Вадене на мъдрец...

• 1 134 722
  • 4 212
  •   1
Отговори
# 1 035
 Mr. Green ще ти зарастне хралупата, то и зъбът не е от малките - не ти ли го показаха?
И да - няма направления за тия манипулации. И да са ти дали не върши работа - говоря от личен опит. Един хирург ми даде направление за лицево-челюстна хирургия в София - освен да се разходя до там и да ми кажат, че няма да се занимават с моя зъб и направлението ми е за кошчето друго не свърших. Не е малка разходка от Русе. Уж ме пратиха на сигурно. в крайна сметка от Св. Анна човека беше така добър да ми каже кой тук може да ми извади "сложния зъб" и всичко мина и замина.
Важното е, че всичко вече и за теб е минало.

# 1 036
Mr. Green ще ти зарастне хралупата, то и зъбът не е от малките - не ти ли го показаха?
И да - няма направления за тия манипулации. И да са ти дали не върши работа - говоря от личен опит. Един хирург ми даде направление за лицево-челюстна хирургия в София - освен да се разходя до там и да ми кажат, че няма да се занимават с моя зъб и направлението ми е за кошчето друго не свърших. Не е малка разходка от Русе. Уж ме пратиха на сигурно. в крайна сметка от Св. Анна човека беше така добър да ми каже кой тук може да ми извади "сложния зъб" и всичко мина и замина.
Важното е, че всичко вече и за теб е минало.

Mr. Green Mr. Green Да слава богу..дано че..ами той беше счупен малко и той като тръгна да го вади с едно шило ли какво беше..не бяха клещи и се счупи че на 2-3 парчета ги изкара..видях само по голямата част..Аз също се учудих за направленията,но да ти кажа май са започнали да отпускат..имаше един дълъг списък  с манипулации от здравна каса..Попитахме на регистратурата,потвърдиха,но каза,че били свършили и лицево-челюстният хирург който бил на смяна може на частно да ми го махне..абе...зъболекар да си на днешно време  newsm62 newsm62

# 1 037
  • Sofia
Всичко ще зарастне и се оправи, просто си трябва време Peace
Аз съм споделяла в темата - имам 4 извадени ретинирали мъдреци, които си бяха така полегнали, че трудно излязоха, голям зор бяха - цели, начупени, с 3-4 корена имаше един мъдрец. Добре, че попаднах на добър лицево-челюстен хирург. Първият мъдрец съм го вадила в далечната 2001 година, не помня имаше ли, нямаше направление, по-скоро не. Остналите 3 броя извадих в периода 2004-2011 година. Имаше вратичка в закона до 2008 година - влизаш в МА за 3 дни и ти го вадят хирурзите там безплатно. Но после явно решиха, че касата много ще пострада от хората с криви мъдреци Heart Eyes
След месец ще си забравил/а, само дупката се запълва с костта поне няколко месеца Peace

# 1 038
Не знам преди как е било, но сега като се интересувах разбрах това -  Ако мъдреца се е показал , дори и малка част от него, здравната каса поема ваденето (не изцяло но е между 20 и 70-80 лв) . Ако обаче мъдреца е във венеца, както беше при мен, тогава не се поема и се плаща изцяло, като цените са от 250 лв .
Аз платих 250 лв с местна упойка. Ако исках пълна, щеше да ми струва 350 лв  Peace

# 1 039
  • Талант на 2012,2013 г.
Момичета, колко е цената на местната упойка за вадене на мъдрец?

Питам за сравнение.

# 1 040
Момичета, колко е цената на местната упойка за вадене на мъдрец?

Питам за сравнение.
Аз не съм заплащала допълнително за тази упойка. Само за пълна щях да плащам ако исках с такава

# 1 041
Ваденето на мъдрец върви като обща цена 250лв., упойка таксуват отделно примерно за пломба или друго, ако е по желание на пациента, а може и без нея. Не знам как вървят цените обаче.

# 1 042
Забравих да попитам,нормално ли е да ме болят зъбите пред извадения мъдрец?Като стисна леко зъбите и усещам болка?На мен не са ми изписвали антибиотик..пия нимезил за болката..не е от най силните..абе гадна работа..все едно ме боли сливицата една такава странна болка...Добре че не беше рентирал...че тогава не знам..ама явно е бил с големи корени. Laughing Laughing Mr. Green..Бързо го махна,но така ми е натъртил челюста че не мога да си отворя устата хаххаха

# 1 043
Мъдрецът е зъб и касата го поема само когато е поникнал. Когато е задържан в костта и е необходимо вадене с операция - касата не го поема. За това има такова разделение и разлика в цените.

Ето какво казва НЗОК по този въпрос:

Вадене на мъдрец от: Natalia Grigorova Дата: 16.04.2013 09:42:07
Здравейте! Имам долен мъдрец, израстнал под венеца /целия/. Ваденето на такъв зъб поема ли се от здравната каса. Предварително благодаря!

Отговор от НЗОК Дата: 16.04.2013 12:59:12
Уважаема госпожо Григорова, НЗОК заплаща в извънболничната дентална помощ за екстракция на зъб при общопрактикуващ лекар по дентална медицина, както и за екстракция на дълбоко фрактуриран или дълбоко разрушен зъб – при специалист хирург, без да е конкретизиран видът на зъба. За всички лица екстракцията на зъби (включително мъдреци), е заплатена от НЗОК - като част от общия пакет договорени дейности.
В пакета първична дентална помощ за здравноосигурени над 18-годишна възраст е включена екстракция на зъб с анестезия (упойка), за която пациентът доплаща 4.00 лв.
Може да ползвате и пакета специализирана хирургична извънболнична помощ, като за дейностите: "Инцизия в съединителнотъканни ложи, включително анестезия", пациентът доплаща 7.50 лв., а за екстракция на дълбоко фрактуриран или дълбоко разрушен зъб, включително анестезия - 13.50 лв. При необходимост общопрактикуващият лекар по дентална медицина ще Ви издаде направление за тези дейности. Ако специалистът хирург прецени, може да Ви насочи за лечение в лечебно заведение за болнична помощ. Има индикации, например определени усложнения, които трябва да са налице, за да се извърши оперативна намеса в болнични условия по линия на НЗОК.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - НЗОК

# 1 044
Здравейте.  Simple Smile

Търся добър лицево-челюстен хирург в гр. София, който е склонен да уважи искането на пациента операцията да се извърши под пълна упойка. Става въпрос за вадене на 2 ретинирали мъдреца и 2 вече пораснали.
Също така някой може ли да ми даде актуална информация за цените на тези процедури, хирургът, с който се консултирах ми поиска около 2000лв общо, което ми се видя доста голяма сума.

Благодаря предварително. Simple Smile

# 1 045
  • Sofia
Здравейте.  Simple Smile

Търся добър лицево-челюстен хирург в гр. София, който е склонен да уважи искането на пациента операцията да се извърши под пълна упойка. Става въпрос за вадене на 2 ретинирали мъдреца и 2 вече пораснали.
Също така някой може ли да ми даде актуална информация за цените на тези процедури, хирургът, с който се консултирах ми поиска около 2000лв общо, което ми се видя доста голяма сума.

Благодаря предварително. Simple Smile

Ти искаш наведнъж ли да ги извадиш 4те?

На мен преди около 5 години склониха само 2 наведнъж дълбоко ретинирали мъдерца и си бяха прави хората - 2 броя от една и съща страна само, иначе ставаш тотално подут, дори вода едва ще можеш да пиеш, да не говорим как ще поглъщаш антибитоика, който ще е задължителен в този случай.

Според мен никой добър хирург няма да се съгласи, 4 мъдреца наведнъж да ти извади, риска е голям.

# 1 046
Не знам преди как е било, но сега като се интересувах разбрах това -  Ако мъдреца се е показал , дори и малка част от него, здравната каса поема ваденето (не изцяло но е между 20 и 70-80 лв) . Ако обаче мъдреца е във венеца, както беше при мен, тогава не се поема и се плаща изцяло, като цените са от 250 лв .
Аз платих 250 лв с местна упойка. Ако исках пълна, щеше да ми струва 350 лв  Peace

а при кой хирург ходи? виждам, че си от варна а и аз събирам мнения на "препатили" вече. Тъкмо се реших да си запиша час и взех че се разболях  Sad Сега мисля да го отложа за септември, че бая се затопли и май не е препоръчва по топлото ако не е спешно  newsm78

# 1 047

Ти искаш наведнъж ли да ги извадиш 4те?

На мен преди около 5 години склониха само 2 наведнъж дълбоко ретинирали мъдерца и си бяха прави хората - 2 броя от една и съща страна само, иначе ставаш тотално подут, дори вода едва ще можеш да пиеш, да не говорим как ще поглъщаш антибитоика, който ще е задължителен в този случай.

Според мен никой добър хирург няма да се съгласи, 4 мъдреца наведнъж да ти извади, риска е голям.

Трябва да се извадят и 4-те, но никъде не съм написала, че искам да е едновременно, много ми се иска всъщност, но знам какви са рисковете и последствията, затова предпочитам да стане на 4 пъти, но за целта предпочитам да се доверя на един хирург за всички. Simple Smile Запозната съм с процедурата по ваденето на зъб и за себе си знам, че точно ваденето на ретинирал мъдрец не е нещо, с което бих се справила без пълна упойка. Но за мое съжаление нямам кординатите на добър лицево-челюстен хирург в София, който е съгласен това да стане под пълна упойка на по-нормална цена. Затова се надявах, ако на някой скоро му се е налагала подобна процедура да сподели кординати на такъв специалист и съответно за каква сума му е извършена. Simple Smile

# 1 048

а при кой хирург ходи? виждам, че си от варна а и аз събирам мнения на "препатили" вече. Тъкмо се реших да си запиша час и взех че се разболях  Sad Сега мисля да го отложа за септември, че бая се затопли и май не е препоръчва по топлото ако не е спешно  newsm78
При д-р Тихомир Георгиев. Операцията ми я направи в неговия кабинет, а на промивки ходех във Факултета по дентална медицина. Там е всеки ден до обяд и ми беше много удобно.

# 1 049
Знам, че при всеки е различно, но в рамките на нормалното ли е месец след операцията, раната да не е зарастнала все още ? На мен по принцип много бавно ми заздравяват всякакви рани и затова до сега го считах за нормално. Но днес даже леко ми е подуто  и се попритесних .
Най-вероятно утре сутринта ще отида да ме погледне лекаря, но да питам, че да не се вкарам в някой филм до тогава  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт