Вече няма да има засилено изучаване на чужди езици в България.

• 1 061
  • 76
  •   2
Отговори
# 30
  • Пловдив
Различни са функциите на двете обучения.
Чуждоезиковото по идея ти дава в тия часове и онова, което на родния отдавна си го научила - говоренето на него.

# 31
  • София
Програмата по БЕЛ също трябва да се промени, но това е друга тема.

# 32
За разлика от английския език, българският ни е роден. Не че не държа да се учи български, но като цяло до 7 клас повечето деца би трябвало да са усвоили граматиката. От там насетне всичко е екстра, която да затвърди. Честно казано нямам никакъв спомен каква граматика сме учили в гимназията. Явих се на изпит и го взех с 5.8 само с едно четене на най-стария правописен речник (10 страници правопис и гранатика синтезирани в началото). Да, има натрупване в годините. Но няма как да се сравни с изучаването на чужд език, който е и от друга група езици. Та, в гимназията, моето лично мнение е, че български език се изучава достатъпно. Може би е добре да се наблегне до 8 ли клас в повече в тази посока.

# 33
  • Sofia
Различни са функциите на двете обучения.
Чуждоезиковото по идея ти дава в тия часове и онова, което на родния отдавна си го научила - говоренето на него.
Абсолютно.
Двете изобщо не могат да се сравняват.
Плюс това, че до 7-ми кл включително имат всеки ден БЕЛ, и само два часа чужд език.
След 8-ми клас целите вече са други. Очаква се децата да са усвоили българската граматика и вече могат да наблягат на нови знания, като изучаване на чужд език.
То ако до 8кл не са си научили бг граматиката....

# 34
  • някъде по морето
Програмата по литература в гимназията е безумна В 10 клас се учи "Септември" на Гео Милев.
На децата нищо не им говори и трябва поне един час да се обястява кой е този септември  и за какво се бори. И това е само едно от недоразуменията.

# 35
  • София
Звездна, за събитията около поемата на Милев се говори по история в 7,9 и 10 клас.

# 36
  • София
По отношение на броя часове по предмет на седмица, аз съм силно впечатлена от историческото лоби - от 9ти клас насам имат повече история седмично, отколкото Бел или математика,за втори език да не говорим изобщо. Явно по-важно нещо няма в гимназиалните години.

# 37
При наличието на 6 часа по математика до 7 клас да се оплакват, че нямат време за упражнения. Интересно. Май на самите математици им куцат изчисленията, след като не могат да си организират времето при толкова много часове, че даже препускали Grinning

Не се оплакват математиците, а децата.
И дали ще им стигне времето много зависи и от самите деца - колко внимават, колко бързо схващат, има ли изоставащи... Защо в МГ-тата им стигат?

# 38
  • София
От 8 клас нагоре дъщеря ми имаше 2 часа седмично математика! В 10 клас прегледах учебника и видях, че е към 100 страници. Просто математически 😁 беше невероятно да го вземат.
Трябва да се направи разумно разпределение по години и часове за всички предмети, така че да има достатъчно време да се изучи всеки един, който е включен в програмата.
Разбира се, ще останат гимназии, които ще са изключително езикови, като в горните класове може да се включи литература и култура на езика, за сметка на науките.

# 39
Програмата по литература в гимназията е безумна В 10 клас се учи "Септември" на Гео Милев.
На децата нищо не им говори и трябва поне един час да се обястява кой е този септември  и за какво се бори. И това е само едно от недоразуменията.
Какво й е на поемата "Септември" и защо да е недоразумение? Колкото на нас ни е говорила едно време нещо (защото тя и наш съвременник не е, а е доста по-възрастна), толкова и на днешните деца. И ако не знаят нещо за събитието около нея, тъкмо повод да научат нещо и от историята. Освен това, ако впрегнат малко желание и усилия, могат сами да прочетат нещичко и да си изяснят историческия и културния контекст. Би отнело не повече от половин час. В 10 клас хич не са малки, не са 7-годишни. То нали това е и идеята на образованието в по-горните класове - сами да търсят и да четат странични неща, не само да им се смила и налива наготово в главите и не само нещо да им бъде преподавано, само ако им е интересно.

Иначе за себе си ми е трудно да си съставя мнение по казуса с часовете чужд език. Хем е хубаво да се учат езици, хем наистина знанията и уменията, свързани с фундаменталните науки куцат и е добре да се обърне повече внимание на тях. Не знам, нас не ни касае, защото синът ми е в езикова гимназия така или иначе, където и език се учи предостатъчно, и всички останали предмети също са добре застъпени. Но ако трябва да се разсъждава не от лична гледна точка, а от национално-стратегическа, може би наистина БЕЛ и МАТ трябва да бъдат по-стабилна основа, върху която да стъпва и да се гради всичко останало. Защо не и история, понеже тя изгражда и патриотично чувство, а също и предполага да се тълкуват текстове, да се разсъждава върху събития, да се правят връзки, дава основни познания и по политика, което също е много важно за всеки един член на общество.

# 40
О, поемата "Септември" е много интересна за разглеждане в контекста на съвременните познания за събитията, не само като поезия. Обаче съвсем не е за ученици според мен, а и дали има подготвени преподаватели?

# 41
  • София, Лагера
Аз няма да коментирам учебната програма, защото никога не съм де и опитвала да вникна в нея, а и моите синове са в немските гимназии. Ще дам страничен коментар.
Аз доста пътувам. Последно ходих по Балтийските и Скандинавските държави. Там всеки човек, когото заговорих на английски (в т.ч. касиерки, хора на улицата, случайни хора по ресторанти и др), ми отговаряше на английски. Работя и с чужденци (германци), които също са изучавали английски в гимназията. Според мен е важно да се знае чужд език. Верояно не всяко семейство може да си позволи да плаща допълнителни уроци, още по-страшното е, когато семейството не намира стойност в идеята за владеене на чужд език.
Като се учи засилено английски в гимназията, поне задължителното образование дава на децата някакъв старт. (втори език не коментирам, той вече е бонус, според мен).

Скрит текст:
Ясно е, че "амбициозните" (каквото и да означава това, неутрална конотация) деца ще учат език/езици извън училище. Но средното образование е за всеки, хубаво е децата да имат по-висок старт, дори когато родителите им не ги натискат или те не се натискат сами.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2026, 11:12 от Ноеми

# 42
Точно! Не всяко семейство може да плаща продължително за уроци по език. Ние английският го финансирахме от 6 до 14 г., после учи "засилено" - екстра, която управляващите искат да премахнат.
В скандинавието да не би всяко домакинство плаща за уроци по английски? Просто там от години е акцент в учебните програми, естествено, без допълнително плащане.

# 43
О, поемата "Септември" е много интересна за разглеждане в контекста на съвременните познания за събитията, не само като поезия. Обаче съвсем не е за ученици според мен, а и дали има подготвени преподаватели?
Е, то няма нужда да го осмислят и осъзнаят така, както възрастен би го направил. Достатъчно е спрямо възрастта им и житейския им опит до момента. Но пак ще се докоснат до нещо интересно, ще придобият някаква обща култура и ще научат нещо от историята.
Освен това чисто литературно и езиково е с интересна конструкция и няма много други подобни примери.

# 44
още по-страшното е, когато семейството не намира стойност в идеята за владеене на чужд език.

Ние сме такова семейство. Смятам, че не сме страшни. Не намирам никаква стойност във владеенето на какъвто и да е език вече (освен майчин/роден).

Общи условия

Активация на акаунт