Тибетска гъба

  • 136 448
  • 732
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 0
Много са 48 часа, кефирът ще става прекалено резлив, като фкиснат. Навсякъде казват че гъбето се кисне 18 до 20 часа, прецежда се, измива се и се залива с ново количество прясно мляко. А полученият кефир се оставя след това да почива в хладилника за още едно денонощие. Така се получава гъсто кисело мляко. По желание може да го разреждате като за айран, но аз го предпочитам гъсто. Но ако търсите лечебен ефект трябва да се консумира редовно по една чаша на ден, или вечер половин час преди лягане или сутрин половин час преди ядене. Ако си го пийвате като айранче не е грешно, да ви е сладко, наздраве!

# 241
  • Мнения: 0
Здравейте,

Много бих била благодарна, ако някои от София има малко излишна кефирна гъба и е готов да я сподели.
Имам спешна нужда от засилване на имунитета и много се впечатлих от всичко, което прочетох за кефира и неговите свойства и сега си търся само гъба, за да започна.

Мерси предварително.  Simple Smile

# 242
  • Мнения: 2 214
Имам гъба, мога да ти я пратя с курьер.

# 243
  • Мнения: 0
Би било просто чудесно Simple Smile Съжалявам за глупавия въпрос - но нищо няма да и стане с таралянкането с куриера? Много се извинявам, но не съм напълно запозната с издръжливостта на това нещо а и напоследък нещо не ми работи мозъкът вече много добре, та затова....Предполагам на лични да ти пиша къде да ми я пратиш?
Мерси предварително много съм благодарна за бързия ти отговор.

# 244
  • Мнения: 2 214
Би било просто чудесно Simple Smile Съжалявам за глупавия въпрос - но нищо няма да и стане с таралянкането с куриера? Много се извинявам, но не съм напълно запозната с издръжливостта на това нещо а и напоследък нещо не ми работи мозъкът вече много добре, та затова....Предполагам на лични да ти пиша къде да ми я пратиш?
Мерси предварително много съм благодарна за бързия ти отговор.
нищо и няма пращала съм из цяла бг.
пиши на лични

# 245
  • близо под тепетата
  • Мнения: 680
leo2352, и аз от четените неща за кефира видях, че се държи за 24 часа максимум, ама приятеля ми казва, че нищо му нямало на кефиреца за 48. И аз като го пия хич не е вкиснат Naughty Laughing може би  защото е разреден с вода 1:1 newsm78
Но утре сутринта ще го прецедя Peace (пак е повече от 24ч., понеже в 17:30 ще да стане 48ч., но все пак е нещо).
А това кисело мляко как става??? Никога не се е получавало чааак толкова гъсто...  Thinking Crossing Arms

# 246
  • Мнения: 0
г-жа Стихийно бедствие
Писах на лични, много благодаря предварително за помощта. Само да ми драснеш като го пратиш за да знам, кога да го чакам куриера.

Мерси още веднъж.
  bouquet

# 247
  • Мнения: 0
А това кисело мляко как става??? Никога не се е получавало чааак толкова гъсто...  Thinking Crossing Arms
Ако гъбата се държи в млякото не повече от 18 часа на стайна температура, и прецеденото мляко после се остави за още 24 часа в хладилник тогава става гъсто. Важно е също да се спазва съотношение колко гъба се накисва в колко мляко... ако е малко гъбата или пък много, тогава ще става рядко...

# 248
  • Мнения: 2 214
Всички искат да знаят но всички ги мързи да четат назад, вижте ми постингите назад, описала съм точно как става кисело мляко гъсто.
Кефира няма нужда от цедене ако го искате гъсто а не течно, извадете гъбата с пласмасова лъжица.
Съотношение гъба мляко трябва да е 1/2 чайна лъжица гъба на 1.5 мляко.

# 249
  • близо под тепетата
  • Мнения: 680
Ако гъбата се държи в млякото не повече от 18 часа на стайна температура, и прецеденото мляко после се остави за още 24 часа в хладилник тогава става гъсто. Важно е също да се спазва съотношение колко гъба се накисва в колко мляко... ако е малко гъбата или пък много, тогава ще става рядко...

Мерси leo2352! Hug

г-жа Стихийно бедствие , аз уж четох Thinking ама леко по диагонал и май съм пропуснала тези разяснения Whistling само видях препоръката винаги да се измива гъбата с вода/мляко след като се махне от кефира.
Благодаря за информацията!  bouquet Явно слагам прекалено много гъба-около 2.5-3с.л. на 1 литър ooooh!

# 250
  • Мнения: 2 214
Цитат
Явно слагам прекалено много гъба-около 2.5-3с.л. на 1 литър
Със сигурност ти е ставал чак газиран кефира Joy
О да! Да ти напомня не затваряй млякото с капак ако искаш да имаш кисело мляко гъсто а не газиран кефир.

# 251
  • близо под тепетата
  • Мнения: 680
Ами не знам газиран ли е бил или не, тъй като от около 2-3 седмици пия и винаги такъв съм го опитвала и не мога да преценя какъв е "нормалният" му вкус hahaha
Но днес сложих значително по-малко гъба и ще го държа по-малко часове(ако се е хванал де Simple Smile) В стаята е, ама не знам колко градуса е(нямаме термометър Rolling Eyes ) и ще го държа около 24-26 часа, че не помня в колко го сложих. Реших този път да махна гъбката с лъжица, а не да го прецеждам,ама ще видим... Страх ме е да не остане някое зрънце от нея и да си го 'апна Whistling Иначе никога не го затварям/е, покрит е съда с кърпа(от тия за прах, ама чиста де Mr. Green )
Гледах, че почти всички пишат, че след като направят кефира, слагат гъбата в буркан с мляко, пък аз слагам от кефира преди да го разредя с вода и после в хладилника newsm78 ама нищо ѝ няма засега. Приятелят ми не спазва всичко както вие, ама не е станала кафява Peace

# 252
  • Мнения: 2 214
Ако хапнеш от гъбата не е катастрофа, има даже методика за лечение на аутистични симптоми на децата с помоща на гъбата.
Ако гъбата ти е много на ситно и едното зрънце не достига за млякото сложи около 1 ч л гъба във парченце марля върже и слложи в млякото, така по лесно ще вадиш гъбата без притеснения че ще я хапнеш.
Лъжицата не трябва да е желязна, на гъбата нищо няма да и стане ама губят се свойствата на кефира.
За да се храни гъбата пълноценно по време до като е в хладилника развеждаш 50х50 мляко и вода и в хладилника, аз не я държа в мляко понеже правя кефир всеки ден, затова като я извадя от кефира измивам я и слагам я във вода, след като купя мляко след 3-4 часа пак подквасвам.

# 253
  • Мнения: 1 252
Аз съм изпивала парчета  гъба , щот не цедя млякото- жива съм Grinning

Момичета колко дни може да изтрае без мляко? Във вода е и в хладилника. Сменям водата.
Но в момента не мога да пия кефир. А в къщи само аз го тача.

# 254
  • близо под тепетата
  • Мнения: 680
Рòса, щом си жива, добре тогава Peace
г-жа Стихийно бедствие , гъбата е много ситна, не знам от какво-може би от събиране с лъжица след прецеждането newsm78
Но сега нещо не ми се получава кефира Rolling Eyes вчера към 14-15 часа го сложих, и сега-в 19:40 не е станал. Почнал е да се хваща, ама не е както трябва да е. Преди си се отделяше един слой на повърхността-леко жълтеникав и сместа беше като рядко домашно кисело мляко Laughing Whistling Май температурата не е достатъчно висока и ще чакам 48 часа...  Laughing тоз път няма да прецеждам, а направо ще ядем (стига да стане гъсто Peace )
За пръв път опитах в Турция кефир-щях да умра, имах чувството, че пия уууууууууужасно мнооооого вкиснало рядко кисело мляко, после в Полша пих-по биваше, ама пак си беше отвратително на вкус. А сега ми харесва Whistling Peace Joy

Общи условия

Активация на акаунт