Примерна схема за захранване

• 196 032
  • 612
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте мами!!Горещо ви моля за съвет.Моето бебче е ма 5 мес и половина и още го кърмя,но  вече познава плод.пюре,давах няколко дни каши и от 3-4 дни му давам да опитва и зел.пюре,като вече изяжда по 60гр.Та въпроса ми е:Мога ли да давам на обед цяло зел.пюре(като заместя 1хранене),а за следобед да редувам един ден плод.пюре,на другия ден каша(като заместя 2-ро хранене).Аз още искам да си я кърмя,защото понякога само с гърда се успокоява,но да речем 2 хранения твърда храна и три кърма.ПЪк и усещам че когато кърмя през 3 часа нямам никакво напрежение в гърдите и понякога плаче все едно са праазни,а то си има.А и друго моя приятелка ми казва, вече да и давам от пюретата на Ганчев 190гр,аз мисля че е още малка за такъв гр.Кажете ми всъщност по колко мл трябва да изяжда на едно хранене(мляко и твърда храна).Вчера например изяде 190гр плод.пюре на Хаме  с желание и направо се притесних да не повръща,но нямаше проблем.Моля ви пишете ми -за да знам дали не бъркам. HugНикъде не пише точните мл,спрямо възрастта на бебето!

# 211
С плодово пюре не се замества хранене. Давай каша с плод 50-50%, примерно.

Забрави за милилитри и грамове, всяко детенце е различно. Всеки сам решава дали, кога и как да замести хранене. Гледай детенцето, не общи и чужди съвети, то показва. Важното е храненето да се приема с удоволствие и детенцето да не чувства дискомфорт.

И е нормално след половин година кърмене да чувстваш гърдите по този начин, въпреки че си имаш кърма.

# 212
Здравейте и аз да попитам нещо ние още не сме започнали да се захранваме но аз си правя схема за това какво ще яде и питането ми е:
 в 21часа с какво е добре да се замести кърменето?

# 213
И аз да се запиша в таз полезна темичка  Simple Smile

# 214
Ние преди три дни започнахме захранването , но до никъде не стигнахме. Правих домашно пюре от картоф ,от което първата лъжица първия ден беше изядена и до там. Вторият и третият ден - повече изплюто отколкото изядено. Днес реших да пробвам с морков, но не срещнах голям ентусиазъм.Май ще взема да купя готови пюрета , може по-да му харесат newsm78

# 215
Косе Босе,мерси за съвета!Но не бих искала да давам само каша следобед,а да редувам.за тях съм скептично настроена ,защото знам че има доста въглехидрати и освен че стях се правят много бузки и гънки Hugне знам да са много полезни:)Ти каква каша ще ми препоръчаш-на Слънчо са отврат.Пробвах и млечно-ябълкова на Беби-чешка-нея повече я харесва.А след като не се замества хранене с плодово пюре,по- колко да и давам на ден-защото на нея страшно и харесват:))))

# 216
Здравейте и аз да попитам нещо ние още не сме започнали да се захранваме но аз си правя схема за това какво ще яде и питането ми е:
 в 21часа с какво е добре да се замести кърменето?

Никита,аз мисля че не е добре още в началото,а и после да заместваш късното хранене(21ч).Най-добре е бебето преди лягане да приема кърма или ад.мляко , за да му е леко на стомахчето.

# 217
Бопси,направо копувай готови ,аз от 5 дни и давам зел.пюре на Хипп и веднага започна да си го яде,само първо малко го разреди-или с кърма или адапт.мляко,че е доста гъстичко.Но даже яде с удоволствие-хем не е сладичко:))

# 218
Косе Босе,по нагоре имах запитвания ще ми отговориш ли?как точно да правя каша с плод 50/50.И с какъв плод?

# 219
Косе Босе,мерси за съвета!Но не бих искала да давам само каша следобед,а да редувам.за тях съм скептично настроена ,защото знам че има доста въглехидрати и освен че стях се правят много бузки и гънки Hugне знам да са много полезни:)
Наскоро имаше една темичка, в която не малка част от майките споделяха преки впечатления, че кашите ”не напомпват”. Засега имам същите наблюдения. Но пък аз каша в чист не давам, а с плодове. Всеки си преценява.

За първите 1-2 месеца от захранването не виждам нищо лошо един-два вида каши да присъстват всеки ден в менюто, най-добре наполовина с плодове. Оризовите примерно са доста щадящи, всички знаем. На по-късен етап детенцето е захранено с повече неща, включително глутен - кашата има разнообразни заместители.

Въглехидратите не са толкова страшни Simple Smile Проблем са, ако в рамките на деня се предлагат много неща като сухари, грис, каша, попара, кисел, бисквити, бишкоти. След 6-ия месец въглехидратите от кърмата вече не са достатъчни. Дори детенцето да хапва каша 1-2 пъти седмично – през останалите дни трябва да му се осигури нужния здравословен прием на въглехидрати.

# 220
Косе Босе за плода в кашите 50/50 не каза-какъв да бъде!!Дано не съм досадна вече,ама никой не се е родил научен HugSimple Smile))

# 221
  • София
Здравейте Simple Smile
ние се захранваме от 3 седмици вече. Засега мойта щерка е яла пюрета от картофи, тиква, моркови, тиквички в различни комбинации. Повечето досега домашно приготвени. Чудя се сега какви още зеленчуци мога да добавя?! Чушки и зелен фасул също имам от домашно стопанство - мога ли да ги въведа вече или още да изчакам. Също грах, карфиол, може ли да се дават вече? Интересува ме, защото искам да разнообразявам вече. Ще съм благодарна за мненията на по-опитните мами.  Hug

# 222
Пиша, пиша...

Косе Босе,по нагоре имах запитвания ще ми отговориш ли?как точно да правя каша с плод 50/50.И с какъв плод?
Към готовата каша добавяш плодово пюре или суров пасиран плод (след шестия месец). Пробвай каква пропорция и количество ще се услади на детенцето. Аз правя 50-60 гр каша и още толкова плодове, не е много като общо количество, но след това кърмя. Ако нямаш плодове с гарантиран произход - по-добре слагай готово пюре.

Какъв плод - ами ако основата е оризова каша например, почти всички плодове вървят с нея. Пробвай комбинации от каши и плодове, каквото му хареса на детенцето. Бих препоръчала единствено да не са млечни - със сухо мляко.

И не се притеснявай за вкуса - ако я харесва, давай смело. Техният вкус не е развит като на възрастен.

А след като не се замества хранене с плодово пюре,по- колко да и давам на ден-защото на нея страшно и харесват:))))
Ако сложиш 1/2 пюре в кашата, другата 1/2 може да даваш между сутрешното и обедното хранене. Количеството за деня – давай колкото иска между храненията, стига да не измества за по-късно следващото хранене. Като напреднете със захранването, може да предлагаш пюрето и за десерт.   

Ти каква каша ще ми препоръчаш
За готовите каши препоръки не мога да дам – засега давам домашна оризова (държах да е от кафяв ориз). Не че има нещо лошо в готовите каши - домашната е въпрос на време и на вътрешно убеждение. Поразрови с търсачката за марки, подходящи в началото.

# 223
Косе Босе HugБлагодаря-беше доста изчерпателна.Но по отношение на кашите май съм избързала-тази,която и давам е млечна-ябълкова.Няма уж някакви странични реакции,ама ето човек като не знае и в магазина катогледат да си продадат стоката #2gunfire!!

# 224
По принцип не е проблем да даваш и млечна каша, но щом бебка е на кърма и е на 5.5 месеца - на този етап не виждам смисъл да се вкарва допълнително АМ/мляко с млечна каша.

Млечните са с АМ и/или сухо мляко (под разни форми) - не знам каква си предложила. Засега бих избягвала сухото мляко, колкото и малко да е в общия състав.

Общи условия

Активация на акаунт