Вадене на мъдрец...

• 1 151 965
  • 4 279
  •   2
Отговори
# 1 650
  • Sofia
Момичета в началото на седницата си извадих долен мъдрец, но има проблем - няма съсирек. Сложиха ми едно лекарсво и ме повикаха отново след 2 дни. Малко се притеснявам обаче да не се замърси мястото.

# 1 651
По темата искам и аз да споделя нещо. Имах долен десен мъдрец, косо наклонен към 7-ми зъб. Самият мъдрец беше с две пломби- химиополимерна, която си стоеше невредима и амалгамена, която се изрони. Отивам на зъболекар и той ми вика, трябва да се вади зъба, понеже дупката на мястото на падналата пломба била твърде голяма. Болки нямах, зъбът беше жив, нямаше пулпит. Е, извадихме го- за 50 лв. манипулацията плюс 5 лева за зъбна снимка и още 5 лв преди това за временна пломба с лекарство, което да запуши дупката на мястото на падналата пломба.Но се чудя- след като е имало пломба на същото това място, кой е виновен за дупката след падането й? Аз или зъболекарят, който е изпилявал зъба при поставянето на пломбата преди около 10 години. И защо ще се вади напълно жив зъб, който дори не е с пулпит? Това ли е науката стоматология в 21 век- да решава проблемите с денталното ни здраве по крайно радикален начин, премахвайки зъба, вместо лекувайки го. Само се замислете- що за лечение е това и изобщо можем ли да говорим за такова? Ами че то най-лесното е, когато имате някакво заболяване или увреждане на даден орган, да го премахнете. Това е малко като принципа "нет человека- нет проблема". На всичкото отгоре плащаш като поп и никой не ти взема само 4 лева, колкото би трябвало да струва едно вадене на зъб, пък бил той и мъдрец, съгласно договора между стоматолозите и НЗОК за 2015 г. За болките няма да говорим. Всъщност, нямам кой знае какви болки, като изключим пробожданията и прещракваща болка в областта на самата дупка във венеца, на мястото на вече извадения мъдрец, както и малко главата  около очите, но са минали едва ден и половина. И все пак, не мога да се отпусна нормално в храненето, нито да поемам обичайната си храна. Не мога да спя, обърнат на тази страна, на която е извадения зъб. Това си е сериозна травма в устната кухина, която зараства сравнително бавно и нарушава обичайното ти ежедневие. Зъболекарят се поколеба относно шевовете- дали да прави или не, но накрая каза "младо момче си, можеш и без тях". Налице са и малки бели налепи по ръбовете на венеца, заграждащи самата дупка. Та да обобщя- отидох на зъболекар като напълно здраво и щастливо момче, а се прибрах като инавлид. Това им е на тях цялата "работа".Само като се замисля какви имоти и доходи имат някои от тези главорези. Освен това, струва ми се доста претенциозно да се самоопределят като "стоматолози" хора, които са обикновени практици и нямат нищо общо с теорията, методологията или публикациите в областта на науката стоматология. Но явно им звучи твърде остаряло и комунистическо "зъболекар".

Ох, абе, за какво ти е този мъдрец, че си написал такъв "сърцераздирателен пост?! newsm78 Хубаво е мъдреците да се премахват своевременно, дори без да са проблемни - ти чакай да стане белята, пък тогава ходи. ooooh!

# 1 652
А знаеш ли колко е гадно и как един цял ден изобщо не можех да се храня, а на следващия, т.е. днес, изпитвам доста голям дискомфорт. Цялата глава и очите ме болят с едни прещракващи болки. Никога не бих си причинил подобно страдание. След като природата е решила да ни никнат подобен тип зъби, значи все има някакъв смисъл от тях. Ако не са толкова важни за дъвкателния процес, поне не пречат, нали? Някои от мъдреците, вкл. и аз имам друг такъв, израстват като нормален кътен зъб, с добре оформена коронка и нормално разположени корени. Между другото, точно този ми мъдрец , отново по вина на зъболекарите, стигна до пулпит. Защото правихме снимка за предния зъб, от която се виждаше, че е започнал кариес на стената на мъдреца, но зъболекарката ми тогава каза, че можело да се изчака. Изчакахме и накрая като отидох, оказа се пулпит и тя с удоволствие го умъртви и гушна едни 80-90 левчета. Това им е на тях замисъла на т.нар. зъболекари- да те оберат до шушка като ти причинят болка и дискомфорт. Повечето от тях всъщност са чиста проба садисти и изпечени мошеници и нямат нищо общо с медицина, Хипократова клетва и морал. Крайно време е да го осъзнаете! Нарочно ви вкарват в един затворен цикъл и ви доят периодично паричките. Сега като ми махнаха този мъдрец, за който говорех в предния пост, зъболекарят ми каза, че трябвало коронка за предния зъб, понеже нямало отзад друг зъб, който да му подпира голямата пломба. Става въпрос за 7-ми зъб, който също по вина на зъболекаря, направи пулпит, а можеше все още да бъде жив. Дори да забележат някаква форма на кариес по някой ваш зъб, те предпочитат да го оставят да се развие и да прерасне в пулпит, за да могат после да ви вземат повече пари. А какво ли пък да кажем за т.нар. парадонтални джобове, които се оформят в резултат на контакт на чуждо тяло, каквото се явява пломбата, с близко разположения венец. Последният започва да се отдръпва, постепенно атрофира, задържа се храна на мястото, а заедно с нея и колонии от бактерии, които започват да разграждат костта и накрая се получава дълбок парадонтален джоб с риск от развитие на кариес, пулпит по стената на зъба и дори загуба на самия зъб. Така че първопричината не е в лоша хигиена или немърливо отношение на пациента, а точно в неправилна и необоснована зъболекарска намеса. Всеки вид интервенция в устната кухина поражда многобройни други рискове във времето, а това е носител на потенциални нови доходи за джобовете на зъболекарите ви. Това е жестоката истина и всеки средно интелигентен човек би трябвало да е наясно с нея.

# 1 653
А знаеш ли колко е гадно и как един цял ден изобщо не можех да се храня, а на следващия, т.е. днес, изпитвам доста голям дискомфорт.
Ами, знаем, разбира се. Mr. Green Нали и ние сме преминали през същото, ама не мрънкаме за един нищо и никакъв зъб.

След като природата е решила да ни никнат подобен тип зъби, значи все има някакъв смисъл от тях.
Не точно. В еволюционно отношение, мъдреците малко по малко ще изчезнат напълно от устната кухина, точно защото нямат принос за дъвкателния процес. Аз, например, имах само един-единствен мъдрец, който отстраних преди време.

Колкото до другото, написано от теб - извинявай, но на мен лично много лошо впечатление ми правят хората, на които все всичко им е скъпо и все някой иска да им вземе "паричките" неправомерно. Много онеправдани, беее. Whistling Ами, да, качествените услуги във всяко едно отношение струват пари. Който не е готов да преглътне този факт, да се оправя както знае и може. Peace

# 1 654
  • Sofia
Има и зъболекари при които не е толкова скъпо - в клиниката където ходя цените са нормални и някой от процедурите минават по здравна каса. Някой лекари прекаляват - наскоро колега ми каза, че му искат 2000 лв  за вадене на 4 мъдреца  #Crazy #Crazy #Crazy

# 1 655
Между другото, точно този ми мъдрец , отново по вина на зъболекарите, стигна до пулпит. Защото правихме снимка за предния зъб, от която се виждаше, че е започнал кариес на стената на мъдреца, но зъболекарката ми тогава каза, че можело да се изчака. Изчакахме и накрая като отидох, оказа се пулпит и тя с удоволствие го умъртви и гушна едни 80-90 левчета.

Колко време чака?

# 1 656
Някой лекари прекаляват - наскоро колега ми каза, че му искат 2000 лв  за вадене на 4 мъдреца  #Crazy #Crazy #Crazy

На много места в София искат по 400-500 лв. на мъдрец, така че, да, за 4-те зъба толкова излиза горе-долу.

# 1 657

Колкото до другото, написано от теб - извинявай, но на мен лично много лошо впечатление ми правят хората, на които все всичко им е скъпо и все някой иска да им вземе "паричките" неправомерно. Много онеправдани, беее. Whistling Ами, да, качествените услуги във всяко едно отношение струват пари. Който не е готов да преглътне този факт, да се оправя както знае и може. Peace

Съгласно НРД между НЗОК и стоматолозите за 2015 г. (а същото се отнася и за предходните години), здравноосигурените пациенти над 18 год. имат право на 2 пломби с амалгамен или химичен композит или 2  екстракции на постоянен зъб с анестезия или 1 пломба и 1 екстракция. За екстракция се заплаща 4 лв. от пациента и се привеждат 28 лв. от касата към стоматолога, осъществил манипулацията. Отделно, при всяко посещение при стоматолог се заплаща потребителска такса 1,80 лв., а за преглед, който не се извършва винаги- 3,60 лв. Следователно, това, което аз или ти или някой друг дължим за ваденето на зъб, независимо мъдрец или друг, е точно 4 лв., най-много 5,80 лв. и нито стотинка отгоре. Всичко останало е грубо нарушение на правилата и съответният стоматолог би следвало да бъде подведен под отговорност. Да не говорим, че когато ми поиска въпросните 50 лв., аз бях с марля в устата, която трябваше да стискам със зъби и не можех да приказвам, за си изнясим нещата. Всъщност няма какво да се изяснява. И не съм съгласен, че многото пари са гаранция за качествена стоматологична или друга услуга. У нас поне не е така. Многото пари са единствено и само гаранция за безскрупулността и алчността на някои хора, дръзнали да се обявят за лекари, а по същество представляват дребни мошеници със садистичен уклон.

# 1 658
Между другото, точно този ми мъдрец , отново по вина на зъболекарите, стигна до пулпит. Защото правихме снимка за предния зъб, от която се виждаше, че е започнал кариес на стената на мъдреца, но зъболекарката ми тогава каза, че можело да се изчака. Изчакахме и накрая като отидох, оказа се пулпит и тя с удоволствие го умъртви и гушна едни 80-90 левчета.

Колко време чака?
Не беше много и зъбът си го самонаблюдавах. А когато зъболекарката би трябвало да обработи кариеса, съвсем ясно видим от рентгеновата снимка, тя защо не го направи? Защо ли? Защото за лечението на кариеса щеше да вземе нищожни пари от касата или от мен, а за лечението на пулпит печалбата й нараства почти тройно! Ето затова!

# 1 659

След като природата е решила да ни никнат подобен тип зъби, значи все има някакъв смисъл от тях.
Не точно. В еволюционно отношение, мъдреците малко по малко ще изчезнат напълно от устната кухина, точно защото нямат принос за дъвкателния процес. Аз, например, имах само един-единствен мъдрец, който отстраних преди време.
Какво ще кажеш да не се правим на богове и да не се бъркаме в работата на еволюцията, а? Когато изчезнат- добре, но засега всеки от нас има по 4, 3, 2 или 1 мъдрец- изцяло или частично прораснали, но налични. И ако те не създават никакви проблеми и са като нормални кътни зъби, не виждам причина нарочно да  бъдат третирани, още по-малко вадени с такива примитивни и травмиращи средновековни методи. Ако срещу дадения мъдрец има контрапункт, т.е. друг мъдрец от срещуположната страна, тогава те вземат участие в дъвкателния процес и не са излишни.
Между другото, освен мъдреците, в човешкия организъм има и други рудиментарни органи като например апендикса. Но и той не е съвсем излишен, защото, доколкото знам, има известна, макар и не толкова важна, роля в кръвообращението и храносмилането.

# 1 660

Колко време чака?
Не беше много и зъбът си го самонаблюдавах. А когато зъболекарката би трябвало да обработи кариеса, съвсем ясно видим от рентгеновата снимка, тя защо не го направи? Защо ли? Защото за лечението на кариеса щеше да вземе нищожни пари от касата или от мен, а за лечението на пулпит печалбата й нараства почти тройно! Ето затова!
Мога да си представя какво се е случило след като видим кариес на рентгенова снимка е оставен да чака!

# 1 661
  • София
По повод еволюцията и мъдреците  Laughing Има хора, които нямат дори зародиши на такива, на този етап са около 5-6% от човечеството (преди време ми беше попаднала статия от английски сайт) За пример, приятелят ми, сестра му и майка им нямат мдреци и на рентгенови снимки няма зародиши, никога няма да им пораснат, разбира се, те са късметлии. Като цяло мястото в устната кухина при някои хора е безкрайно малко и е сложно ако пораснат мъдреци, аз съм така, голям зор да махна и 4-те!  Между другото се срещат ихора , при които мъдреците намират място и влизат добре в редицата, реално ако няма проблем с тях и се почистват добре защо да се премахват? След време могат да се ползват за упора за протеза, частична протеза и т.н. Всичко е строго индивидуално.
А по повод НЗОК имам спомен че четох наредбата, мъдреците са в различна графа от другите зъби, защото като цяло са по-сложни за вадене, има много от тях, които обикновен зъболекар не може да премахне - трябва хирург.

# 1 662
А по повод НЗОК имам спомен че четох наредбата, мъдреците са в различна графа от другите зъби, защото като цяло са по-сложни за вадене, има много от тях, които обикновен зъболекар не може да премахне - трябва хирург.
Можеш ли да ми дадеш линк към конкретен текст и наредба, за да се убедя. Това, което е написано в сайта на НЗОК е, че имаш право на вадене на зъб, без значение какъв. А и моят беше изваден с обикновена процедура от зъболекар, а не от хирург.

# 1 663
  • София
Не мога да открия, това, което бях чела, но то беше отдавна, може да се е променило, но дори там за екстракция на мъдрец се доплащаше към 12лв. Не е 50 като при теб.
Касата покрива екстракция на постоянен зъб с упойка с доплащане 4лв /което четох сега/ Факт е обаче, че за мъдреците винаги се плаща много. Ако са ретинирани - хирург, там цените варират спрямо града, в София са най-безумни.
Другото , което е, обикновено зъболекарите казват, че упойката от касата ти е лидокаин ?пръснат/ , с което няма как да бъде изваден безболезнено зъб, карат те да дадеш 20лв за убистесин.

# 1 664
Моята упойка беше урбазон, но никой не ми е казвал в тези 50 лева кое колко струва, т.е. колко за упойка, колко за самото вадене на зъба и т.н. Освен това, вече бях дал 5 лв. за снимка и 5 лв. за лекарство с временна пломба, което си беше излишно на практика. Нямам и касов бон за тези 50 лв., нито можех да задавам каквито и да било въпроси с марля в устата и току-що изваден зъб. По-лошото е, че сега има някакви бели налепи по самата дупка и като че ли усещам изтичане на гноен секрет с гнилостна миризма, което вероятно е симптом на влажен алвеолит , а може би и абсцес, макар на този етап да нямам болки. За мен т.нар. зъболекари направо се подиграват с пациентите си и тяхното здраве, при това абсолютно безконтролно и безнаказано.

Общи условия

Активация на акаунт