Добро утро! Обикновено не следя петициите и никога досега не съм подписвала подобни неща. Днес обаче моя приятелка ми изпрати линк в WhatsApp към една кауза по много труден и болезнен въпрос – посещенията на близки в интензивното отделение (реанимацията).За съжаление, в България няма закон, който да гарантира правото ни да бъдем до болните си роднини в такъв момент, и всичко зависи от благоволението на шефа на съответното отделение. Най-парадоксалното е, че дори в страни, които в момента свързваме с най-големите опасности – Русия и Украйна – такива закони всъщност съществуват и се спазват!Споделям линка, защото смятам, че темата ни засяга всички. Някой от вас сблъсквал ли се е с този проблем?
Линк: https://www.peticiq.com/svizhdaniya-v-oail/

Хммм, нали едва днес си се запознала с този казус. Защо говориш все едно следиш въпроса от години?

И ще ти отговоря. Третирането на хората като мравки-труженички в тези общества не е от 2022 г. Нито от 1922 г. Това е многовековен манталитет, който просто не се развива във времето в положителна насока. За мен тези закони са тотално доказателство, че на тези държави грам не им пука за тежко болните пациенти.
Говорим за държави, които са дали толкова много жертви не само в тази безумна и безмислена война, но и в редица предишни, вземи например като си по статистиката да погледнеш колко жертви дават и двете държави през Втората световна война. Човешкият живот не струва там.
Затова - отново питам, в кои други държави има приети такива закони?
Тези закони трябваше да бъдат приети, тъй като много лекари в Русия и Украйна все още бяха в плен на съветското мислене – „не допускайте никого в интензивното отделение или разрешавайте посещение от само една минута само в изключителни случаи“ – докато във всички развити страни близките вече се допускаха в отделенията за интензивно лечение (дали това означава, че в развитите страни не ги е грижа за човешкия живот?). Прави ми впечатление, че макар Русия и Украйна да са приели тези закони, в България все още се налага човек да се моли дори за една минута посещение в интензивното отделение. Впрочем, в страни като Унгария, Гърция и Словакия интензивните отделения също са организирани като общи зали, но посещенията не са забранени; на уебсайтовете на болници просто са посочени конкретни часове за посещение, различни от общия график на болниците