Вадене на мъдрец...

• 1 169 065
  • 4 365
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Благодаря ти за информацията, desideskata!
Днеска като се събудих, оттокът е поспаднал, по-добре съм. Явно от дренчето и антибиотика има ефект. Ще устискам с това дренче още 2-3 дена докато се върне хирурга ми. Дано да няма др проблеми.  Praynig
 Hug
Най- много да ти го смени с друго дренче за още 2-3 дни, за всеки случай. Важното е, че се подобряваш Simple Smile

# 796
преди месец ми вадиха долен мъдрец с 2 дупки и отчупен отдолу и болящ.Хирурга ми го извади за 5 мин. цял и само с едно дръпване(каза ми че нямал време да го вади на части Laughing)излезе ми 18лв. в "Дентал 2" на ул."Васил Априлов".След ваденето минах без никакви обезболяващи и не ме заболя.Бузата и челюстта ми беше изтръпнала към 7часа

# 797
Днес сутринта ми извадиха долен мъдрец.. Наистина много ме заболя, но и упойките не ме ловят лесно..
Имам въпрос, колко време не се яде нищо? И съответно кога и какво се яде?
Също така от 2 часа леко кървене имам.. Бях с марля за 15 минути. Забелязах, че като се наведох започна да кърви повече и ме е страх да си легна сега, а пък нали трябва да се запази съсирека?

# 798
  • Sofia
Не ти ли казаха да ядеш сладолед,хладки и пасирани храни...поне 2-3 дни...Как ти е кръвната захар,при проблем с нея по-трудно се съсирва кръвта.Слагай си студен компрес на бузата

# 799
neferet , спокойно - нормално е да кърви.
Съсирека не го отстранявай.
Не лягай, че ще ти стане по-голям оток. Първите дни и нощи е добре да спиш колкото се може по-надигната.
Не пий аналгин или аспирин, защото увеличават кръвотечението. За обезболяване - аулин или нимезил, но на 12 часа по едно прахче.
Слагай студени компреси - лед, увит в кърпа и то по 10 минути с малки почивки, но постоянно.
Никакво затопляне на мястото - нито с горещи напитки, супи и т.н., нито дори с горещ душ.
За яденето - наистина добре ще ти се отрази да хапнеш сладолед или вода с лед. Иначе зависи до колко те боли и до колко ти е травмирано мястото, но най-добре първите 2-3 дни да ядеш пасирани храни, които нямат нужда от дъвчене.

Продължителността на възстановяването зависи от продължителността на ваденето на зъба - в смисъл до каква степен е травмирано мястото.
На теб за колко време ти го извадиха?!

Не на последно място - задължително ползвай вода за зъби, за да си дезинфекцираш устата и старателно си мий зъбите след всяко хранене, да не се задържа храна в устата.
Следи за температура, подуване, набиране - ако е нужно стоматологът ще ти изпише АБ. Нормално е до утре още да се подуе мястото, но от там нататък трябва да следиш.

# 800
Бързо го извади за 5-10 мин, но той е и добър специялист. Каза ми нещо да мина, ако имам проблем тези дни да ми направи дренаж или не знам и аз, от вълнението не запомних.
Пих аулин и оспамокс, за да се предотврати инфекция.
За миенето на зъбите четох, че първите 3 дни не се препоръчва? А и не знам как ше се справя, като имам и шев там.
Ами мисля да хапна нещо меко довечера, например сирене(взела съм една марка, която е много меко). Може и сладолед.. Страх ме е да не се замърси мястото, но при всички положения ще ям на другата страна.
Водата за уста подходяща ли е първите дни? Казаха ми без плакнене, отхрачване и тн?

# 801
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Бързо го извади за 5-10 мин, но той е и добър специялист. Каза ми нещо да мина, ако имам проблем тези дни да ми направи дренаж или не знам и аз, от вълнението не запомних.
Пих аулин и оспамокс, за да се предотврати инфекция.
За миенето на зъбите четох, че първите 3 дни не се препоръчва? А и не знам как ше се справя, като имам и шев там.
Ами мисля да хапна нещо меко довечера, например сирене(взела съм една марка, която е много меко). Може и сладолед.. Страх ме е да не се замърси мястото, но при всички положения ще ям на другата страна.
Водата за уста подходяща ли е първите дни? Казаха ми без плакнене, отхрачване и тн?

Аз жабурках, няма как иначе. Въпроса е дали ще ти е удобно да си отвориш устата напълно, за да си измиеш зъбите от другата страна, защото понякога не се получава.

# 802
Въпроса е дали ще ти е удобно да си отвориш устата напълно, за да си измиеш зъбите от другата страна, защото понякога не се получава.

Да, това е въпросът!
На мен са ми вадени три броя мъдреци, единия с операция и винаги това са били инструкциите! Миене и вода за зъби от първия ден. Естествено по-лекичко.

Сиренето не ми си струва много подходяща храна. И да е меко, пак ще трябва да се дъвче, а първите дни челюстта трябва да се щади. Освен това може да ти остане някъде парченце от сиренето. Аз бих заложила на картофено пюре примерно.  Peace Кисело мляко също може.

# 803
И аз имам 3 извадени мъдреца и 3те с операция. За по-лесно и неангажиращо хранене си взимах бебешки пюрета и каши  Peace

# 804
Това мъдреците са само за беля, особено горните. Няма никаква полза от тях. Защо чакате да започнат да ви болят и чак тогава ги вадите?
Аз горния ми мъдрец още щом поникна отидох да ми го извадят и на следващия ден забравих.
Нито антибиотици съм пила, нито обезболяващи.
Бях при стоматоложката си по друг повод, между другото ми погледна новопоникналия мъдрец - и каза, че е напълно разпаднат и въпреки, че не ме болял, ми препоръча да не отлагам ваденето, че после може лошо да ми се пише...

# 805
Моите ги извадих преди да са пробили, защото нямаше място къде да растат и пак ме болеше след това, но все пак операцията си е операция и малко или много си понаболва.

# 806
От ваденето на горните човек се възстановява по-бързо и лесно. Стоматолог ми е казвал, че долната челюст е по-твърда и там е по-проблемно.

# 807
Здравейте,
Преди 3 години започна да ми расте горен ляв мъдрец, който все още не е пораснал защото е тръгнал на криво и бута последния кътник. През този период ме е боляло, но от петък не се издържа. При последното ми посещение на зъболекарката, която ползвам, ми каза че трябва хирург. Сега когато чета темата още повече се обърквам. Моля да ме ориентирате - защо някой слагали пълна упойка, други местна?

# 808
  • с/у ОколоМръсТното
dianabd, хубаво е да се довериш на специалист, не на форума.
Ако си в София, виж чичко Гугъл за д-р Ради Венков.
След като го ползвах мин. година, тази година мъжът ми си вади мъдрец при него и също е доволен.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вода за жабурене след интервенцията. Много добре действа Корсодил, макар да е най-гадната на вкус.

# 809
Да, естествено ще се доверя на специалист, но искам да попитам и Вас как преценяват кой ще е с пълна упойка и кой пациент с местна. Мисълта ми е дали не зависи повече от индивидуалната предценка на хирурга от колкото от всеки различенслучай? Аз лично под влианието на страха предпочитам с пълна, но разума ми казва - местна. Вие какво мислите по този въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт