(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче, есен 2026(Тема 64)

• 2 876
  • 82
  •   1
Отговори
# 75
Надявам се да се задържи така!

# 76
Надявам се да се задържи така!
И аз. Имам пипер да бера. Преди началото на идната седмица няма да мога.

# 77
София, благодаря ти, че ни осведомяваш за тънкостите при капковото. Благодарение на теб и на Морски бриз се навих да си взема и да го поставя, преди това си мислех че няма да мога. Много по-добре е - за насажденията, за разхода на вода и за удобството.
Аз гледам спокойно прогнозите - досега, откакто градинарствам, до 25 октомври при мен не е имало отрицателни температури, а и засега си оставих засенчващата мрежа, тя също малко предпазва от слана.  За доматите това е време, когато зреят по бавно, но продължават да наедряват.

# 78
  • София
Тази нощ наистина беше студено, но нямаше слана при нас. Така или иначе само от оранжериите бера в момента и не се притеснявам от слана. Единствено вчера свалих по цялата дължина найлона на старата оранжерия, че лятото го държим отвит наполовина и притворих леко вратите.
Успях да обера отново пипера без крайните редове от двете страни камби и част вече оправих. Останаха само трите големи касетки за печене на тенекия за събота.
Домати има още доста в новата оранжирия, тези навън дето бяха болни си заминаха. Краставици все още има от оранжерията, поне вече е само по една торба, а не касетки. Пипера е доста и ще има поне още едно бране, но там най-вероятно ще раздавам.
Патладжан набрах още една касетка, направих още няколко буркана с доматен сос и май това ще му е и на него, най-много още някой и друг патлаждан да откъсна.
Има по 4-5 ягодки от оранжерията. Втората реколта царевичка я хапваме сега.
Миналият уикенд изсуших около 12 кг чери Мила и 6 кг Тайко. Като това е трето бране на черита, по-шарените така и не стигнах да ги обера цяло лято.
Поръчах и насадих салатки, добре са, но част са изгризани вече от охлювите. Имам останали ненасадени, уикенда ще подновя и ще насея купеният спанак.
Мъжът ми най-накрая започна със сглобяването на навеса, доста напредна, но не съм снимала, би трябвало уикенда да сложи ребрата и остава само да поръчаме поликарбоната.

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 24 сеп 2026, 23:04 от Aila

# 79
  • София
Аз днес минах случайно през Бриколаж ,уж за някакви дреболии за ремонта на къщата, и излязох с две рози.Купих и агрил(така ли се казва-бяло нещо против слана и измръзване 🤪). Уикенда ще видя смокините и евентуално ще умувам как да ги увивам.Приемам съвети ,че не мога да си представя нещо процедурата...
Знам че темата е за зеленчукова градина,но много от вас освен градинарки сте и цветарки.На тема рози ако някой има препоръка за пищни храстовидни рози ,които да засадя на жив плет к да са стават високи поне 150 см,ще се радвам да сподели.Че със спонтанните покупки на сляпо или по картинка ,усещам как ще се оплета.
В магазина имаше и овошки и за миг се изкуших да грабна една праскова.И утре е ден Wink

# 80
Aila, възхищавам ти се , как смогваш с толкова работа? Trophy Много труд хвърляте.
Прекрасна реколта.

# 81
Aila, красота, прияде ми се в този час царевица и на мен.
А чушките в найлоновите пликове какво ги правиш? Сурови ли са?

# 82
  • София
Aila, красота, прияде ми се в този час царевица и на мен.
А чушките в найлоновите пликове какво ги правиш? Сурови ли са?
Пликовете с цели чушки са бланширани, замразявам ги и ги ползвам после за пълнени чушки основно.
Другите нарязани на лентички ги ползвам за готвене. Имам и замразени на кубчета и разполовените такива.
Имам и печени замразени и такива в буркани. Част мисля като остане време есента да ги направя на лютеница, ще имам съставките и само трябва да ги смеся.
Опитах и в буркани да направя от тях, но изобщо не се бяха вакумирали като нямат течност. Сложих снимка на злощастният ми опит за чушки в буркан за готвене. Ако някой има опит със съхраняване на сурови чушки за готвене в буркани, без да стават супер много сварени ще се радвам да сподели рецепта. Както и за сурова туршия, че опитах някаква от нета с оцет, олио и заваряване и не ми допада никак. Станаха много меки и мазни. МИсля да опитам като захладнее още малко само със сол, както правим зелето и както си направихме слънчеви краставички.
Тъй като захладня, почнах и да опушвам месо, на мен ми харесва, но на половинката не особено. Дотук съм опушвала пилешко и свинско. Сега съм решила по една рецепта от нета да опитам да си направя и бекон.

Сани, повечето рози на село от пръчка съм си ги захванала, голяма част са някакви остинки и са големи храсти, ако искаш мога да ти дам пръчки да си захванеш.
Ако някой иска малки бебета растения аспержи да каже, завъдили са се сами сигурно от семена близо до храстите.
За овошките на едното дръвче бяхме забравили лепящото тиксо вързано със сезал, дано се оправи след като го махнахме.

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 24 сеп 2026, 23:20 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт