Не съм го измислила аз, а това е народната мъдрост. Така че, материалното благополучие далеч не е индустриална измислица, както твърдиш.
Още нещо - не знам къде живееш, нито в коя част на България си живял, ама си застинал в нравите преди близо 50 години. България е относитлно програсивна държава - дава право на жените си да гласуват между Първата и Втората световни войни, а в Германия - 1948 г. Така че, недей да говориш за феодализъм и нрави, от много години насам, българското общество е светско и с нормални нрави. Да, някъде в помашките региони може и да има уговорени бракове и жени, които са в пълно подчинение на съпрузите си, но това са изключения, а далеч не масова практика.
Недей да сравняваш Българските нрави с тези от Близкия Изток. Нямат много общо, обществата са светски, жените се учат наравно с мъжете масово (с малки изключения при някои етноси), и мъже, и жени имат възможността да се развиват - личностно и професионално и да имат кариери и о, изненада! - щастливи сейества и бракове. Бесните кариеристи може и да имат проблеми в личен план, но хората масово не са бесни кариеристи и ходят на работа, за да се изхранват и да покриват нуждите си.
Фактът, че в личната ти карта пише пол мъжки, не те прави с нищо по-умен от човек с пол женски. Нали - мога да приема част от теориите ти само ако говориш за държанка, защото за партньор те определено не важат и не работят. Бракът и семейството работят основани на партньорство, а не на тирания. Ти се жениш и получаваш партньор, а не втора майка, слугиня и каквото там, за да бъде жената безгласна буква. А колкото до държанката - ако не откликваш на капризите ѝ - бързо ще намери по-богат, а ти си решавай... ама държанката не ти е семейство и никога няма да бъде, защото е просто бизнес сделка - нейната красота срещу твоите пари. С теб е, докато ги имаш, ако изчезнат - чао и следващият моля.
Виж, съпругата е нещо различно - тя е партньор и не случайно в клетвите е - в добро и зло, в здраве и болест. Със съпругата си екип. И, ако ти работиш, а тя временно не - тя би те обгрижила, защото те обича, а не защото е длъжна. Ако ще опъва за двама - ти за какво си ѝ? Партньорството и семейството се правят, за да може на двамата партньори да им е по-леко, а не да имаме господар и слуга. Минем ли на господар и слуга е въпрос на време това семейство да го няма.
Право на гласуване на жените в България е дадено през 1943 г.
Соцът много изравнява правата на жените и мъжете, но индустриализацията и урбанизацията, от които идва това, са много бързи, изкуствени, командно-административни. Това е истинска революция, буквално шокираща.
В момента сме в безтегловността на времето след като се оказа, че революцията е дълбоко погрешна, сбъркана и неуспешна. Въпреки че материслно не сме зле.
Манталитетно и като социална психология обществото е объркано, неориентирано, с огромно чувство на несправедлиеост и без доверие към институциите. Липсва доверие и между хората - големият пример е липсата на много фирми-сдружения - предприемачество, бизнес, работа, печалби, малки предприятия, семеен бизнес, изграждане на качествен елит. Друг пример е пълният разпад на семейството и родителството. Малкият пример е отношението тук, в този форум.
Иначе аз съм за партньорството и разбирателството,...