Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вадене на мъдрец...

 • 890 077
 • 3 142
 •   1
Отговори
# 3 060
 • Мнения: 154
Здравейте,
налага се да ми извадят горен мъдрец, който е излезнал почти. Доктора, каза, че няма да има шефове обаче аз се притеснявам. Някой може ли да сподели как е минал възстановителния период?
Имам две операции на долните, не бяха излезнали и бяха с шефове. Първият извадиха бързо с един корен, възстанових се за 3 дни. Без болка, подуване само за 1 ден и то леко. Вторият обаче имаше възпалителен процес преди това бях на антибиотик. Оказа се, че е с 4 корена и разперени като цвете. Извадиха ми го за около 1 час ина вторият ден ужасно подуване, биха ми урбазон. Не можех да ям 1 месец сигурно, устата също не си отварях. Аулина не ми действаше толкова, колкото Нимизила.
Сега се притеснявам този горният да не е пак същият.

# 3 061
 • Мнения: 14
Здравейте,
налага се да ми извадят горен мъдрец, който е излезнал почти. Доктора, каза, че няма да има шефове обаче аз се притеснявам. Някой може ли да сподели как е минал възстановителния период?
Имам две операции на долните, не бяха излезнали и бяха с шефове. Първият извадиха бързо с един корен, възстанових се за 3 дни. Без болка, подуване само за 1 ден и то леко. Вторият обаче имаше възпалителен процес преди това бях на антибиотик. Оказа се, че е с 4 корена и разперени като цвете. Извадиха ми го за около 1 час ина вторият ден ужасно подуване, биха ми урбазон. Не можех да ям 1 месец сигурно, устата също не си отварях. Аулина не ми действаше толкова, колкото Нимизила.
Сега се притеснявам този горният да не е пак същият.
Ако зъбът е пораснал (не знам какво означава "излезнал почти"), то изваждането е лесно. Упойка 15 мин да подейства. Разклащат с длето и хващат с клещите. Изваждат го за 1 сек. Оглеждат дупката, слагат тампон за спиране на кървенето. Изчаквате 10-15 минути, за да се види, че не кърви силно. Няма шевове, защото е като вадене на друг зъб. Остава си дупка, която се затваря сама с времето. И си отивате вкъщи да си почивате.
А колко корена има, близо ли са до нерви и синуси, има ли нещо особено и притеснително - това  се вижда на снимката - задължително панорамна и задължително при хирург отидете първо за консултация и да Ви обясни какво е положението. Насрочете час и се подгответе психически. ПОдгответе си и храна, защото после не е препоръчително да носите тежки работи.

# 3 062
 • Мнения: 15 427
Чувала съм, че горните мъдреци не са с такива проблемни корени като долните, а и достъпът на инструмента за вадене е по-лесен на горната челюст, така че са по-лесно за вадене.

На няколко пъти чета, че дупката се затваряла. Имате предвид, че зараства или наистина не остава следа от дупка на венеца? Защото моите дупки си стоят чувстват се, включително и костта под венеца, че и се вижда, че има дупка, а вече минаха години от ваденето.

# 3 063
 • Мнения: 14
кукумицинка, сега проверих, на мястото на моя горен мъдрец нямам дупка, не е равно, но не е дупка. моя беше пораснал напълно, даже по-дълъг и по-голям, защото нямах долен (е имах, ама ретитирал Sad ) в който да се опира. Извадиха ми го 2017 г. точно както описах по-горе. Наистина горната челюст не е така твърда като долната и горните мъдреци се вадят по-лесно (ако въобще може да има нещо лесно свързано със зъбите Sad , но и при тях има рискове , за съжаление Sad

# 3 064
 • Мнения: 15 427
Да, аз горни не съм вадила, защото не ми пречат и сипораснаха нормално, обаче долен ретиниран съм вадила преди 5 години и има дупка намястото, с език напипвам, че и костта отвътре се усеща леко неравна. Повече от 40 минути ми го вадиха, бързо се възстанових, без някакви усложнения, но дупка има и самият зъб беше нещо огромно, в самата кост беше.

# 3 065
 • Мнения: 14
Дупка имам сега, защото преди 12 дена ми оперираха мъдреца, долен ляв. Виждам разстояние между седмия зъб и венеца (под който е бил мъдреца). Имах шевове, поне 4, които свалиха на 7я ден. След свалянето им видях (като се прибрах и имах достъп до огледало), че венецът още не се е прилепил към седмия зъб. Не знам дали е нормално. В понеделник ще звъня на хирурга да отида да ме види. Но ако някой знае, моля да ми каже?

Иначе другият ми долен мъдрец е изваден пак с операция преди 10 г. На неговото място се е образувала кост и нямам дупка, повдигнато е зад седмия зъб, венецът е прилепен към седмия зъб. Аз не мога да стигна с език до там Simple Smile не е толкова еластичен явно

# 3 066
 • Мнения: 7
Здравейте, и аз тук Sad искам да ви попитам след колко време да очаквам да спадне малкия оток на бузата от вътрешната страна? Долен мъдрец ми оперираха, напълно ретиниран и имаше възпаление. Свалиха ми конците. Сега има малка дупчица зад 7я зъб. Днес ми е 15ти ден след операцията и д-ра каза, че всичко изглежда наред, да съм търпелива, просто трябва време Sad Не се сетих да попитам за бузата. Ако някой има спомен за бузата ...

# 3 067
 • Мнения: 154
При мен имаше подуване до един месец, когато ме оперираха. Долен ляв мъдрец, също с възпаление. Устата не можеш да си я отварям напълно над месец.

# 3 068
 • Мнения: 7
А дупката, която се вижда за колко време приблизително се затваря, ако всичко протича нормално?

Скрит текст:
Този мъдрец ми съсипа психиката. Другият долен пак беше ретиниран, но не помня как съм била след операцията му, беше преди доста време, не помня да е имало дупка, да е имало лек оток толкова време, той нямаше и възпаление, .. ама сегашния направо ме извади от равновесие Sad

# 3 069
 • Мнения: 11
Здравейте, имам 4 мъдреца, които според хирурга са за вадене. 2 долни ретинирали и 2 горни, които са избили, но растат накриво. От време на време имам дискомфорт, лека болка и от може би полвин година усещам как притискат останалите зъби и те леко се разместват. Въпроса ми е дали да си стоя така и да се надявам да спрат да растат или да ги извадя, докато не са започнали да създават по-сериозни проблеми? Има ли някой, който да се е колебал и да е решил да не ги вади? Какво става с мястото където са били мъдрецита, наистина ли се запълва с кост или остава дупка? След изваждането на мъдреците разреждат ли се останалите зъби? В момента зъбите ми са леко криви и презастъпени на места. На 28 години съм и ми казаха, че ако се вадят е най-добре преди 35 години, тъй като минавало по-леко. Моля за вашите мнения Simple Smile

# 3 070
 • Мнения: 15 427
Вади ги, по-зле ще става. Разреждат се зъбите, да, но при положение, че няма място за тях на челюстта, и затова не могат да избият, а притискат останалите зъби, разреждането е за добро. При мен остана дупка от единия ретиниран долен мъдтец, другият също беше ретиниран, но като махнах единия, изглежда се освободи място да избие, но мисля и него да извадя, че ми се изкривиха някак асиметрично зъбите.

# 3 071
 • Мнения: 6
На мен зъболекарка ми каза, че в някакъв момент всички мъдреци се налага да се вадят, защото не са като другите зъби. Обяснението й беше че много лесно хващат кариеси, защото се чистят по-трудно. На мен ми извадиха 2 долни, ретинирали, през 1 месец. Всичко мина добре. При мен са се запълнили дупките, но в първите месеци след операциите си имаше дупки. Вече мина 1 год от операциите.

# 3 072
 • София
 • Мнения: 1 005
Да, мъдреците в един момент се вадят всичките. Възможността за лекуване на мъдрец с пулпит  например се прилага от стоматолозите само когато поради други причини е необходимо временно закрепване на мъдреца и в подходящ момент се вади. Все още има зъболекари на които им се занимава и лекуват мъдреци, вадят нерви, изграждат ги и т.н.

# 3 073
 • Мнения: 6
Да, мисля, че и тя това ми обясняваше за пулпита точно.
Аз имах кариеси големи на мъдреците. Беше въпрос на дни, седмици да се засегне нерва. След като зъболекарката ми каза да ходя на хирург за вадене, отидох за 2ро мнение при друга. Другата ми каза, че ще вади нерв, ще промбира и ще трябва да изреже малко от венеца отгоре, за да може да работи.
Аз накрая сметнах, че парите са близо до хирургическата операция. Другото, което си помислих беше това, че даже и да промбира и да направи всички стъпки, пак след време може да се появи кариес и пак занимавка..
Между другото, 2 дни преди да ми извадят единия мъдрец на баща ми му се счупи мъдрец, на който са му слагали коронка. Та късмет, успях да му уредя да мине преди мен да му извадят остатъците от зъба във венеца.

# 3 074
 • София
 • Мнения: 1 005
Дори и да стане нов кариес на мъдреца, когато са му извадени нервите не може да стане пулпит. А след време може да се използва като помощен зъб за коронка на съседният. Например при бременни, които са на Аспирин протект и Фраксипарин почти до края на бременността варианта за умъртвяване на нервна и изграждане на мъдреца е за предпочитане пред ваденето и възстановяването от това. А да не говорим и че спирането на антикоагулантите може да навреди на бременността. Така че е според случая.

Общи условия

Активация на акаунт