Кърмене ( за или против ).

• 298
  • 30
  •   2
Отговори
Здравейте!
Пускам тази тема, тъй като когато аз трябваше да реша дали да кърмя или да не кърмя имаше много малко подобни теми и коментари с недостатъчна информация.
Лично аз не съм кърмила, защото изпитвам някак огромно нежелание да го правя, тъй като асоциацията за гърдите ми е секс. Много странно, знам. Чувствам се супер неудобно от това, но е факт и си го признавам. Не беше моето, обичам си детето много, но някак мисълта да е залепен за мен 24/7 да се размятам па цици насам натам, пак не е моето. Да седя постоянно гола, да ме докосва, прекалено ми е навлизане в личното пространство. И тук ще се появи любимата ми фраза “ няма по-хубаво от майчиното мляко” напълно съм съгласна с нея, но ще кажа “ няма по-хубаво от спокойна майка”, защото мама не е ли е окей никой около нея не е. Също така и въпросите от непознати също са ми много странни не разбирам, защо непознати се интересуват от гърдите ми…
Та въпроса е: кърмили ли сте? Ако да защо/ако не защо?
П.С ИЗСЛУШВАМЕ СЕ И НЕ СЕ СЪДИМ!

# 1
А това как ще Ви повлияе на Вас? Щом не Ви е приятно, ок, детето няма да остане гладно. Какво значение има другите какво ще кажат? Плюс това тази тема е дъвкана толкова много във времето, че последното, което можем да кажем за кърменето е, че няма достатъчно информация.

# 2
Да се включа и аз. Аз също не съм кърмила. Една от причините беше абсолютно същата – някак не ми беше комфортно да се развявам по бюст или някой да ме „докосва“. Не правя никаква сексуална връзка, просто наистина не ми беше комфортно. А другата причина беше, че още в болницата нещата с кърменето тръгнаха на зле. Първо, захапката нещо не се получи, и второ – една педиатърка ми направи цял панаир да спра да кърмя заради антибиотик. И просто не се получи... Но пък затова хората са създали адаптираните млека!

# 3
Кърмила съм, защото за мен няма нищо по-добро, което да може да дадеш на детето си. Всичко останало би ми било жесток компромис, който не искам да правя с детето си.

# 4
Кърменето е процес с двама участници.   Ако на поне един от двамата му е неприятно, то по-добре да не се практикува.

# 5
Винаги съм искала да кърмя. Детето ми се роди в 36 гс и в началото определено имахме доста проблеми - не захапваше добре и ревеше на гърдата. Също така дори и не бях чувала, че може да има проблем с твърде много мляко, но точно това ли се случи, но успях да се размина с мастита. Но изчетох много, говорих с консултанти, не се отказах и по някое време потръгна всичко и кърменето се оказа супер лесно тогава, особено за приспиване. Почти на 2 години е малката и е пристрастена. Много ни помага, когато нещо се разбърква в ежедневието - успокоява я. И когато хвана някои гадни вируси и отказваше да яде и да пие каквото и да било, само сучеше и така не се обезводни. Честно казано, това да гледаш малко дете без кърмене ми се струва доста трудно

# 6
  • София
Абсурдна тема.
Това е личен избор. Как някой друг може да ти каже дали да кърмиш или не?

Последна редакция: ср, 07 окт 2026, 22:05 от milenaka

# 7
Нищо абсурдно не виждам в темата, тя е за споделяне на опит

# 8
Не е абсурдна. Като кажем напоследък колко се тръби тази тема. Защо пък да не изкажем и другата страна на нещата?

# 9
  • София
Като не сте кърмили, какво ви интересуват мненията на кърмещите майки?

Информация в СЗО фул.

# 10
А ви като сте кърмили какво? Да ви потупаме по рамото или? Информацията от СЗО си я задръж, не всеки държи на нея. И кой е казал, че се иска мнението само на кърмещите майки. Нямам спомен да съм прочела нещо такова.

# 11
  • София
Емпирично ли докара тези заключения или семплото надделя?

# 12
Може да се цеди жената и да дава от шише ако проблема е пе бебето ще налапа зърната.
На мен ми е било някак странно да изляза и да дам цица примерно на обществено място .Колкото да ми го хвалят.Не мерси.
Малко съм кърмила и все съм дохранвала .Като ми се е налагало да изляза съм цедила и в шише.То е иначе голямо съобразяване.
Ако огладнее и ревне независимо къде си вадиш цица да те гледат или да де покриваш с шал.
Намирам го за много ангажиращо. Трябва или да пресмяташ всичко с точност ило да се криеш да кърмиш,за храни съшо да се съобразяваш какво ядеш,лекарстяа не може за всвко дори най-дребното да се консултиташ,упойки не може.

Последна редакция: ср, 07 окт 2026, 22:24 от Danytarg

# 13
  • София
Интересно. Имам 5 деца и всички съм ги кърмила за известни периоди - някои повече време, други по-кратко, но не помня да съм размятала цици или да съм се разнасяла гола, камо ли 24/7.
Да не говорим за останалото цветущо описание.
Има нещо в тази тема.

П.П. Има толкова начини за кърмене, вкл. навън, че може никой да не разбере какво става,камо ли да зяпа. Пътувала съм в метрото в няколко европейски градове и съм кърмила бебе в бебешка носилка, докато дрехите ми са на мен и ръцете ми са свободни и никой дори не се е срещал какво правя.

# 14
  • София
Има, рикошет на вината.

Начина на поднасяне, навлизане в дискусията и подбора на изразни средства е поантата.

Емоционално зрелите им е все тая. Взимат си решенията и не търсят верификация.

Общи условия

Активация на акаунт