аз не мога да го разбера. Даваш му хубаво име примерно Георги, Димитър, Иван и почваш Жоро, Митко, Ваньо … избереш му хубаво и кратко име за да не го правят на галено - Зоя например, и пак се намери някой да каже ЗоЙЧЕ … ама защо бе, защо?

# 127
О, то галените имена, ако ги подхванем, направо си е за нова тема. Laughing
Всички Александровци и Александри станаха Алекс. И трябва да се уточнява - Алекс е момиче/момче.
Какво толкова обидно има в Сашо/Сашко?

Аз също търсех име за момче, да не е някакво измислено, да означава нещо хубаво, да има имен ден и да има галено име, с което да мога да си го наричам в къщи. Успях да намеря такова, на галено, с граматически правило и традиционно окончание. Но извън къщи - ужас. По съвременната мода го наричат с кратко име, което ми е безкрайно лигаво.

И аз  разбрах какво казва Нединка - на галено, ако се държи добре. На име, без звателен падеж - ако е сгафил. И аз така правя.

# 128

Наистина не си ме разбрала. Когато кажа аз или някой друг у дома Дамяне, означава, че Дамян е направил беля. Никой за нищо не вдига скандал, особено пък Дамян. С една дума, звателен падеж у дома не използваме обичайно, никой не казва Ирино, Искро, Мило, Калояне. Когато го използваме, влагаме конотация в него, отрицателна.

Един ден бих се радвала Дамян да живее и работи в България. Това обаче най-вероятно няма да стане. Роден е в чужбина, живее в чужбина и посещава България само през лятната ваканция за около месец.

# 129
След днешния 15-ти септември стана ясно... Практиката ще си е същата. Господинът ги привиква по фамилии все едно са редници в казармата. Дъщеря ми не харесва такова обръщение. Като свикват от учителите и помежду си започват да се обръщат така. Малкото име напълно изгубва смисълът си.

# 130
Господинът ги привиква по фамилии все едно са редници в казармата. Дъщеря ми не харесва такова обръщение. Като свикват от учителите и помежду си започват да се обръщат така.
Както беше посочено, това е руският модел. Честито.

# 131
След днешния 15-ти септември стана ясно... Практиката ще си е същата. Господинът ги привиква по фамилии все едно са редници в казармата. Дъщеря ми не харесва такова обръщение. Като свикват от учителите и помежду си започват да се обръщат така. Малкото име напълно изгубва смисълът си.
Извинявай, но е смешно. Животът ни среща с хора всякакви. Всеки има свой модел на поведение, който не винаги ще не харесва, но ние имаме винаги избор.
И дъщеря ти го има. И тя избира да мрънка.
Честно, това да им е проблема на учениците.

# 132
  • Добрич
И моето мнение е, че може би се преиграва... А може госпожицата да не си харесва фамилията?...

Имам две познати, които твърдят, че си харесват имената (първите), но ако се обърнеш към тях на цяло име, се чувстват едва ли не обидени... Искат обръщението да е на галено/съкратено име. В техния случай си го обяснявам с това, че навремето вкъщи са им викали на галено име и само когато им се карат, са се обръщали към тях с цялото име...

Бих посъветвала да се търси проблема в детето, не в учителя. Това е името на детето, защо то се дразни (му е неприятно), когато се обръщат към него с това име?... Независимо първо, второ или трето, името е свързано с идентичността и не би трябвало да носи дискомфорт.

# 133
С последното не съм съгласна. Човек не винаги си харесва името, нормално е да има дискомфорт.
Но тук става дума за обръщение на фамилия. Не, че фамилията е грозна и не се харесва. Иначе има много грозни фамилии, както и имена.

# 134
  • Добрич

DeVa®, дамата е написала, че девойката не харесва да се обръщат към нея на фамилия. Затова предполагам, че госпожицата може да не си харесва фамилията (може даже и подсъзнателно да е).

С последното не съм съгласна. Човек не винаги си харесва името, нормално е да има дискомфорт.
Но тук става дума за обръщение на фамилия. Не, че фамилията е грозна и не се харесва. Иначе има много грозни фамилии, както и имена.

Точно така, ако не си харесваш името, изпитваш дискомфорт. Ако си харесваш името си в хармония с неговото произнасяне...

И докато първото име можеш да го смениш (имам близка, със сменено първо име), да минава се през съда, но е възможно, то за фамилията дамите ще трябва да чакат момента на омъжването... В повечето случаи съпружеските двойки носят една и съща фамилия и по-рядко дамите запазват бащината си фамилия. (Макар, че има случаи и когато съпругът взема фамилията на съпругата, но действително са рядко, лично познавам само едно такова семейство.)

Общи условия

Активация на акаунт