Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 99

• 6 722
  • 137
  •   8
Отговори
# 120
И като го познаваш, питай го, защо предишни години не е показал нито един ремонт за клиент, а 2026 не е показал нито един флип, само работа за клиенти. Пък и съм го слушал в редица подкасти, знам как мисли и какво прави. Прави впечатление, че е сменил стратегията. Със сигурност не е аматьор и глупак. Но звънни питай.
Аз лично в момента продавам 3ст, лукс, затворен комплекс с паркомясто за 300к евро и е мъка и суша. Само гледат и мислят. Ликвидността е много ниска.

# 121
Може ли на лични линк към апартамента? В процес на търсене сме за живеене. Не сме почнали сериозно търсене, но все от някъде се почва. Плюс и ситуацията в световен мащаб ни кара да мислим повече, нормално. Но ако не е проблем да ми изпратите да го разгледам.

# 122
  • София, Bulgaria
Гого, този имот е семейно жилище, не е типичен профил за флипване и ликвидност.
Има нещо, което спира хората. Аз срещам огромна трудност в намиране на семейно жилище и то с бюджети 350-400К евро. Наличността не се харесва. За последния месец имаме 2 покупки с купувачи и 4 продажби на наши продавачи. Купувачите са от месеци с нас, а продавачите от 1 седмица до 5 седмици. Разбира се в същото време за друг имот, стартирал продажба в същата седмица нямаме нито едно обаждане.  Продадени са 2 панелни жилища и 2 НС.

# 123
Нали постоянно се говори, че масово се търси семейно жилище за лично ползване, а не флипове и спекулации. Аз ако знаех, щях да купя три двустайни и нямаше да ги ремонтирам. Щях да ги продам с 30% на тея майстори спекуланти. Е валидирах моята теория прескъпо, че на пазара масово е спекула…. Реално това ми беше целта, но нямаше свободни двустайни, затова взех 3ст.

# 124
И аз продавам сега голям тристаен и не липсва интерес, но пък си купувам друг имот и там направо се бихме за него с още двама и агенции за капарото.  Естествено, че победих нали в бг " всички сме роднини" - роднина, милиционер.....и.т.н.

# 125
Около мен има няколко семейства, които искат да купят гарсониери на порасналите си деца. Но на никой не му се дават 150 Хил евро и нагоре за такъв тип имот, нито 120к, ако е панел.
Аз лично, повече от 100к не бих платила в тази обстановка на несигурност,  и не бих теглила голям кредит.

# 126
Айде малко сметки от Тонкин

Не го и изслушах докрай. И знаете ли кое ме дразни най-много. Това, че учи колко лесно и от нищото с нищоправене се изкарват пари. И после Панамерите ги правят балъците по заводите, а той върти синджира. Щото всеки трябвало да има самостоятелен бизнес - ама ако се огледате - 99% от това в което седите, ядете живеете е произведено от хора учили трудили се в корпорации заводи със стотици работници, които не са работили онлайн за нещо свое.
И тоя в крайна сметка - не е лош човека - рискува прави ремонтира и дава някакъв продукт подслон. Няма лошо. Ама учи всички да правят така - теглиш кредит - купуваш зеленко и чакаш. Какво точно допринася икономиката - easy money? Или за добруването на обществото - производство на един конец да си стегнеш гащите не правят. И после ТОЯ ПЪК се сърди, що кебапчето било 13€. Ами какво ти искаш с нищоправене да си изкарваш лесно парите, що пък другите да са по - балъци.
От всичко и по целия свят (както и в Испания сега), най - дразнещото е че с имотите, стока от първа необходимост се прави спекулация. Представям си ако хляба беше по трайна стока и всичко се изкупи - и ни се дава по някоя троха, как ще излети цената му. И после - младите не раждали, щото трябва да има тарикати да си въртят синджира, с Панамери правени от балъци.

Последна редакция: пт, 09 окт 2026, 11:44 от Seiko7075

# 127
В много държави така казват хората - жилищата са живеене, не за препродажби. Един човек един имот. Може и повече, ама се почва по-висок данък, контрол на наемите и т.н.
А който иска да печели от флипове, препродажби, левъридж - има си борси, там можеш на каквото искаш да спекулираш - акции, биткойни, злато, петрол, нива на лихвите, на валутите, че даже и с имоти може да играе там който иска, и то по целия свят.

Не казвам, че това е подходящо и за БГ, то е в държави, където имат недостиг на жилища и хората се записват в списъци за наеми. А при нас хем има 20-30% празни жилища, хем населението намалява, така че едва ли ни трябват подобни политики, то и от само себе си вероятно ще се регулира пазара.

# 128
То интерес и зяпачи винаги има, но нали, очаквах да го продам за 2-3 седмици, но нема. Признавам си и аз съм нагъл в цената, но както се казва в БГ последните години “нема да им го давам за без пари, Я”. Пък ако не се продаде ключ и ще чака по-добри времена. Изплатен е, хляб и вода неще. Само дето налях 60к евро за обзавеждане и ремонти.

# 129
Само дето налях 60к евро за обзавеждане и ремонти.

Чак ми се прииска да го отнеса и да го реализирам след година две .

# 130
Ако приемем че един апартамент струва около 300к евро, тогава 10-15 хил евро е смешно ниска сума като печалба. Аз с такава сума ще изкарам 12 хил евро от безрискови ДЦК без да си помръдна пръста. За флип Трябва таргет печалбата да е около 15% или в случая 45 хил евро. Ама повечето флипъри са пълни клоуни които си нямат представа от механиката на един истински флип, а по- скоро изкараха късмет с ръст на цените.

Може ли да споделите къде и как купувате ДЦК, защото доколкото разбрах в България не се търгуват свободно .
Продават се на пенсионни фондове,  фирми и др. "акули". Гражданите не са в пазара.

# 131
Да, българските не е лесно да се купуват от граждани. Имаше един брокер, който опита да направи платформа, ама докъде стигна не знам.
Обаче във всеки от големите онлайн международни брокери можеш да си отвориш сметка, да си я захраниш със SEPA превод на цена като за България, и да си купуваш на които държави искаш. Ето как върви доходността по 10-гпдишните:

Българските последните сега се похарчиха на 4.6-5.3% според тенора, 5-15 г.

Ако държиш облигациите до падежа, ще си получиш гарантирано главницата и лихвата, но ако решиш да ги продадеш преди това е на пазарна цена, която може да падне (ако лихвите се качат още) или да се качи (ако лихвите паднат). Но все пак са много ликвидни и можеш от днес за днес да ги продадеш с един клик и минимални разходи, не като апартамента.
Другото предимство е, че си лежиш на дивана и си събираш лихвата, без усилия и нерви като при флип. Е, там може да изкараш повече - но може и да изгубиш.

П.С. пак да питам някой дали мисли, че ще може да плаща 20-30 години все 2.5% лихва, след като правителствата на най-големите държави трябва да плащат вече 3.5-5%?

# 132
Ако приемем че един апартамент струва около 300к евро, тогава 10-15 хил евро е смешно ниска сума като печалба. Аз с такава сума ще изкарам 12 хил евро от безрискови ДЦК без да си помръдна пръста. За флип Трябва таргет печалбата да е около 15% или в случая 45 хил евро. Ама повечето флипъри са пълни клоуни които си нямат представа от механиката на един истински флип, а по- скоро изкараха късмет с ръст на цените.

Може ли да споделите къде и как купувате ДЦК, защото доколкото разбрах в България не се търгуват свободно .
Продават се на пенсионни фондове,  фирми и др. "акули". Гражданите не са в пазара.

Аз лично купувам супер краткосрочни за да не поемам дюрейшън риск (промяна на цената при промяна на лихвата). Преди купувах директно книжа през брокера (напр. IBKR) обаче понеже имам доста отделни сметки започна де се случва да забравям че е минал падежа и парите ми да стоят без да носят доход. А при супер краткосрочните ДЦК всеки ден е пари. Затова си смених стратегията и купих ЕТФ- и дето инвестират в краткосрочни ДЦК. Аз лично съм купил SGOV.
edit: За теб друг ЕТФ може да е по- подходящ. Ето гугъл какво ми казва за евро ДЦК ЕТФ-и

Последна редакция: пт, 09 окт 2026, 17:01 от Евлоги Георгиев

# 133
SGOV е американски и ако си от ЕС няма да ти даде да го купиш директно, не е UCTIS.
Не че не може да продадеш пут опции над спота и да те асайнат, и така заобиколно да го купиш, ама за какво като има и на европейските борси достатъчно UCTIS ETFи, и с американски и с европейски книжа, някои са акумулиращиз тоест не плащат лихвата а вдигат стойността на дела и като го продадеш дължиш 0 данък. Като напишеш в търсачката какво търсиш ще ти излязат.

# 134
  • София, Bulgaria
Първият ми кредит беше 1992 г. с лихва 18%. Това беше старта ни в търговията. И беше много краткосрочен.
Никой не си мисли, че 30г. лихвата ще е все 2,2 %. Достатъчно дълъг е периода, за да преживее поне два пика и два спада. А за цените за потреблението няма да коментирам. Всичко е по 2 с малки изключения на някои сектори. Така че лихвата ли е най-страшното или ситуации като тази година. Преди с вноска от 1000 евро, колко седмични пазарувания се правеха, сега са наполовина.
Аз кредити нямам вече, но без тях никога нямаше да успея.

Последна редакция: пт, 09 окт 2026, 19:28 от tomeva

Общи условия

Активация на акаунт