Осмокласници 2026/2027 - тема II

• 7 060
  • 204
  •   8
Отговори
# 195
Преди 100години ние ползвахме Оксфордския речник. Не знам сега каква е препоръката, но тук има няколко варианта за речници:
https://www.libristo.bg/bg/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80/Oxford … ictionaries?_gl=1*17r9pp8*_up*MQ..*_gs*MQ..&gbraid=0AAAAAoRyfHII9Y68dF5J1jIs26LSCdvjF

# 196
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Много ме разочарова обаче как във всички професионални гимназии се учи едно и също, чак вчера го разбрах. Че то само последните две години ЕДВА им вкарват специалните предмети и то не всички, които например аз навремето съм учила и трябва задължително да се учат. Какви специалисти ще излязат сега? Даже и на НПМГ и СМГ им сложили по сумати часове езици, иначе ги водят математици. От кога е това така? Преди десетина години в НПМГ не беше така. Не, това не е истина просто ...

Предполагам, че професионалната гимназия, в която учи синът ми е извън интересите на повечето пишещи тук,
но при него не е така.
Учи анимация в туризма, специалните предмети, които са включени тази година са доста:
- Основи на туризма и нормативна уредба
- Основи в туристическата анимация
- Българска културна и национална идентичност
- Хореография
- Сценично поведение
- Дигитални изкуства в туристическата анимация (модули - фотогрофия, видеография, уеб и графичен дизайн)
- Английски в туризма

Малко звучи като всичкология, но лично аз се надявам, че има доста неща, които ще му грабнат интереса и наличието на безкрайни ресурси ще позволи да се задълбочи, ако реши.
Не знам дали ще се реализира в тази сфера, но отстрани погледнато ми се струва, че материята, която се учи е интересна и жива и може да ти обогати културата.

Иначе той се адаптира добре, въпреки, че вчера бая се поразстрои - каза, че му липсва стария клас.
Няма как да не е така, с повечето деца е прекарал две предучилищни плюс още седем години заедно, а и бяха хубав клас.
Казах му, че силните приятелства преодоляват всякакви препятствия, разбирам какво му е на душичката, ама така се очаква да ни върти живота, какво да се прави.
Взимал е участие в много от часовете, самоинициативно се е обадил на госпожата по математика, при която ходеше на уроци - иска да се представи добре на входното ниво.
Харесали са му учителите, с които се е срещнал досега, на мен класната им ми се стори много мила.
Дано се стиковат добре и бъдат задружен клас Heart

# 197
  • софия
LemonDesi Браво, така и трябва да е. Поне по мое време така беше, още от първи курс си имахме специални предмети. Аз погледнах само тези, за които имахме желание и бяха в списъка ни, че то навсякъде едно и също. Даже се чудих как така приемат и запълват свободните си места в 9 клас например и то само по диплома от 8 клас, а то какво било, те учили еднакво, което за мен е безумие. Лелеее, най-после имаме Школо, напредваме бавно, но славно Simple Smile

Последна редакция: пт, 18 сеп 2026, 20:33 от ditkins

# 198
Свърши първата седмица, кратка и пълна с емоции. За момента моята девойка е доволна. Харесва учителите, е пак нещо не одобрява господина по музика, но това не е съществено. Смята че класът е добър и ще бъдат единни. Вече се е заговорила с някои деца, но тъй като има кофти опит не смее да кажа, че се е сприятелила.
Дано така продължи и наистина това училище да е нейното място.

# 199
Преди 100години ние ползвахме Оксфордския речник. Не знам сега каква е препоръката, но тук има няколко варианта за речници:
https://www.libristo.bg/bg/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80/Oxford … ictionaries?_gl=1*17r9pp8*_up*MQ..*_gs*MQ..&gbraid=0AAAAAoRyfHII9Y68dF5J1jIs26LSCdvjF

+ 1 за Оксфордския речник- и ние го ползвахме в училище (пак преди 100 години). Английско- английски е и може да научиш други думи/изрази докато си проверяваш думите, а и си е допълнително упражнение да четеш обяснението на английски вместо на български. Сега май има и съкратени издания, сигурно е по- удобно за носене ако се налага.

За миглите и ноктите- не знам как са в класа на детето, тя за сега няма нито едно от двете. Мигли не е искала. За ноктите преговаря упорито- за сега удържам фронта, но май няма да е още за дълго.

Иначе като цяло е доволна девойката- и от повечето преподаватели и от класа, ще видим как ще е нататък.

# 200
  • shumen
Мишленце,според мен те се шляят по улиците повече затова срещаш повече такива.
LemonDesi,дано е попаднал на правилното място синът ти.
Моят за сега е доволен от учителите.Класната си я хареса,другите учители също.Само не му харесва,че домашни им дават от ден първи.По Английски класната им беше казала,че няма да правят входно,но днес им е казала,че ще правят другата седмица в Петък.Моят само,че точно тогава няма да го има и ще го прави после сам.По Математика също госпожата им е казала,че ще е към края на месеца входното.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2026, 01:15 от danaeka

# 201
При нас също веднага започна и здраво учене и домашни. Входно по испански няма да има естествено, но всяка седмица ще има тестове. Така че другата седмица две входни и един тест.

# 202
  • София
И моят син така не чете темата с внимание, ни слуша майка си като обяснява. Гледа програмата и вика “Баси якото, само три часа математика! От кой клас отпадаше и няма да се учи повече?” 😂😂
На мен през седмицата ми се наложи да мина през училище сутринта. Мигли и нокти не видях, при нас младежите “бунтари” са тези, дето се отличават и правят впечатление. Имаше и 2-3 елегантни хипстъри. В графата на различните видях момичета с цветни кичури или гръндж грим и визия, момчетата с униформени тениски, пък иначе с кубинки примерно. Моят хубавец така преди време си беше закачил униформена емблема на тениска на Turnstile и си мислеше, че всичко е наред 😂 Обаче както си седя пред училище и изведнъж започва да дъни свирукането от Engel на Рамщайн и в главата ми жичката леко почва да припуква от цялата неестественост на ситуацията, щото е 8:30 все пак. Аз се панирам, че тоя звук може да идва от мен, някак съм натиснала в раницата Спотифай на телефона и всички ме зяпат укорително. В крайна сметка се оказа, че това било училищния звънец, моля ви се 😂
Зори, поздравления за добрите новини! Все така да е!

# 203
При нас на пръв поглед впечатленията са добри от класа и учителите, да видим във времето как ще бъде. С учене ги подкараха веднага и другата седмица ще има 3 входни нива. В тази връзка има ли практика да се споделят тук примерни входни нива? Би било доста полезно.
*Зори, много се радвам за добрите резултати, пожелавам здраве и само хубави вести занапред❤️

# 204
  • София
Слушам сега социалната министърка по телевизора- планирали били данъчни облекчения за родители, така че освободените средства родителите да могат да насочат към допълнителни занимания, спортни дейности, курсове и школи. То още се планира как да станело, но вероятно щяло да е с фактура за доказване, че детето посещава извънучилищни дейности. Паралелното образование демек, дето съседното министерство щеше да го бори с интегрираните изпити. Толкоз за МОН, стратегии, лична карта на ученика, дето русата госпожа обяви вчера, и всичките останали “взаимосвързани” стратегии.

Общи условия

Активация на акаунт