ГРАДИНАРСТВО-моето хоби! 2

• 135 442
  • 567
  •   1
Отговори
# 345
  • Bristol
Аз имам лалета, нарциси, зюмбюли и лилиуми, но никога не вадя луковици. Мързелив градинар съм  Embarassed

# 346
Аз имам лалета, нарциси, зюмбюли и лилиуми, но никога не вадя луковици. Мързелив градинар съм  Embarassed
И мен ме пиши от мързеливите - по съвет на комшийката, а тя си има градинка от 100 години.
По принцип е добре през няколко години луковиците да се вадят към края на май, юни и наесен с песен да се пресадят. Налага се ваденето, защото с времето потъват в почвата и не могат да изкарат филизи рано напролет.

# 347
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Да, но има вариант луковичките да се сложат в керамични саксийки и заедно с тях да се засадятт в градината...тогава няма потъване ...обаче ще ми излезе много скъпо с тези саксиики, пластмасови не ща...затова чакам опаричване

# 348
  • БГ
И аз да се включа към мързеливите градинарки, имам лалета и зюмбюли, не им вадя луковиците, бях купувала от холадските луковици на гладиоли, цъфтяха един път, вадих ги пак ги садих ,но нищо не никна повече.
в градината до сега издържаха едни пламъци и циганчето, от петуниите цъфтят още в 2 съндъчета и тези самонасятите, започнаха да цъфтят хризамтемите , но тази година имат малко пъпки и не са така отрупани с цвят като преди,чудя се да ги торя ли или вече е късно newsm78 ако на някой му се разглежда 
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=141425&view=1&photo=63
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=141425&view=1&photo=65
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=141425&view=1&photo=67
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=141425&view=1&photo=69
 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=141425&view=1&photo=71

# 349
Привет и от мен Laughing
Най-накрая реших, че сме се завърнали в София, но като гледам, че стачката на учителите ще продължи, май ще идем на вилата за още една седмица Simple Smile Таман ще приберем каквото е останало (тази година хич не беше богата...), но каквото дал Господ все е нещо. По-нататък ще има и снимков материал, просто сега нямам достатъчно време.

Slavi, миналата седмица посадих лавандула, ралица (ама не щерката Wink), газания, мак и луковиците на белия крем. Вилата ни е на надморска височина около 860м., така че смятай - ако си на по-топло, може и по-късно.

Сега от Флора-та си накупих 1 торба с луковици на лалета, зюмбюли, нарциси и крокуси и другата седмица, живот и здраве, това ще ми е работата. Купих също и луковички на неизвестно за мен, но много смешно цвете - името му е дехелостема (dichelostemma) - дали някоя от вас не го отглежда случайно та да ми каже колко високо става и на каква почва вирее? Че тия дето го внасят много много не си правят труда и превеждат 1 към гьотере...

Отделно купих грудки на анемонии и на персийски лютичета... Това породи доста чуденки у мен, защото в някои сайтове дават акъл да се садят сега, през есента, а други - през пролетта... Така че, моля, дайте идея какво да ги правя - сега ли да садя или да изчакам, може ли да престоят в хартиени пликове или да ги заравям с пясък newsm78  Ми, ако вземат да поникнат посред зима...

За розите наистина е рано, аз ги режа и загърлям чак към края на октомври - началото на ноември в зависимост от времето. И пак питанка - тази година за първи път реших да ги размножавам с помощта на пластмасови бутилки (досега го правех с високи буркани) - та трябва ли, като застудее да им врътна капачките отгоре, или да си студуват?

Още нещо се сещам да питам - има ли многогодишен шибой? Щото, за мое най-голямо очудване е пуснал някакви свежи издънки.

Теди, време ли е за японската дюля да се бере - позачервила се е, но е много твърда все още? И - голямата ми молба - моля те дай някаква изпитана рецепта за сироп или мармалад Praynig

Вечернице, не се ли удавихте? Направо ми е жал за вас...  bouquet

Да попитам нещо за брюкселското зеле.Тази година мъжа ми и свеки сяха за сефте.Гледам , че на някои стъбла има вече доста големи зелчици, а други имат съвсем малки,колкото грахово зърно.Та питам тези, които имат опит -бере се достигналото определена големина(на пазара съм виждала с големина на орех)или всичкото наведнъж.
Береш, слагаш в пликове във фризера, когато малките наедреят пак береш и така.

Аз пък тази година за сефте посадих бамя и събрах огромната реколта от словом и цифром точно 10 бройки Mr. Green Но само от 6 корена, та се чудя дали догодина пак да се боря... Баба ми разправя, че бамята се садяла когато цъфти бялата акация, дали има нещо вярно в това newsm78

# 350
Момичета, моля ви за съвет...

Купих си от флората една Хортензия вчера. Дори я посадих в градината.
Обаче сега взех да се чудя дали съм постъпила правилно.
Дали ще издържи зимата, защото е младо растение?
Дали не трябваше чак на пролет да я сложа в градината?

Другите ми придобивки са 2 бр. Ерика, една Хризантема, 2 малки кипарисчета и едно бананче  Grinning
След малко отивам за луковици  Wink

# 351
Хъни, ние точно не се удавихме. Дъждът ни мина метър, както се казва. Моите латинки обаче как живнаха покрай тоя дъжд, направо ще ми превземат градината. Сега нацъфтяха и есенните, които имам. Чакам и лилиума сега да цъфне, че го насадих много късно. Розите не спират да цъфтят. Луда работа.

Редшу, според мен ще издържи зимата, но я подрежи до 15 см над земята и я покрий добре с шума.

# 352
De4i имаш страхотна китна градина, много ми хареса bouquet

honey13 благодаря за отговора  Hug а до кога е Флората (аз пак съм пропуснала) в НДК ли е?

# 353
Аз тъкмо влязох да пиша ,за тези които си имат Хеномелес, вече е време, (ако семките са му кафяви като на дюлята, круши, ябълки...значи е време) и детето пак си иска своето  Wink, но на бързо:
Много твърд и траен плод е с много хубав силен и специфичен аромат...
Аз така си го приготвих:   chef
очистен от семето
Нарязан на много ситно с робота и засипан със захар. след ден два (седмица Embarassed) се прецежда и се приготвя като сироп сега ще му дослагвам захар, за да съм сигурна , че в шишетата няма да се развали.............. остатъка пак засипан със захар ако пусне сок - пак за сироп (2-ра реколта), ако не така си го съхранявах в буркан (лани) и си го ползвахме за в чай или пак като сироп като свърши другия - и то само за Лече  Simple Smile , ако се съмнявате, че сиропа може да се развали се стерилизира, но аз се съм го правила така

Сега си сложих и малко за сушене - за чай..... - губи се от аромата, но пак е много приятно....

Peace   bouquet
 Лека нощ!

# 354
здравейте и от мен Simple Smile
отскоро имаме къща с голям двор, който започваме леко полеко да облагородяваме Simple Smile
искам да насадиме лешници,обаче---откъде да си купиме разсад Sadпитахме в няколко градински центъра,но нямаха
някой знае ли Praynig

# 355
  Мънки, аз бих те посъветвала да се поразходите в някой горски масив около града и да потърсите леска, а относно вкореняването-потърси в темата.
  Един въпрос: как се справяте с напастта мравки? Градината ми се е превърнала в огромен мравуняк! И още едно запитване-някой успешно да е отгледал червено салатно цвекло и алабаш! Семенцата на цвеклото не ми поникват, а закупеният разсад алабаш се развива на листа, но не и на грудка. Предварително благодаря!

# 356
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
здравейте и от мен Simple Smile
отскоро имаме къща с голям двор, който започваме леко полеко да облагородяваме Simple Smile
искам да насадиме лешници,обаче---откъде да си купиме разсад Sadпитахме в няколко градински центъра,но нямаха
някой знае ли Praynig

От Женския пазар ... там има всичко  Mr. Green

# 357
Лешник и липа си купих от ботаническата градина.
На пазарите във Варна и по разсадниците не успях да намеря такива екзотики миналата година. Mr. Green

# 358
ейййй, момичета мерси за отговорите-  bouquet  bouquet  bouquet
честно казано за Женския не се бях сетила ooooh! ooooh! ooooh!
ще изтичам до там тези дни-дано да има Peace

# 359
Търся си хортензийка ама незнам къде продават  newsm78 Къде в София мога да купя малка хортензия?Малка защото ще я гледам в апартамент Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт